Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Calea Maritimă de Nord. Rusia îşi consolidează poziţia strategică în Oceanul Arctic pentru urmatorii 15 ani
03 ian, 12:59
Rusia are planuri mari pentru Calea Maritimă de Nord, partea a Oceanului Arctic care se află sub administrarea Moscovei. Astfel, Moscova a adoptat un amplu plan geostrategic, pe 15 ani, pentru Calea Maritimă de Nord, potrivit The Barents Observe.

Până în 2035, guvernul rus intenționează să construiască cel puțin 40 de nave arctice, să modernizeze 4 aeroporturi regionale, să construiască căi ferate și porturi maritime și să faciliteze exploatarea masivă a resurselor naturale ale Arcticii.

Planul de dezvoltare al Căii Maritime de Nord a fost semnat de premierul rus Dmitri Medvedev cu doar câteva zile înainte de începutul noului an. Documentul este în curs de elaborare de ceva timp și s-a considerat foarte important ca acesta să fie aprobat și semnat înainte de sfârșitul anului 2019.

Noul plan de dezvoltare a infrastructurii Căii Maritime de Nord vine în același timp în care guvernul federal se pregătește să finalizeze noua Lege cu privire la Arctica. Noua legislație va fi adoptată în primul trimestru al acestui an și va oferi stimulente semnificative pentru dezvoltatorii de resurse naturale. Cinci categorii de proiecte vor avea dreptul la reduceri semnificative de impozite , între care proiecte petroliere offshore, producția de GNL, industria petrochimică și mineritul.

Motorul acestui plan de dezvoltare este în principal Rosatom, corporația de stat rusă specializată în energie nucleară. Rosatom va avea principalele responsabilități pentru ruta maritimă a Nordului. Documentul se bazează pe decretele semnate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în mai 2018 și pe solicitarea de a crește transporturile anuale pe ruta maritimă a Nordului la 80 de milioane de tone până în 2024.

 

Proiectului federal „Calea Maritimă de Nord" este prevăzut ca un plan complex

 

Guvernul rus, agențiile sale și societățile de stats respective se grăbesc foarte mult să atingă obiectivele traseului maritim îndepărtat din zona arctică.

Planul include până la 84 de puncte și acoperă o gamă largă de priorități, de la dezvoltarea infrastructurii necesare și construirea de nave noi până la cartografierea resurselor naturale și lansarea de noi sateliți și echipamente meteorologice.

Prima dintre priorități trebuie finalizată încă din acest an. Astfel, în aprilie, trebuie adoptat un program regional de explorare geologică. Și până în iunie, trebuie luate decizii cheie cu privire la dezvoltarea unei linii feroviare către Sabetta, portul maritim și terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de pe coasta de nord a Peninsulei Yamal.

Dezvoltarea masivă a resurselor naturale este necesară pentru ca Rusia să-și îndeplinească ambițiile pe ruta arctică și multe dintre cele mai mari companii ale țării sunt implicate.

Printre acestea, companiile de petrol și gaz Novatek, Gazprom Neft, Rosneft și Independent Oil Company. De asemenea, dezvoltatori de minerale și minereuri precum Nornickel, VostokCoal, Baimskaya, KAZ Minerals, Vostok Engineering și Severnaya Zvezda.

 

Planul se bazează şi pe dezvoltarea unui număr mare de nave

 

Până în 2035, vor fi construite aproximativ 40 de nave noi, din care mai multe spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară.

Rusia va construi opt noi spărgătoare de gheață propulsate de motoare cu energie nucleară până în 2035 și 16 nave de salvare și sprijin.

În plus, mai multe mari porturi maritime sunt în curs de dezvoltare și un total de 12 noi sateliți urmează să fie puși pe orbită, a spus recent Kulinko într-o conferință. În 2018, compania Rosatom a fost însărcinată cu responsabilitatea de a dezvolta Calea Maritimă de Nord, ruta de transport maritim care se întinde între arhipelagul Novaya Zemlya și Strâmtoarea Bering.

Primul obiectiv este creșterea volumului anual de mărfuri care trec prin Calea Maritimă de Nord la 80 de milioane de tone până în 2024, ținta stabilită de președintele rus Vladimir Putin în marele său plan național care se întinde pe durata a ultimilor sai cinci ani de mandate.

Flota extinsă de spărgătoare construită de Rosatom va include până în 2035, cinci spărgătoare de gheață din proiectul 22220, cu o putere de 60 MW și trei spărgătoare de gheață „Lider" de 120 MW.

Trei dintre primele spărgătoare ale proiectul 22220 sunt deja în proces de construcție și un contract pentru construirea primul spărgător din clasa „Lider" urmează să fie semnat înainte de 2020, a spus Kulinko.

 

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Spionajul militar ucrainean: Rusia a trimis 20 de camioane cu muniție și mai multe vehicule blindate in Donbas
Noi informații despre luptele de la frontieră dintre India și China. Militarii indieni au fost copleșiți numeric
Avioane neidentificate au atacat o bază libiană unde se aflau forțe ale Turciei. MiG-29 și Su-24, 'principalii suspecți'
Consilierul lui Rogozin, șeful Roscosmos, arestat şi acuzat de FSB de 'înaltă trădare' în beneficiul unui stat membru NATO (Video)
O expertă acuză SUA că a acționat 'ilegal' în operațiunea în care o dronă MQ-9 Reaper l-a asasinat pe generalul iranian Soleimani
Armata germană a solicitat aproape 2000 de rachete pentru sistemele MARS M270 MLRS
Trump retrage SUA din OMS. Washigtonul a notificat oficial ONU cu privire la această decizie
Directorul FBI: China încearcă prin orice mijloace să devină singura superputere a lumii
Anexarea Cisiordaniei. Israelul, avertizat de Franța, Germania, Egipt și Iordania
Un partid din Federația Rusă vrea referendum pentru includerea Transnistriei în componența Rusiei
Încălcarea drepturilor omului. Moscova ameninţă că va răspunde sancţiunilor ''ostile'' anunţate de Londra
Estonia denunţă 'agresiunea continuă a Rusiei' şi ajută Armata Ucrainei cu mii de pistoale Makarov
Ministerul israelian al Apărării a lansat un nou satelit de spionaj ca să monitorizeze activitatea Iranul (Video)
Criza migrației. Germania nu vrea să își înceapă președinția UE cu 'amenințări', dar nu exclude mijloace de presiune
Armata germană antrenează câini care să detecteze persoanele infectate cu COVID-19
ONU: China a semnat Tratatul privind comerţul cu arme
Programul noilor tancuri T-14 Armata are probleme, dar Rusia deja visează la potențiali clienți externi
Noile bombardiere stealth B-21, în 'coasta' Chinei. SUA au anunțat dislocarea în Pacific
Austria e decepționată de Eurofighter. În conflict cu Airbus, Viena va continua totuși să folosească aeronavele
Rusia 'liniștește' Ucraina și anunță că invadarea ei de către Armata rusă e o 'absurditate'
Un tanc M-60 al armatei turce, distrus de unitatea de gherilă a femeilor libere YJA-Star (Video)
UE a decis: Fondurile europene, condiționate de statul de drept și combaterea corupției. România, printre țările avertizate
Agenți francezi ai DGSE, judecați pentru spionaj în favoarea Chinei
Militarii din R. Moldova şi România se antrenează împreună la poligonul de la Smârdan
Se întâmplă în China: Un reputat profesor universitar a fost arestat după critici la adresa lui Xi Jinping și a Partidului Comunist Chinez
Germania a plătit un miliard de dolari pentru prezența US Army, dar costurile achitate de SUA sunt mult mai mari
Asasinate la comandă | Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, bănuit că a ordonat asasinarea unui alt disident cecen
Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021. Budapesta alocă 2,2 miliarde de euro
Serbia și Kosovo reiau dialogul sub egida Uniunii Europene
Iranul susține că a construit 'orașe-rachetă' și amenință cu un 'coșmar' în cazul unei intervenții militare
Irak: Soldaţii americani, vizaţi de un atac cu rachete. Sistemul C-RAM a intrat în acţiune
Canada: Un avion militar face drum întors din cauza coronavirusului
Demonstraţie de forţă a Statelor Unite. US Navy a trimis două portavioane americane în Marea Chinei de Sud
General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro