Beijingul schimbă radical abordarea și renunță la referirea de „reunificare pașnică” cu Taiwanul
Tensiunile au crescut în ultimii ani în jurul Taiwanului, insula guvernată democratic pe care China urmărește să o încorporeze în teritoriul său.
Așa cum arăta și DefenseRomania, China își va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,2% în acest an.
De asemenea, când a publicat cifrele bugetare, China a adoptat oficial un limbaj mai dur împotriva Taiwanului, renunțând la mențiunea „reunificării pașnice”, potrivit unui raport prezentat de premierul Li Qiang la deschiderea Congresului Național al Poporului (NPC).
În raportul de lucru guvernamental, China a reiterat apelul la „reunificare” cu Taiwan, dar a subliniat că vrea „să fie fermă” în acest sens și a renunțat la mențiunea de „pașnic”, care fusese utilizată în rapoartele anterioare.
Deși nu este prima dată când China omite cuvântul „pașnic”, schimbarea de limbaj este privită îndeaproape ca un posibil semn al unei poziții mai asertive față de Taiwan.
Wen-Ti Sung, politolog și membru în think-tank-ul Atlantic Council, a spus că „Beijingul pare să facă un echilibru între proiectarea unei durități sporite privind Taiwanul și stabilizarea relațiilor cu prietenii internaționali ai Taiwanului”, a spus el.
La rândul său, Li Mingjiang, un expert în domeniul apărării la Școala de Studii Internaționale Rajaratnam (RSIS) din Singapore, a spus că, în ciuda unei economii chineze aflate în dificultate, Taiwanul rămâne un obiectiv central pentru cheltuielile de apărare ale Beijingului.
„China arată că în următorul deceniu vrea să-și dezvolte armata până la punctul în care este pregătită să câștige un război dacă nu are de ales decât să lupte”, a spus Li.
Bugetul apărării, 30 de ani de creștere continuă
Pe baza datelor de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) cu sediul la Londra, bugetul din acest an marchează al 30-lea an consecutiv de creștere a cheltuielilor Chinei pentru apărare.
Achiziționarea de echipamente noi este probabil să ocupe cea mai mare parte a bugetului, deoarece armata lucrează pentru a îndeplini obiectivul lui Xi de modernizare completă până în 2035, arată IISS.
Gestionare mai strictă a resurselor este o prioritate pentru conducerea militară, după epurările personalului de înalt nivel legate de achiziționarea de arme.
Comisia Militară Centrală, organul superior care se ocupă de chestiunile militare, a dispus în iulie anul trecut o „curățare” a procesului de licitație și a invitat publicul să raporteze neregulile.
Comisia nu a anunțat rezultatele anchetei sale, dar cel puțin nouă generali, dintre care patru direct însărcinați cu achizițiile, au fost decăzuți de titlul de parlamentari, procedură necesară înainte de a putea fi acuzați în instanță.
Doi foști miniștri ai apărării, Li Shangfu și Wei Fenghe, au dispărut și ei fără explicații, ceea ce în China înseamnă adesea că sunt investigați.
Li a fost responsabil de achizițiile militare din 2017 până în 2022. Întrebat dacă Li va participa la sesiunile parlamentare, purtătorul de cuvânt al parlamentului, Lou Qinjian, a declarat că Li „nu poate participa pentru că nu mai este delegat”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News