Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Sute de ieșiri în ultimii doi ani au fost efectuate de la baza aeriană Olenya din Peninsula Kola cu rachete de croazieră care vizează Ucraina. Dronele ripostează acum, cu atacuri raportate de cel puțin trei ori în ultimele luni.
Bombardierele strategice rusești Tu-95MS de la Baza Aeriană Olenya din regiunea Murmansk sunt acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene.
Imaginile din satelit puse la dispoziția tuturor de Google Earth detaliază modul în care Rusia încearcă în această toamnă să protejeze baza aeriană strategică din interiorul Cercului Arctic.
De îndată ce o aeronavă parchează după misiune, anvelopele sunt puse pe aripi. Există între 12 și peste 20 de anvelope pe fiecare aripă a bombardierelor strategice Tu-95MS, în timp ce bombardierele supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 văzute pe imaginile din satelit au anvelope atât pe aripile pliabile, cât și pe fuzelaj.
O grămadă de anvelope în acest scop poate văzută în fața celor două săli de plastic în formă de tub ridicate pe platformă după ce Rusia a mutat spre nord în vara anului 2022 multe dintre bombardierele sale strategice cu rază lungă de acțiune.
Aceasta este prima dată când astfel de anvelope sunt văzute pe avioane din nordul Rusiei. Utilizarea anvelopelor a apărut pentru prima dată la baza aeriană Engels-2 în august anul trecut, după ce baza a fost atacată de drone ucrainene în mai multe ocazii.
Engels-2 din regiunea Saratov este mult mai aproape de granița cu Ucraina, iar atacurile de aici au fost probabil un motiv principal pentru mutarea a aproximativ zece bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS spre nord, la baza aeriană Olenya, care se află la aproximativ 1.800 km de granița cu Ucraina.
Publicația The War Zone a publicat anterior imagini care arată cum avioanele militare din sudul Rusiei au fost acoperite de anvelope pe aripi și pe fuzelaj.
Publicația l-a citat pe directorul tehnologic Schuyler Moore de la Comandamentul Central al SUA explicând scopul anvelopelor.
,,Dacă pui anvelope pe aripi, dintr-o dată, o mulțime de modele de viziune computerizată au dificultăți în a identifica faptul că acesta este un avion”, a spus Moore la o întâlnire la care s-a discutat despre modelele AI și seturile de date.
CNN a urmărit recent un grup de operatori de drone în diferite locuri de lansare din Ucraina, de unde pot ataca ținte militare adânc în Rusia.
Atacurile cu rază lungă de acțiune pot zbura la 1.500 până la 2.000 km de la lansare, a declarat un operator pentru CNN.
Programată cu peste 1.000 de puncte de trecere diferite, o dronă poate evita sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, se arată în raport.
“Se pare că ne jucăm cu ei”, a declarat operatorul pentru CNN. “Dar nu este un joc. Este un război”.
În august 2023, și baza aeriană Soltsy-2 din regiunea Novgorod a fost atacată de drone. În câteva ore, mai multe dintre bombardierele Tu-22M3 au decolat și au zburat spre nord, către Olenya.
Imaginile din satelit din august 2024 arată 39 de avioane Tu-22M3, cu opt mai multe decât în mod normal parcate la Olenya. Majoritatea celor mai vechi, totuși, nu sunt în stare de navigabilitate și sunt folosite în principal pentru a furniza piese de schimb pentru bombardierele mai noi.
La momentul realizării imaginii din satelit, existau 11 bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-95MS. Aproape toate locurile de parcare de la baza aeriană Olenya au fost ocupate. Trei avioane au fost chiar parcate pe căile de rulare către pista de 3.500 de metri.
O altă schimbare vizibilă de la sateliții de la baza aeriană este zona depozitului de combustibil. Aici, scuturi de protecție, ceea ce arată ca plase din fire metalice, sunt amplasate peste fiecare dintre cele 13 rânduri cu mai multe rezervoare.
Zona mare de 68.000 de metri pătrați a rezervorului de combustibil este la mai puțin de un kilometru vest de platformele unde sunt parcate avioanele.
Dronele ucrainene au lovit depozite de petrol în multe locații mai la sud din Rusia, provocând incendii mari și obstrucționând livrările de combustibil către mașina de război.
Argumentul de autoapărare al Ucrainei este simplu: fără combustibil - fără zboruri pentru a lansa rachete de croazieră care pot lovi țara lor.
În timp ce Ucraina continuă să lovească baze militare în adâncimea teritoriului Rusiei, Moscova dezvoltă cu disperare contramăsuri.
Un videoclip de pe rețelele de socializare cu o dronă care se apropie de Olenya în august anul acesta indică principala problemă pentru apărarea antiaeriană rusă. Deoarece micro-avionul încărcat cu explozibili zboară la altitudine mică, rachetele tradiționale S-300 sau S-400 sunt inutile, deoarece sunt concepute pentru a doborî avioanele aflate mai sus decât deasupra copacilor.
Drona a fost în cele din urmă lovită de artilerie și a explodat în aer.
În acest weekend, Ucraina a trimis din nou un val de drone în Rusia. Oficialii militari de la Moscova au susținut că au distrus 110 drone ucrainene în diferite locații din partea europeană a țării. Nu au fost raportate drone la nord în regiunea Murmansk.
Un complex uriaș de apărare antiaeriană pentru a proteja Olenya și baza de submarine cu rachete balistice a Rusiei, la nord de Murmansk, este situat la o aruncătură de băț de pistă. Cele mai recente imagini din satelit ale Google Earth arată acum în mod clar o bază aflată în alertă.
Șase dintre complexele de rachete antiaeriene S-300 sau S-400 au tuburile ridicate gata de lansare. Acest lucru diferă de fotografiile anterioare din satelit de la bază, când aceleași complexe antiaeriene mobile au fost parcate cu rachetele coborâte.
Pe imagini sunt vizibile și trei antene mobile înalte pentru un război electronic puternic. O antenă mai mică a vehiculului pare a fi un bruiaj GPS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News