Blinken s-a văzut cu omologul său chinez și i-a transmis „foarte clar” că SUA se opun schimbării status quo-ului în problema Taiwanului
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit duminică cu omologul său chinez Wang Yi în marja summitului G20 de la la Roma, informează Agepres, care citează AFP.
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Antony Blinken şi-a exprimat opoziţia faţă de activităţile chineze "care contravin valorilor şi intereselor noastre (...) inclusiv măsurile privind drepturile omului în, Xinjiang, Tibet, Hong Kong, Mările Chinei de Est şi de Sud şi Taiwan", potrivit unei declaraţii a purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Secretarul de stat american a evidenţiat de asemenea şi subiectele asupra cărora interesele celor două ţări se întâlnesc şi ar fi posibil să colaboreze, precum Coreea de Nord, Myanmar, Iran, Afganistan şi criza climatică.
"Secretarul Blinken a subliniat importanţa păstrării liniilor de comunicare deschise pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa" dintre Statele Unite şi China, potrivit aceleiaşi surse.
SUA se opun „foarte clar” schimbării status quo-ului în problema Taiwanului
Conform Reuters, Antony Blinken i-a comunicat omologului său chinez că Statele Unite se opun acţiunilor Chinei care au crescut tensiunile în Strâmtoarea Taiwan, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat. În timpul discuţiilor care au durat o oră, Blinken i-a comunicat "foarte clar" omologului chinez că Washingtonul se opune oricăror schimbări unilaterale ale status quo-ului de către Beijing.
O creştere recentă a exerciţiilor militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului face parte din ceea ce Taipei consideră că este o hărţuire militară intensificată din partea Beijingului.
Întâlnirea de la Roma a fost "excepţional de sinceră", dar productivă şi va contribui la stabilirea bazelor unui summit virtual între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping la sfârşitul acestui an, a spus oficialul citat de Reuters.
Discuţia dintre Blinken şi Wang a fost a doua întâlnire faţă în faţă după întrevederea aprinsă de la Anchorage, Alaska din luna martie, când oficialii americani şi chinezi şi-au criticat public reciproc în termeni duri poziţiile politice.
La începutul acestei săptămâni, Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) a SUA a acordat China Telecom America 60 de zile pentru a pune capăt serviciilor sale pe teritoriul american, unde compania chineză este prezentă de douăzeci de ani. Beijingul a denunţat decizia ca fiind o "represiune rău intenţionată" şi o măsură ce "compromite atmosfera de cooperare" dintre cele două ţări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News