Axa eurofobă devine mai puternică. Orban-Salvini, contra preşedintelui Macron
Premierul ungar, Viktor Orban, și ministrul italian de Interne, Matteo Salvini și-au unit forțele pentru a-l ataca pe președintele francez, Emmanuel Macron, și intenționează să colaboreze pentru a opri fluxul de imigranți spre Europa.
Partizani ai unei linii dure contra imigranților, cei doi lideri îl consideră pe șeful statului francez drept conducătorul forțelor ce sprijină valul de refugiați care a lovit bătrânul continent în ultimii ani.
„El este eroul meu și tovarășul meu de drum", declara premierul Viktor Orban despre șeful „Ligii" (formațiune politică de extrema-dreaptă), care îndeplinește și funcțiile de ministru de Interne și vicepremier al Italiei, înaintea întâlnirii sale de la Milano, de marți, cu Matteo Salvini.
Câteva ore mai târziu, în timpul întrevederii, Orban îl acuza direct pe Emmanuel Macron că încurajează intrarea imigranților în țara sa, iar Salvini susținea că președintele Franței nu a ajutat Roma în privința refugiaților, atunci când Italia ar fi avut nevoie, scrie Daily Express.
Macron „conduce forțele europene care sprijină imigrația, el este liderul acelor partide ce susțin imigrația în Europa. De cealaltă parte, suntem noi, cei care vrem să oprim imigrația ilegală", a spus Orban, citat de publicația britanică. „Ungaria este dovada că imigranţii pot fi opriţi pe uscat", a continuat șeful executivului de la Budapesta, a cărui ţară a construit un gard de sârmă ghimpată împotriva refugiaților, ce se întinde pe câteva sute de kilometri la graniţa cu Serbia şi Croaţia.
„Aici începe misiunea lui Salvini.El trebuie să demonstreze că aceşti imigranţi pot fi opriţi şi pe mare", a adăugat Orban.
În opinia şefului guvernului ungar, citat de MTI, Salvini este „primul politician din zona mediteraneană care încearcă să oprească imigranţii".
Orban a insistat apoi că „Ungaria este atacată, deoarece a dovedit că frontierele pot fi protejate, în timp ce Bruxellesul a spus că imigranţii nu pot fi opriţi şi trebuie să li se permită intrarea".
Premierul a mai afirmat că politicile UE, în special cele ale Germaniei, Franţei şi Spaniei, au drept scop „o mai bună gestionare a imigraţiei", în timp ce ţările Grupului de la Vişegrad doresc să oprească acest fenomen.
Emmanuel Macron le-a dat replica miercuri liderilor ungar şi italian
„Nu voi ceda nimic naţionaliştilor şi celor care promovează discursuri de ură. Dacă vor să mă aibă pe mine ca principal opozant, au dreptate” a declarat liderul francez aflat în deplasare în Danemarca şi Finlanda.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi că, în opinia sa, premierul ungar Viktor Orban şi vicepremierul italian Matteo Salvini creează o ,,linie de fractură'' în Uniunea Europeană, liderul de la Elysee criticând ,,viziunea naţionalistă'' a acestor doi politicieni, viziune opusă celei susţinute de ,,progresiştii'' din rândurile cărora face parte şi Macron şi despre care el a susţinut că nu este ,,naivă'', transmite agenţia EFE.
,,Imigraţie, economie ... două viziuni europene se confruntă: o viziune naţionalistă şi o viziune progresistă. Unii vor să fractureze Europa şi solidaritatea ei'', a spus Macron la Helsinki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.
Declaraţia a fost o nouă reacţie după ce Salvini şi Orban s-au întâlnit marţi în Italia pentru a strânge rândurile în faţa a ceea ce ei au numit ,,blocul de ţări condus de Macron, care sprijină migraţia''.
Strategia lui Macron pentru Europa
Emmanuel Macron are nevoie de aliați pentru ambițiile sale europene. În prezent, face turnee cu țările scandinave, ca parte a misiunii sale de a câștiga mai mulți parteneri politici. Cu numai nouă luni înainte de alegerile europene, scopul său este de a recompune peisajul politic în Parlamentul European așa cum a făcut el în Franța anul trecut.
El intenționează să convingă părțile mai sceptice că este timpul să abordeze subiectele politice care au fost considerate până acum tabuuri, inclusiv schimbarea tratatelor, și să susțină o Europă deschisă și independentă. Iar, în toată această poveste politică europeană, Macron dorește ca Franța să preia rolul de mediator.
Ostilitatea lui Victor Orban și a lui Matteo Salvini îl servesc bine, deoarece această polarizare îi permite lui Macron să solicite forțelor progresiste să se ralieze în spatele lui împotriva extremelor populiste. El înscrie alegerile europene ca referendum asupra viziunii ultraconservative a lui Orban asupra Europei.
Orban ar putea aduce EPP la un punct de fierbere și ar permite lui Macron să profite de avantajele acordate. Dacă Macron reușește să obțină unele voturi din partea PPE și a socialiștilor, el s-ar afla într-o poziție politică bună, permiţându-i să devină liderul forțelor proeuropene din Parlamentul European.
Este o strategie riscantă, scrie Le Monde, mai ales că PPE include și partidul Angelei Merkel. Macron va trebui să-i convingă pe aliații potențiali să se confrunte cu vârful eurosceptic din Europa, o mișcare pe care nu este gata să o îmbrățișeze toată lumea.
Pentru Macron, alegerile europene sunt, de asemenea, importante la nivel național. Dacă pierde, francezii se întreabă dacă președinția sa este doar un accident.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News