Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Sute de ieșiri în ultimii doi ani au fost efectuate de la baza aeriană Olenya din Peninsula Kola cu rachete de croazieră care vizează Ucraina. Dronele ripostează acum, cu atacuri raportate de cel puțin trei ori în ultimele luni.
Bombardierele strategice rusești Tu-95MS de la Baza Aeriană Olenya din regiunea Murmansk sunt acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene.
Bombardierele strategice rusești Tu-95MS de la Baza Aeriană Olenya din regiunea Murmansk sunt acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene.

Imaginile din satelit puse la dispoziția tuturor de Google Earth detaliază modul în care Rusia încearcă în această toamnă să protejeze baza aeriană strategică din interiorul Cercului Arctic.

De îndată ce o aeronavă parchează după misiune, anvelopele sunt puse pe aripi. Există între 12 și peste 20 de anvelope pe fiecare aripă a bombardierelor strategice Tu-95MS, în timp ce bombardierele supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 văzute pe imaginile din satelit au anvelope atât pe aripile pliabile, cât și pe fuzelaj.

O grămadă de anvelope în acest scop poate văzută în fața celor două săli de plastic în formă de tub ridicate pe platformă după ce Rusia a mutat spre nord în vara anului 2022 multe dintre bombardierele sale strategice cu rază lungă de acțiune.

Aceasta este prima dată când astfel de anvelope sunt văzute pe avioane din nordul Rusiei. Utilizarea anvelopelor a apărut pentru prima dată la baza aeriană Engels-2 în august anul trecut, după ce baza a fost atacată de drone ucrainene în mai multe ocazii.

Engels-2 din regiunea Saratov este mult mai aproape de granița cu Ucraina, iar atacurile de aici au fost probabil un motiv principal pentru mutarea a aproximativ zece bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS spre nord, la baza aeriană Olenya, care se află la aproximativ 1.800 km de granița cu Ucraina.

Publicația The War Zone a publicat anterior imagini care arată cum avioanele militare din sudul Rusiei au fost acoperite de anvelope pe aripi și pe fuzelaj.

Publicația l-a citat pe directorul tehnologic Schuyler Moore de la Comandamentul Central al SUA explicând scopul anvelopelor.

,,Dacă pui anvelope pe aripi, dintr-o dată, o mulțime de modele de viziune computerizată au dificultăți în a identifica faptul că acesta este un avion”, a spus Moore la o întâlnire la care s-a discutat despre modelele AI și seturile de date.

CNN a urmărit recent un grup de operatori de drone în diferite locuri de lansare din Ucraina, de unde pot ataca ținte militare adânc în Rusia.

Atacurile cu rază lungă de acțiune pot zbura la 1.500 până la 2.000 km de la lansare, a declarat un operator pentru CNN.

Programată cu peste 1.000 de puncte de trecere diferite, o dronă poate evita sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, se arată în raport.

“Se pare că ne jucăm cu ei”, a declarat operatorul pentru CNN. “Dar nu este un joc. Este un război”.

În august 2023, și baza aeriană Soltsy-2 din regiunea Novgorod a fost atacată de drone. În câteva ore, mai multe dintre bombardierele Tu-22M3 au decolat și au zburat spre nord, către Olenya.

Imaginile din satelit din august 2024 arată 39 de avioane Tu-22M3, cu opt mai multe decât în mod normal parcate la Olenya. Majoritatea celor mai vechi, totuși, nu sunt în stare de navigabilitate și sunt folosite în principal pentru a furniza piese de schimb pentru bombardierele mai noi.

La momentul realizării imaginii din satelit, existau 11 bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-95MS. Aproape toate locurile de parcare de la baza aeriană Olenya au fost ocupate. Trei avioane au fost chiar parcate pe căile de rulare către pista de 3.500 de metri.

O altă schimbare vizibilă de la sateliții de la baza aeriană este zona depozitului de combustibil. Aici, scuturi de protecție, ceea ce arată ca plase din fire metalice, sunt amplasate peste fiecare dintre cele 13 rânduri cu mai multe rezervoare.

Zona mare de 68.000 de metri pătrați a rezervorului de combustibil este la mai puțin de un kilometru vest de platformele unde sunt parcate avioanele.

Dronele ucrainene au lovit depozite de petrol în multe locații mai la sud din Rusia, provocând incendii mari și obstrucționând livrările de combustibil către mașina de război.

Argumentul de autoapărare al Ucrainei este simplu: fără combustibil - fără zboruri pentru a lansa rachete de croazieră care pot lovi țara lor.

În timp ce Ucraina continuă să lovească baze militare în adâncimea teritoriului Rusiei, Moscova dezvoltă cu disperare contramăsuri.

Un videoclip de pe rețelele de socializare cu o dronă care se apropie de Olenya în august anul acesta indică principala problemă pentru apărarea antiaeriană rusă. Deoarece micro-avionul încărcat cu explozibili zboară la altitudine mică, rachetele tradiționale S-300 sau S-400 sunt inutile, deoarece sunt concepute pentru a doborî avioanele aflate mai sus decât deasupra copacilor.

Drona a fost în cele din urmă lovită de artilerie și a explodat în aer.

În acest weekend, Ucraina a trimis din nou un val de drone în Rusia. Oficialii militari de la Moscova au susținut că au distrus 110 drone ucrainene în diferite locații din partea europeană a țării. Nu au fost raportate drone la nord în regiunea Murmansk.

Un complex uriaș de apărare antiaeriană pentru a proteja Olenya și baza de submarine cu rachete balistice a Rusiei, la nord de Murmansk, este situat la o aruncătură de băț de pistă. Cele mai recente imagini din satelit ale Google Earth arată acum în mod clar o bază aflată în alertă.

Șase dintre complexele de rachete antiaeriene S-300 sau S-400 au tuburile ridicate gata de lansare. Acest lucru diferă de fotografiile anterioare din satelit de la bază, când aceleași complexe antiaeriene mobile au fost parcate cu rachetele coborâte.

Pe imagini sunt vizibile și trei antene mobile înalte pentru un război electronic puternic. O antenă mai mică a vehiculului pare a fi un bruiaj GPS.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

NATO a stabilit cerințele minime de capacitate pentru viitorul Alianței. Numărul marilor unități de luptă va crește cu peste 50%
Șeful Statului Major al forțelor armate poloneze: „Totul indică faptul că suntem generația care se va ridica cu armele în mâini pentru a ne apăra țara”
Ultimul summit de la Ramstein din acest an, decisivi pentru Ucraina? NATO ia în considerare „măsuri concrete” privind aderarea
O hartă a celor mai importante elemente ale infrastructurii de petrol și gaze din Iran pe care Israelul le-ar putea lovi: Instalațiile nucleare rămân şi ele în centrul atenției
Garanții de securitate în schimbul controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina? „Podul spre NATO” al Ucrainei să nu devină un „pod spre nicăieri”
Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Ucraina câștigă bătălia pentru Crimeea: Rușii trimit rachete pentru sistemele S-300 din peninsulă, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (II.) Acțiunile cibernetice: De la atacul asupra sectorului energetic la spionajul ambasadelor
Polonia devine lider în rândul statelor membre NATO: Locul unu la cheltuieli (ca procent din PIB) și locul trei în ceea ce privește efectivele armatei
Iranul a dezvăluit cum a pregătit atacul asupra Israelului (Video): Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) au iniţiat lansarea rachetelor dintr-o bază militară subterană
Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în România, în zona canalului Litcov. MApN condamnă atacurile ruseşti cu drone asupra Ucrainei
Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare
Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul
Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
Eșecurile repetate de lansare a rachetelor balistice intercontinentale Satan umbresc amenințările nucleare ale lui Putin
Coreea de Sud își prezintă sistemul de rachete strategice Hyunmoo-V (Foto/Video): Dispune de cea mai puternică rachetă balistică non-nucleară din lume
Oficialii americani cred că Israelul nu va efectua o invazie totală în Liban: La ce să ne aşteptăm din partea forţelor israeliene?
Soluții din Raportul Draghi pentru reformarea Complexului Militar-Industrial european: Crearea unui organism militar-industrial care ar permite o mai bună coordonare a politicilor de apărare
SUA își modernizează apărarea ca răspuns la amenințarea unui „nou Război Rece”: „Roiurile de drone” și „escadrile de nave de război autonome” se vor lupta în curând între el
O înțelegere a strategiei Israelului în Liban, pe măsură ce își concentrează efectivele militare de-a lungul frontierei
Forțele Armate Ucrainene anunță un nou atac asupra arsenalului rusesc de arme: Serviciile britanice de informații preconizează o criză de muniție în Rusia
După 30 de ani de “politică greșită”, Statele Unite schimbă abordarea față de Rusia

Ştiri Recomandate

Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari
Muniție de 500 de dolari vs. sistem de apărare antiaeriană de 50 de milioane de dolari (Video): Drona ucraineană ''Baba Yaga'' distruge sistemul rusesc Buk-M3
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Congresul american a cerut Casei Albe să protejeze cablurile submarine împotriva amenințărilor reprezentate de Rusia și China
Rusia a călcat pe coadă un tigru asiatic: Apropierea de NATO și posibile livrări de muniție în Ucraina, răspunsul Coreei de Sud la axa Moscova-Phenian
Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”
Venit la Kiev într-o vizită-fulger, șeful Pentagonului anunță un nou ajutor militar: Muniție pentru HIMARS, Javelin și transportoare blindate M113
România dezaprobă ”ingerințele masive” ale Moscovei în Moldova / Casa Albă: Rusia a încercat să influențeze alegerile
Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000
Ucraina lovește din nou în adâncimea Rusiei. SBU confirmă că a lovit, duminică, cea mai mare fabrică de muniții din Federație, aflată la 900 km de graniță
”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Forțele de Apărare Israeliene au început demolarea rețelei de tuneluri a Hezbollah descoperite în sudul Libanului (Foto/Video)
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Cel mai mare adversar al lui Erdogan a murit: Din aliați apropiați, Fethullah Gulen a devenit inamicul numărul 1
Scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Dacă nu susținem ''planul de victorie'' a lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin
BRICS își deschide larg porțile pentru Sudul Global: Moscova susține că încă 34 de state sunt interesate
Implicarea armatei nord-coreene pe frontul din Ucraina depăşeşte aşteptările: Un expert în rachete a ajutat armata rusă să-şi sincronizeze atacurile
Duminica neagră a Rusiei în Ucraina. Pierderi record într-o singură zi: 1.700 de militari și zeci de tancuri și blindate de luptă
În pofida diferențelor dintre aliații lor, Mauritania și Algeria încearcă să-și coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor venite din Sahel
Vot crucial în Republica Moldova | Referendumul pro-UE trece la limită. Maia Sandu: Grupările criminale ar fi cumpărat circa 300 de mii de voturi
Ucraina redefineşte conceptul de apărare aeriană: Dronele ruseşti, interceptate cu sistemul „Sting” (Foto/Video)
Zelenski cere Occidentului mai multe mijloace de apărare antiaeriană: “Rușii au lansat într-o săptămână în Ucraina 20 de rachete, 800 de bombe de aviație și 500 de drone”
Imaginile unui avion rusesc Su-57 cu rachete amplasate în exteriorul aeronavei provoacă discuții aprinse. Experții spun că totul este „ilogic”
Israelul solicită livrarea unui al doilea sistem THAAD: Unul nu este suficient
Ucraina și Germania au semnat un acord privind consolidarea urgentă a apărării antiaeriene
De la TR-85 la un adevăr dureros: Mai poate produce România tancuri? Viitoarea achiziție de tancuri ar trebui să țină cont și de ce poate să facă industria
Referendum a trecut la limită. La 85 de ani de la infamul Pact Ribbentrob-Molotov, Basarabia alege Europa și spune „NU” Rusiei
Trei scenarii la finalul unei zile cruciale pentru drumul Moldovei spre Europa. De la cel mai optimist la cel mai negru scenariu la referendum
Cum încearcă rușii ca rachetele Patriot să fie folosite pe ținte false. Noi drone momeală pentru a amplifica efectul lentilei Luneburg, folosite în Ucraina
Punct al grupării teroriste Hezbollah, în imediata apropiere a unei baze ONU în zona „demilitarizată” din sudul Libanului, unde UNIFIL ar fi trebuit să implementeze Rezoluția 1701. Foto: Alma Center
EXCLUSIV
Am fost la granița cu Libanul unde Hezbollah pregătea invadarea Israelului chiar sub ochii trupelor aliate. Cum sunt umilite „Căștile albastre” și folosite ca scuturi umane
Campania Rusiei pentru ca referendumul să cadă a atins cote inimaginabile. Maia Sandu: Votul de azi va determina soarta Moldovei pentru următoarele decenii
pixel