În termen de 90 de zile, toate avioanele de luptă F-35 noi produse până în prezent vor fi supuse unei intervenții tehnice menite să rezolve problema vibrațiilor motorului, a anunțat joi Biroul Programului Comun (JPO) pentru F-35.
Un prototip de avion de vânătoare KF-21 Boramae a decolat pentru a efectuat primul său zbor de testare supersonic marți, la ora 14:58, la baza de antrenament a Forțelor Aeriene Sud-Coreene din orașul Sacheon, provincia Gyeongsang de Sud.
Primul prototip al avionului de luptă KF-21 a depășit bariera sunetului, a efectuat zborul supersonic la o altitudine de 12.000 de metri începând cu ora 15:15 și a aterizat la ora 15:54.
Vitezele supersonice depășesc 1 Mach, ceea ce înseamnă mai rapid decât viteza sunetului. Viteza sunetului este de aproximativ 1.236 de kilometri pe oră la nivelul mării.
Efectuarea cu succes a testului de zbor supersonic - care este esențial pentru a se asigura că funcțiile unui avion de luptă funcționează corect indiferent de viteza la care zboară - are o importanță deosebită în cercetarea și dezvoltarea programului militar KF-21, a declarat agenția de stat sud-coreeană pentru achiziții de armament.
Zborul supersonic a demonstrat că KF-21 poate "să-și mențină stabilitatea structurală la viteze supersonice, având în vedere că KF-21 a fost capabil să depășească undele de șoc".
De precizat că, KF-21 este prima aeronavă supersonică dezvoltată pe plan intern pe care Coreea de Sud a supuso unui test de zbor la viteze supersonice.
Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franța, Suedia și un consorțiu european - format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania - sunt singurele care au dezvoltat și pilotat avioane de luptă supersonice avansate de generația 4++ sau 5.
KF-21 Boramae (cunoscut anterior ca KF-X ) este un avion de luptă de generația a V-a, dezvoltat de Korea Aerospace Industries în parteneriat cu mai multe companii din Indonezia. Având dimensiuni de 16,9m x 4,7m x 11,2m, KF-21 este mai mare decât F-16 și are o dimensiune similară cu F-18. Un alt partener al proiectului este compania americană GE Aviation care furnizează motoarele F414, utilizate şi pe avioanele F/A-18E/F Super Hornets și Saab JAS 39E/F Gripens.
Diverse publicaţii mass-media din domeniul aviaţiei indică data de 22 iulie ca fiind cea mai probabilă pentru zborul inaugural. Pentru un program atât de complex, întârzierea cu doar o lună poate fi considerată aproape nesemnificativă. Mai ales dacă ținem cont de faptul că între timp a existat o pandemie și neînțelegerile cu Indonezia, partener în acest program.
Compania sud-coreeană Korea Aerospace Industries (KAI) este responsabilă pentru proiectarea, asamblarea și testarea generală a aeronavei. Compania a avut experiență în dezvoltarea și fabricarea avioanelor din seria T-50. KF-21 Boramae este un avion stealth de nouă generație care combină elemente ale unui avion de vânătoare de generația a V-a. Deși inițial avioanele au fost destinate să fie produse ca aeronave de generația a V-a, prima aeronavă care a ieșit de pe linia de producție, conform specificaţiilor este de generaţia 4++.
Dar, conform producătorului, după o serie de alte lucrări planificate de actualizare, aeronava va devenit una de generația a V-a.
Cele șase prototipuri ale KF-21 Boramae produse până acum ar trebui să finalizeze faza de dezvoltare până în 2026. Aceasta va fi urmată de producția celor 40 de avioane KF-21 Boramae în configuraţia Block I. Avioanele KF-21 Block I sunt considerate aeronave de generația 4,5, având o amprentă radar destul de scăzută, similară cu cea a unui Dassault Rafale sau Boeing Super Hornet, și cu o electronică internă de generația a cincea.
După cum precizează publicaţia AviaciOnline, va urma şi un avion KF-21 Boramae în configuraţiile Block II şi Block III. În ceea ce privește KF-21 în configuraţia Block III, este de aşteptat ca această aeronavă să aibă caracteristici stealth similare cu cele ale F-35 sau F-22, pe lângă faptul că va încorpora alte tehnologii avansate care îl vor plasa pe deplin în liga aeronavelor de generația a V-a.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În termen de 90 de zile, toate avioanele de luptă F-35 noi produse până în prezent vor fi supuse unei intervenții tehnice menite să rezolve problema vibrațiilor motorului, a anunțat joi Biroul Programului Comun (JPO) pentru F-35.
Până acum, Germania a trimis în Ucraina o singură unitate IRIS-T. Eficacitatea sistemului în Ucraina a depășit toate așteptările, fiind deja desfășurat pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice, avioanele, dar și dronele Shahed fabricate de Iran.
Forțele armate ale Ucrainei au anunțat că au doborât la Donețk un avion de luptă rus de tip Su-34, considerat de Rusia ca fiind de generația 4 ++.
Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice.
Luni, în Emiratele Arabe Unite au început manevrele militare aeriene cu denumirea de cod "Desert Flag". Acestea sunt primele manevre la care participă în comun forțe aeriene din Maroc și Spania, după sfârșitul crizei diplomatice dintre Rabat și Madrid în martie 2022.
Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7, relatează agenția de știri de stat chineză Global Times.
În pofida cererii Turciei din 2021 de a achiziționa un model modern al avioanelor americane de luptă F-16, negocierile sunt astăzi încă în desfășurare, pe fondul încercărilor membrilor Congresului de a impune condiții acordului.
Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a recunoscut că sunt în desfășurare negocieri relevante cu Kievul.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.03.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit, pentru a doua zi consecutiv, o misiune specifică de zbor în zona Norvegiei.
După ce a obținut o decizie istorică de a primi tancuri occidentale, Ucraina pune presiune tot mai mare pentru a fi dotată și cu avioane de luptă. Doar că o asemenea decizie nu e deloc ușoară iar oficialii americani au oferit perspective sumbre cu privire la livrarea de avioane de luptă.
Diviziile de apărare antiaeriană ale armatei iraniene și Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) au început, marți, în zonele de nord-vest, vest și centru ale țării manevre comune de apărare antiaeriană, cu numele de cod "Modafean Aseman Velayat 1401" (Gardienii cerului "Velayat" 1401), folosind sisteme de apărare antiaeriană, radare, sisteme de război electronic, sisteme de comunicații și o rețea integrată de apărare antiaeriană.
SUA intenționează să înlocuiască vechile aeronave E-3 de avertizare timpurie și control AWACS, cu o variantă modernă - avionul E-7A. Producția unei versiuni a avionului, adaptată nevoilor Forțelor Aeriene ale SUA, va începe în 2025, iar estimările privind intrarea în serviciu indică cu aproximație anul 2027, au anunțat Forțele Aeriene.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 28.02.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune specifică în nordul Europei, respectiv în zona Bazei Aeriene Erlan din Norvegia.
Posibila distrugere a avionului A-50U - aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene ruse, de tip AWACS, ar fi o lovitură puternică dată Moscovei, dar asta nu va împiedica Rusia să continue atacurile, susțin oficialii ucraineni. Între timp a fost publicată și prima imagine din satelit cu aeronava A-50U lovită.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.02.2023, citând două surse apropiată departamentului militar, că Trupele de Apărare Antiaeriană au fost scoase din subordinea Forțelor Terestre și resubordonate comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat pe contul său de Twitter că, potrivit locuitorilor locali, în dimineața zilei de 26.02.2023, între orele 08:00-09:30 (ora Minskului), în zona aerodromului Machulishchi din Regiunea Minsk s-au auzit două explozii puternice.
Portalul rusesc Topwar.ru a informat, pe 26.02.2023, că autoritățile din Croația se pregătesc să transfere în Ucraina un lot de elicoptere de fabricație sovietică din dotarea Forțelor Aeriene croate. Aparatele au fost deja retrase din serviciul operativ și este în curs de pregătire înainte de a fi trimis în Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației Daily Star, generalul britanic Richard Barrons a declarat, pe 25.02.2023, că Rusia dispune de un atu pe care nu l-a folosit până acum și l-a păstrat pentru ofensiva de primăvară. Potrivit precizărilor sale, acesta ar putea schimba cursul conflictului din Ucraina.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat, pe 25.02.2023, că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse participante la „operația militară specială” au doborât un avion de bombardament Su-24 și un avion de vânătoare MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei în Republica Populară Donețk, precum și un avion de asalt Su-25 în Regiunea Herson.
Președintele american Joe Biden a declarat, în ziua în care se împlinea un an de la începutul agresiunii ruse, că exclude "deocamdată" trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.
Patru bombardiere strategice B-52H ”Stratofortress” din Aripa 5 Bombardament staționată la Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord, au fost dislocate, pe 24 februarie, la Baza Aeriană Moron din Spania în cadrul unei desfășurări din categoria Bomber Task Force (BTF).
Eveniment excepțional în zona baltică. La fix un an după ce Rusia a început invadarea militara la scară largă a Ucrainei, bombardiere strategice americane B-52H împreună cu avioane tactice Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane vor survola zona baltică, foarte aproape de Rusia, cu ocazia Zilei Independenței Estoniei.
Potrivit agenției de presă poloneze PAP, Ministerul olandez al Apărării a anunțat, pe 23.02.2023, că avioane de vânătoare olandeze de tip F-35 dislocate în Polonia au interceptat în spațiul aerian internațional situat deasupra Mării Baltice două avioane militare rusești.
Un avion de luptă rusesc SU-25 s-a prăbușit joi în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, iar pilotul a fost ucis, a anunțat ministerul rus al Apărării.
Ca parte a pachetului de ajutor militar, americanii trimit Ucrainei, printre altele, muniție de tip JDAM-ER, ghidată prin GPS, relatează Bloomberg.
Forțele Aeriene Ucrainene exclud posibilitatea că Rusia să efectueze un atac masiv cu avioane de luptă asupra Ucrainei, la momentul împlinirii unui an de la declasarea agresiunii militare, a precizat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
La finalul anului trecut Ucraina a reușit cu succes să lovească baze militare ruse, adânc în teritoriul Federației Ruse. E vorba de bazele aeriene Engels și Dyagilevo, în urma atacurilor ucrainenii reușit să avarieze un număr mare de avioane de luptă rusești, dar și să rănească mai mulți militari ruși.
Canalul rusesc de Telegram Linia operativă a informat, pe 21.02.2023, că unul dintre locuitorii Regiunii Arhangelsk, care locuiește în imediata vecinătate a Cosmodromului Plesetsk, a declarat că, în după-amiaza zilei de 18 februarie, el și vecinii săi au observat ceva bâzâind în aer și lăsând o urmă în atmosferă, ceea ce amintește de lansarea unui anumit tip de rachetă.
Serbia confirmă de la cel mai înalt nivel politic intenția sa de a achiziționa avioane de luptă franceze Rafale, o surpriză în contextul în care Rusia, aliatul tradițional al Serbiei, a „forțat” oferind avioane produse de industria rusă.
Vizita lui Joe Biden în Ucraina a devenit cu adevărat neașteptată. Și, bineînțeles, a fost neanunțată din cauza tuturor măsurilor de securitate. Aceste măsuri au fost luate, de asemenea, la cel mai înalt nivel, strategic. Iar desfăşurarea de forţele aeriene merită o atenție deosebită.
Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre.
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.
Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.
Compania Turkish Aerospace Industries [TAI] a publicat prima imagine cu noul avion de vânătoare fără pilot ANKA-3. Drona ANKA-3, dezvoltată integral de industria turcă de apărare, este de așteptat să efectueze primul său zbor în 2023.
În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.
Incidentul înregistrat în urmă cu câteva zile în Marea Neagră, care s-a soldat cu prăbușirea unei dronei americane de tip MQ-9 Reaper, continuă să aibă o rezonanță largă în Occident. Astfel, presa britanică, dă vina pe Rusia pentru doborârea dronei și reamintește faptul că nu este pentru prima dată când acțiunile armatei ruse puteau provoca un conflict global.
O unitate a Forțelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cunoscută în Ucraina sub numele de ''Lupii Albi'', a distrus, într-o singură noapte, zece tancuri rusești și un transportor blindat de trupe. Un material video cu momentul desfăşurării operaţiunii a fost postat de către biroul de presă al SBU pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 18 martie.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.
Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o decizie fără precedent, deoarece se adresează unui oficial al unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.
Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.
Forțele ruse de ocupaţie luptă în aceste zile la Bakhmut cu toate forțele și încearcă să înconjoare complet orașul, precizează Military Media Center, citându-l pe generalul Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene și comandantul Grupului Est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Un vagon care făcea parte dintr-o garnitură feroviară care transporta tehnică militară a deraiat, vineri seară, în apropierea unei staţii de cale ferată din judeţul Braşov. Traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir, relatează News.ro.
După ce în 2021, Marea Britanie a trimis portavionul Queen Elizabeth II în Orientul Îndepărtat, ajungând până în Japonia, după doi ani și jumătate Italia va face același același lucru. Portavionul italian Cavour, având la bord avioane de luptă F-35 va naviga spre finalul anului 2023 sau începutul lui 2024 spre Japonia, potrivit conducerii Forțelor Navale ale Italiei.
Potrivit dreptului internaţional, preşedintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină, a declarat vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosacev.
Soldații ucraineni au doborât un avion de luptă rusesc în apropiere de satul Berestove, în districtul Bakhmut. Aeronava a fost lovită de soldații Brigăzii 10 de Asalt "Edelweiss".Soldații au declarat că aeronava pe care au reușit să o lovească este un avion Su-25.
O versiune modernizată a unui vehicul blindat ''Oncilla'' a fost oferită Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina. Departamentul de informații a declarat că fondurile pentru achiziționarea vehiculului blindat au fost strânse cu sprijinul companiei poloneze Trans Select.
Anders Fogh Rasmussen, fostul șef al Alianței Nord Atlantice are o viziune sumbră cu privire la rolul lui Trump în războiul dus de Rusia în Ucraina.
La numai câteva ore după ce Guvernului Slovaciei a aprobat livrarea către Ucraina a avioanelor de vânătoare de tip MiG-29 retrase din dotarea Forțelor Aeriene, pe 17.03.2023, părțile au mai făcut încă un pas în această direcție.
În seara zilei de vineri, 17 martie, a fost anunțată o alertă aeriană într-o serie de regiuni de est și nord ale Ucrainei .
Mai multe state membre ale UE sunt aşteptate să semneze un "Acord de Proiect" pentru achiziţia comună de obuze de calibrul 155 mm destinate Ucrainei, a anunţat vineri un responsabil european citat de Reuters.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.
România caută să rezolve provocările privind pregătirea unui număr mare de piloți, în contextul în care anul acesta sunt așteptate primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achizționate din Norvegia.
Washingtonul este conștient că Ucraina nu are timp de pierdut, așa că armata americană furnizează noi sisteme de luptă și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid, înaintea ofensivei majore așteptată la sfârșitul primăverii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul de la Ankara urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei, transmite Agerpres.
Incidentul aviatic de săptămâna aceasta când două avioane rusești de tip Su-27 au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, nu au intimidat Statele Unite. Probabil, Forţele Aeriene Ruse sperau ca americanii să-şi reducă prezența aeriană în zonă, mai ales că au impus un aşa-zis no fly zone rusesc în Marea Neagră. Dar, surpriză! Statele Unite au trimis o nouă dronă de recunoaștere spre Peninsula Crimeea anexată de Rusia. Potrivit serviciului de monitorizare a traficului aeriană Flightradar, o dronă RQ-4 Global Hawk cu indicativul FORTE10 a tranzitat spaţiul aerian al României pentru a efectua un zbor deasupra Marii Negre.
Președintele francez Emmanuel Macron se confruntă cu cea mai mare provocare la conducerea sa, de la protestele așa-numitelor ”Veste Galbene”, după ce decizia sa de a promova o reformă controversată a pensiilor fără a trece legea prin votul Parlamentului, decizie care a stârnit tulburări violente de stradă și reacții severe ale clasei politice franceze.
Liderul chinez va efectua o vizită în Rusia săptămâna viitoare, au declarat vineri oficiali din ambele țări.