Bază militară permanentă a SUA în România? Ambasadorul Fried: Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina
Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a vorbit și de prezența militară permanentă a SUA în România.
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Anul trecut SUA au anunțat că prelungesc prezența în România a legendarei Divizii 101 Aeropurtată iar noi trupe au ajuns în țară unde au înlocuit militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022.
Divizia 101 Aeropurtată este una dintre unitățile americane de elită. Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.
Există argumente pentru o bază militară permanentă în România, dar cel mai important lucru e că deja americanii sunt aici
Sursă foto: 82nd Airborne Division
În cadrul unui interviu pe care ambasadorul american Daniel Fried l-a acordat DefenseRomania, acesta a fost întrebat despre posibilitatea ca SUA să aibă și în țara noastră o prezență militară permanentă.
Amintim că anul trecut Statele Unite ale Americii au inaugurat prima bază militară permanentă în Polonia anul trecut.
De subliniat faptul că Daniel Fried a fost ambasador al SUA în Polonia și a lucrat în National Security Council sub administrațiile Bill Clinton și George W. Bush.
Acesta spun afirmă că indiferent că există o prezență militară în sistem rotativ sau permanentă, important e ca prezența americană în România să fie persistentă.
„Ar trebui să aveți o prezență militară americană persistentă în România. Trebuie să fim aici. Nu uitați, pentru militarii americani, o bază permanentă înseamnă inclusiv locuințe permanente, înseamnă familii, înseamnă toată această infrastructură.Toate acestea sunt foarte scumpe.
Ceea ce vă trebuie este să aveți forțele americane aici. În Polonia am avut această discuție ani de zile. Au vrut baze militare permanente și înțeleg pe deplin de ce. Înțeleg perfect. Dar au înțeles că americanii sunt acolo indiferent, și în sistem rotativ. Cred că avem un cartier general permanent în Polonia. Îmi pot imagina argumente pentru o bază permanentă aici în România. Ar putea fi americană, ar putea fi franceză, ar putea fi un mixt. Dar ideea este de a avea capabilități militare în țară, astfel încât să nu fim doar întăriri pentru forțele voastre armate. De asemenea, ajutăm cu întăriri, dar vreți forțe disponibile imediat pentru diverse situații neprevăzute”, a punctat ambasadorul Fried.
„România nu va trebui să lupte precum Ucraina”
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
Înaltul oficial american a mai declarat pentru DefenseRomania că în cazul ipotetic al unui război de mare intensitate, România are avantajul ca aliații ei să fie alături de ea. Cu alte cuvinte, apartenența la NATO e garanția faptului că România nu va trebui să lupte cum o face Ucraina.
„Ne uităm cum ucrainenii se apără eroic împotriva rușilor timp de doi ani fără niciun ajutor direct din partea noastră. România nu va trebui să lupte în acest fel. Va exista acoperire aeriană din partea țărilor NATO. Vor exista întăriri. Dacă rușilor le-a fost imposibil să cucerească Ucraina după doi ani, trebuie să avem puțină încredere în propriile noastre armate.
Dar cererea României privind o prezență americană și NATO pe teritoriul ei este absolut rezonabilă”, a mai adăugat ambasadorul Daniel Fried.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News