Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Rusia a denunțat miercuri drept "furt și banditism" propunerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, conform căreia 90% din veniturile provenite din activele rusești înghețate în UE ar trebui să fie direcționate către achiziția de arme destinate Ucrainei.
Transport american de tancuri principale de luptă Abrams. Foto: U.S. Army
Potrivit Moscovei, această propunere, dacă va fi pusă în aplicare, ar duce la decenii de procese și la subminarea reputației UE ca garant al proprietății și loc sigur pentru investiții, relatează Agerpres, care citează agențiile Reuters și EFE.
În urma sancțiunilor impuse după invazia asupra Ucrainei, statele UE și cele din G7 au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur, o măsură pe care Moscova a calificat-o drept "furt". Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, majoritatea fiind depozitate în Belgia sub formă de titluri de valoare și sume de numerar, iar casa de compensare Euroclear este responsabilă cu administrarea acestor active.
UE ia în calcul ca 90% din veniturile generate de aceste active rusești înghețate să fie folosite pentru a achiziționa arme pentru Ucraina
Livrare de arme în Ucraina / Foto: DoD
Potrivit planului sugerat de Borrell, 90% din veniturile generate de aceste active rusești înghețate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie transferate Facilității Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar finanțat din contribuțiile statelor UE și care furnizează asistență militară țărilor terțe, cu accent pe înarmarea Ucrainei. Diferența de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene. Borrell estimează că veniturile rezultate din aceste active rusești înghețate ar fi de aproximativ 3 miliarde de euro anual.
"Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat că "europenii sunt conștienți de prejudiciul pe care astfel de decizii îl pot aduce economiei lor, precum și reputației lor ca garanți ai inviolabilității proprietății". El a adăugat că "prejudiciul va fi inevitabil", iar statele implicate vor deveni "obiectul proceselor pentru multe decenii".
Întrebată despre planul enunțat de Borrell, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns: "Este pur și simplu furt și banditism".
Liderii europeni urmează să dezbată propunerea de folosire a beneficiilor rezultate din activele rusești înghețate la summitul lor de joi și vineri, conform unor surse comunitare citate de agenția EFE.
Opțiunea confiscării directe a acestor active și transferul lor către Ucraina, solicitată de numeroși politicieni occidentali și de Kiev, pare cel puțin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară. Moscova a amenințat cu represalii în cazul punerii în practică a unei astfel de idei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News