Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Poloneze au început să patruleze în spațiul aerian al Slovaciei
Forțele Aeriene Poloneze început să patruleze în spaţiul aerian al Slovaciei, a anunțat de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. La 1 septembrie, avioanele poloneze de luptă F-16 au început să opereze în spațiul aerian slovac în baza unui acord semnat de Slovacia şi Polonia, deoarece Forţele Aeriene Slovace au renunţat la toatele avioanele MiG-29.
„De acum înainte, datorită acordului pe care l-am semnat sâmbăta trecută (27 august - n.red.), o pereche de avioane de luptă poloneze va proteja și spațiul aerian al Slovaciei. Ne susținem unul pe celălalt pentru că împreună suntem mai puternici”, a scris Blaszczak pe Twitter.
Ministerul polonez al Apărării a precizat că avioanele de luptă F-16 ale Forţele Aeriene Slovace au ca misiune să contracareze orice ameninţare de securitate care apare în spaţiul aerian al Slovaciei.
Aceste misiuni de poliţie aeriană ar trebui să consolideze capacitățile de apărare ale Slovaciei, pe fondul războiului agresiv purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Alături de avioanele poloneze, spațiul aerian al Slovaciei va fi protejat și de avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Cehe.
La urma urmei, pe 27 august, Slovacia a semnat un acord prin care ambele state membre NATO își vor patrula spaţiul aerian.
Prin urmare, în prezent, spaţiul aeriană al Slovaciei este protejat de Polonia și Cehia până când noile avioane F-16, comandate de Bratislava, vor ajunge la stadiul de pregătire operațională. Publicaţia Defense Express amintește că, în 2019, Slovacia a comandat 14 avioane de luptă F-16V Block 70/72 din SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, împreună cu toate serviciile și armamentul aferent, primele avioane fiind așteptate în 2023.
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat reporterilor că Bratislava este pregătită să trimită avioane în Ucraina vecină, dar nu există încă acorduri încheiate în acest sens.
„Există voință politică și are sens să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor. Această posibilitate este luată în considerare și atunci când există un acord, vă vom anunța”, a spus Nad.
În același timp, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei cu avioane MiG-29AS este de mare importanță. Cert este că aceste avioane vor fi ''cele mai tinere'' avioane de vânătoare din serviciul Forțelor Aeriene Ucrainene - care nu au primit niciun avion de vânătoare nou din 1991 și doar le-a modernizat pe cele existente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News