Similar cursei spațiale din anii '60, marile puteri se întrec acum în dezvoltarea de arme hipersonice: U.S. Army a testat sistemul Dark Eagle
Bateria de rachete hipersonice Dark Eagle a U.S. Army a debutat în cadrul exercițiului Resolute Hunter. Armata SUA face presiuni pentru desfășurarea completă a primelor sale rachete hipersonice, bateria sa de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune luând parte la exercițiul Resolute Hunter 24-2 la baza aeriană navală Fallon, Nevada, împreună cu forțe ale alianței Five Eyes.
Unitate de lansare a sistemului american LRHW, cunoscut și sub numele de sistemul de rachete hipersonice Dark Eagle.
Datorită capacității lor de a zbura la o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, rachetele hipersonice se află în primele cinci pe lista de dorințe a fiecărei puteri militare din lume.
Dacă un astfel de sistem de arme ar putea zbura cu o asemenea viteză și ar putea fi manevrabil, ar putea trece prin fața sistemelor convenționale de apărare aeriană ca și cum acestea nu ar fi acolo și ar lovi țintele atât de puternic încât să se distrugă prin energie cinetică pură, fără a fi nevoie de focoase explozive.
Statele Unite au rămas în urma unor țări precum Rusia, care a folosit rachete hipersonice în luptele din Ucraina, dar o parte din motiv este că în mintea inginerilor americani există ceva de perfecționist.
În timp ce alții se grăbesc să implementeze rachetele hipersonice cât mai curând posibil, armata americană preferă să se concentreze pe realizarea unor astfel de rachete practice și performante.
Este similar cursei spațiale din anii 1960, în care URSS s-a mulțumit să obțină o serie de premiere, cum ar fi prima ieșire în spațiu sau prima femeie în spațiu, în timp ce americanii au fost mai interesați de perfecționarea tehnologiei și tehnicilor de zbor în spațiu, cum ar fi modul de conectare la navele de pe orbită sau modul de manevrare în condiții de gravitație zero în afara unei nave spațiale.
În toamna anului trecut, generalul american David Thompson, oficial de top al United States Space Force, a recunoscut că SUA trebuie să diminueze foarte repede decalajul faţă de China şi Rusia, în materie de capabilităţi militare hipersonice.
Recentul exercițiu din perioada 25-27 iunie 2024 a făcut parte din singurul exercițiu al Departamentului american al Apărării dedicat managementului de luptă, comenzii și controlului, informațiilor, supravegherii și recunoașterii.
Acesta a fost conceput nu numai pentru a ajuta la integrarea armei hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW), cunoscută și sub numele de Dark Eagle, cu forțele americane, ci și cu serviciile de informații și recunoaștere din Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, care alcătuiesc alianța serviciilor de informații Five Eyes.
Scopul exercițiului a fost de a demonstra modul în care Dark Eagle se poate integra cu forțele de comandă comune în timp real. În timpul manevrelor, Dark Eagle a demonstrat că se poate integra cu alte unități de luptă, precum și cu sistemele de comandă și control pentru perioade lungi de timp.
Dark Eagle este o rachetă hipersonică sol-sol cu rază medie de acțiune, dezvoltată pentru armata SUA de Lockheed Martin și Northrop Grumman, cu variante pentru navele și submarinele marinei americane. Misiunea sa principală este de a suprima focul inamic la distanță mare și de a distruge obiective de mare importanță aflate la distanțe de până la 1 875 mile (3 000 km).
Sistemul constă dintr-un lansator mobil cu două containere, fiecare conținând un propulsor de rachetă și un ''corp planor hipersonic'' (C-HGB). Racheta propulsează corpul planor la altitudine mare, de unde planează spre țintă, atingând o viteză maximă de 17 Mach.
În plus față de exercițiul recent, Dark Eagle a fost, de asemenea, testat în diverse forme începând cu 2017, inclusiv un test end-to-end în acest an la centrul Pacific Missile Range Facility, Kauai, Hawaii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News