Viitoarele atacuri pe care Ucraina le poate lansa asupra Rusiei nu sunt limitate din punct de vedere geografic, ci doar de bunul simț
La Kiev, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice John Bass i-a asigurat pe jurnaliști că capacitatea forțelor armate ucrainene de a lovi ținte din Rusia nu este limitată de geografie, ci "doar de bunul simț". Fostul ambasador al SUA în Afganistan, Turcia și Georgia a precizat însă că, "din motive evidente", nu va intra în detalii operaționale cu privire la viitoarele atacuri pe care ucrainenii le vor efectua asupra țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, pentru a nu da posibilitate autorităţilor ruse să anticipeze care vor fi următoarele mişcări ale Ucrainei.
Sursa foto: Hromadske.ua.
,,Vrem să ne asigurăm că Rusia nu își poate folosi teritoriul ca un refugiu de unde să atace forțele ucrainene cu impunitate", a adăugat oficialul american.
Ca răspuns la o întrebare din partea unui jurnalist de la Vocea Americii, Bass a subliniat că apărarea aeriană este principala prioritate în acest moment, iar SUA și alți aliați se concentrează asupra acesteia.
Dar, în același timp, sprijinul nu se limitează la furnizarea de apărare aeriană: "Nu discutăm doar ce sisteme vor fi furnizate. Avem o discuție intensă despre cum putem continua să ajutăm ucrainenii să producă aici, în Ucraina, ceea ce este necesar pentru a se apăra".
Pentagonul a declarat că armata ucraineană este autorizată să utilizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei, dincolo de liniile de front din apropiere de Harkov, dacă acționează în legitimă apărare, potrivit ABC News.
Președintele Joe Biden a relaxat inițial restricțiile privind modul în care Ucraina ar putea utiliza muniția furnizată de SUA pentru a-i oferi o altă opțiune de a apăra orașul Harkov din est de un baraj neîncetat de rachete rusești. De la începutul invaziei Rusiei din 2022, SUA au menținut o politică de a nu permite Ucrainei să folosească armele furnizate pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, de teamă să nu escaladeze și mai mult războiul.
Rusia a tras asupra țintelor ucrainene din interiorul graniței sale, tratând teritoriul său ca o "zonă sigură", a declarat generalul-maior Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului.
"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun simț", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, maiorul Charlie Dietz. "Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță".
Ucrainenii ar trebui să poată ataca orice punct situat pe teritoriul Rusiei
Recent, șeful în retragere al Comandamentului Central al SUA, generalul Frank McKenzie, a declarat pentru Vocea Americii că ucrainenii ar trebui să poată deschide focul oriunde pe teritoriul Rusiei, "dar cu unele restricții" în zone unde se află instalații nucleare rusești.
"Nu mă gândesc neapărat la distanța geografică. Nu aș spune: nu trageți mai departe de 16 km în interiorul Rusiei.. Dar le-aș spune să fie foarte atenți să nu atace instalațiile nucleare rusești, posturile de comandă nucleare rusești etc", a declarat recent McKenzie.
Acesta a ținut să sublinieze că nu ar trebui să li se permită rușilor să se refugieze, deoarece acest lucru este în detrimentul capacității Ucrainei de a purta un război.
,,Trebuie să acordăm Ucrainei o anumită flexibilitate în ceea ce privește locul unde atacă în interiorul Rusiei. Nu le putem oferi rușilor o zonă protejată. Posturile de comandă rusești convenționale (nenucleare - n.a.), logistica și alte formațiuni sunt cu adevărat în afara oricărui pericol. Cred că acest lucru a afectat semnificativ capacitatea Ucrainei de a răspunde la această ultimă ofensivă", analizează generalul american în retragere.
Referitor la necesitatea avioanelor de luptă F-16 de care are nevoie armată ucraineană, McKenzie este convins că acestea pot face diferența pe câmpul de luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News