În luptă cu axa Rusia-Iran-Coreea de Nord: Statele Unite au propus Consiliului de Securitate al ONU doi pași care ar putea pune capăt războiului lui Putin
Consiliul de Securitate al ONU poate pune capăt războiului lui Putin și consolida regulile internaționale care garantează securitatea internațională dacă ia imediat două măsuri interconectate - abordează problema susținerii Rusiei de către țările care încalcă Carta ONU și sprijină căutarea păcii pe baza principiilor fundamentale ale ONU, consideră secretarul de stat american Antony Blinken.
Forţe ruse de ocupaţie acționând în Ucraina. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Oficialul american a declarat acest lucru în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind situația din Ucraina. În primul rând, a spus el, statele membre ale Consiliului de Securitate trebuie să răspundă față de cooperarea în creștere a Rusiei cu Coreea de Nord și Iran.
„Sprijinul din partea Teheranului și Phenianului îl ajută pe Putin să provoace măcel, suferință și distrugerea vieții unor bărbați, femei și copii ucraineni nevinovați... să demoleze case, silozuri de cereale și porturi... să distrugă centrale electrice”, a adăugat el.
Potrivit lui Blinken, Iranul furnizează Kremlinului drone militare încă din 2022 și a construit, de asemenea, o fabrică de producție de drone în Rusia.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, Iranul a predat Rusiei sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Iar Teheranul a instruit militarii ruși în Iran cu privire la modul de utilizare a acestor arme”, a adăugat secretarul de stat.
De asemenea, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a furnizat Rusiei trenuri întregi care conțineau arme și muniții, inclusiv rachete balistice și lansatoare, precum și milioane de proiectile de artilerie.
Blinken a reamintit că aceste acțiuni ale Iranului, Coreei de Nord și Rusiei au încălcat numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate.
În plus, în martie, Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a pune capăt activității Grupului de experți al ONU pe tema RPDC, care monitoriza de 14 ani programele nucleare și de rachete balistice ale acestei țări.
De asemenea, potrivit acestuia, băncile rusești ajută Coreea de Nord să evite sancțiunile, „eliberând mai multe fonduri pentru programele sale ilegale de arme”.
„Unii s-ar putea întreba cum Statele Unite sau orice altă țară care ajută Ucraina să se apere poate critica țări care oferă sprijin militar Rusiei.
Rusia luptă pentru cucerire. Ucraina luptă pentru supraviețuire
,,Există o diferență profundă. Rusia este agresorul. Ucraina este victima. Rusia luptă pentru cucerire. Ucraina luptă pentru supraviețuire. Dacă țările ar înceta să sprijine Rusia, invazia lui Putin ar lua sfârșit în curând. Dacă țările ar înceta să sprijine Ucraina, Ucraina ar putea înceta să existe”, a explicat secretarul de stat american.
De aceea, al doilea pas, menționat de Blinken, este găsirea unei soluții pașnice la conflicte.
„Dar, în îndeplinirea responsabilităților sale, Consiliul de Securitate „trebuie să acționeze în conformitate cu scopurile și principiile Organizației Națiunilor Unite”. Cu alte cuvinte, trebuie să ne străduim pentru o pace care să susțină, nu să submineze, principiile de bază ale ONU. Acesta este motivul pentru care toți cei prezenți aici avem responsabilitatea de a sprijini apelul Ucrainei pentru o pace justă și durabilă care să pună capăt războiului agresiv al Rusiei”, a spus acesta.
Potrivit acestuia, o pace justă și durabilă trebuie să reafirme principiile suveranității, integrității teritoriale și independenței, să păstreze dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale, viitorul și aliații și să contribuie la reconstrucția și restaurarea țării.
Toate celelalte opțiuni pentru planurile de pace care nu menționează Carta ONU, a remarcat secretarul de stat, nu vor face decât să recompenseze agresiunea lui Putin și să-i permită să se refacă, să se reînarmeze și să invadeze din nou Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News