Biletul suedez către NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Ungaria cumpără suplimentar 4 avioane Gripen suedeze
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.
Foto de la exercitiul „Interceptor21”, la care au participat avioane MiG-21 LanceR românești și avioane Gripen ungare. Sursă foto: KPRA via Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"
Având în vedere poziția privilegiată pe care și-a construit-o Ungaria, de membru NATO si UE care și-a menținut și chiar întărit relațiile cu Rusia, s-ar fi spus că Budapesta nu are atât de multe motive să fie îngrijorată de securitatea națională și nu se va alinia curentului de majorare a bugetelor de apărare care traversează în prezent Europa de la un capăt la altul.
Cu toate acestea, producătorul suedez de aviație Saab a anunțat pe 23 februarie că a încheiat un contract cu Administrația Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) pentru a furniza suplimentar Ungariei patru avioane de luptă Gripen C.
„Nu este un acord comercial de apartenență la NATO în schimbul unor Gripen. Situația de securitate s-a schimbat”, a subliniat Orbán, referindu-se la războiul din Ucraina. Parlamentul ungar ar trebui să ratifice luni intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică. Ungaria este ultima țară membră NATO care încă nu a făcut acest lucru.
Încă patru Gripen pentru Ungaria
Acordul reprezintă de fapt un amendament la contractul existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care stabilea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare.
Astfel, recentul amendament al contractului, semnat de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave.
Micael Johansson, președinte și CEO al Saab, și-a exprimat optimismul cu privire la continuarea colaborării cu guvernul maghiar și cu industria maghiară de apărare, subliniind contribuția Gripen la capacitățile de apărare aeriană a Ungariei.
Angajamentul Saab se extinde dincolo de livrarea aeronavelor, cu un contract existent pentru sprijinul continuu al flotei de Gripen a Ungariei și disponibilitatea de a oferi modernizări și asistență după 2035.
Pe lângă contractul privind aeronavele, Saab și Ministerul Apărării din Ungaria au încheiat un Memorandum de înțelegere care vizează promovarea sectoarelor industriale de înaltă tehnologie și îmbunătățirea capacităților avioanelor de luptă.
Ca parte a acestei colaborări, eforturile vor fi îndreptate spre înființarea unui Centru de excelență pentru tehnologiile de realitate virtuală (VR) în Ungaria, semnalând un parteneriat mai larg axat pe inovare și dezvoltarea tehnologică în sectorul apărării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News