Bayraktar a prezentat propria rachetă de croazieră pentru dronele Baykar TB2. România ar putea fi interesată de aceasta în condițiile recentului contract G2G
Compania turcă Baykar din domeniul industriilor de apărare a prezentat recent racheta mică de croazieră "Bayraktar Kemankeș" dezvoltată cu capacități locale precum majoritatea sistemelor pentru care companie turcă a devenit renumită.
Cunoscută în special pentru dezvoltarea dronelor "Bayraktar", compania a expus pentru prima dată racheta "Kemankeș" la festivalul "Technofest" pentru aviație și tehnologie spațială organizat la Istanbul.
Burak Ozbek, liderul echipei de proiectare, a declarat că "Bayraktar Kemankeș" este o mică rachetă de croazieră inteligentă care a fost dezvoltată ca parte a unui proiect ce vizează îmbunătățirea capacităților dronei "Baykar TB2" de lovire a țintelor strategice.
Într-un interviu acordat Agenției Anadolu, acesta a declarat că noua rachetă poate fi instalată atât pe dronele Baykar TB2, cât și pe alte drone dezvoltate de Baykar.
Cu o greutate de 35 de kilograme, Bayraktar Kemankeş poate zbura până la o oră. În prezent, racheta se află în faza de testare în zbor, iar lansarea în producția de serie este planificată în cursul anului curent.
Ozbek a precizat că racheta reduce riscurile misiunilor platformelor care o lansează, întrucât, spre deosebire de munițiile ghidate cu laser folosite în prezent, care necesită apropierea de ținte pentru a le putea lovi, "Kemankeș" oferă platformei capacitatea de a efectua atacul de la o distanță mult mai mare, care depășește raza de acțiune a apărării antiaeriene la joasă înălțime.
De asemenea, potrivit producătorului, racheta "Kemankeș" poate îndeplini misiuni și medii ostile de război electronic, ghidarea fiind asigurată prin elemente rezistent la bruiaj ale sistemului de navigație globală prin sateliti (GNSS).
În prezent, versiunea de atac a dronei TB2 poate fi echipată cu două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare. Acestea sunt dezvoltate de producătorul turc Roketsan și pot lovi ținte aflate la distanțe cuprinse între doi și opt kilometri.
Foarte probabil, având în vedere greutatea rachetei Kemankeș, drona Bayraktar TB2 va putea transporta doar două astfel de rachete. Însă, având în vedere raza crescută de acțiune a acestora, reducerea riscului și, foarte probabil, încărcătura mai mare, utilizarea lor devine mai rentabilă, în special împotriva țintelor cu valoare ridicată.
Anunțul făcut de Bayraktar poate fi de interes pentru Forțele Terestre din România care vor fi beneficiarul recentului contract în valoare de 321 milioane de dolari semnat de guvernele din România și Turcia privind achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 împreună cu 6 sisteme de comandă-control pentru acestea.
De asemenea, având în vedere versatilitatea rachetei la utilizarea pe mai multe platforme și prețul care se așteaptă a fi unul sub cel al produselor similare occidentale, este interesat de aflat dacă aceasta poate fi adaptată pentru utilizarea pe dronele Watchkeeper X, pe care MApN le va achiziționa, cu atât mai mult cu cât o parte dintre acestea vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România alături de compania israeliană Elbit Systems.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News