Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Polonia și-a reiterat intenția de a disloca pe teritoriul național arme nucleare americane în scopul descurajării Federației Ruse, o măsură considerată de unii analiști ca fiind sensibilă.
Bombă nucleară americană B61 cu lansare din avion. Photo source: National Nuclear Security Administration via Air Force Nuclear Weapon Center
De-a lungul timpului atât înalți oficiali politici polonezi, cât și militari, nu au negat discuțiile cu privire la implicarea Poloniei în așa-zisul program de „nuclear sharing”. Recent întors dintr-o vizită oficială în SUA, președintele polonez Andrzej Duda, în cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Fakt, a precizat că la Washington a fost abordată din nou această chestiune.
Programul NATO ''Nuclear Sharing'' presupune că focoasele nucleare să fie furnizate statelor membre care nu au propriile arme nucleare. Programul face parte din politica de descurajare nucleară a alianței. Din noiembrie 2019, programul pune mai multe bombe nucleare tactice americane B61 la dispoziția Belgiei, Germaniei, Italiei, Olandei și Turciei.
Programul este menit să descurajeze Rusia.
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Președintele Poloniei reiterează faptul că Varșovia e dispusă să găzduiască arme nucleare americane în scopul contracarării Rusiei în Kaliningrad
În interviul acordat după vizita sa oficială în SUA, președintele Andrzej Duda a subliniat că o asemenea măsură are ca scop descurajarea Federației Ruse care înarmează masiv enclava Kaliningrad. Nu în ultimul rând Rusia a dislocat, după o decizie istorică, armament nuclear și în Belarus, stat vecin Poloniei. Moscova are însă controlul total al focoaselor nucleare dislocate în Belarus.
„Partajare nucleară (n.r. Nuclear Sharing) este un subiect pe agenda discuțiilor polonezo-americane de mai mult timp. Am discutat cu partenerii americani de mai multe ori despre acest lucru. Trebuie să recunosc că, întrebat fiind, am spus că suntem pregătiți. Rusia militarizează din ce în ce mai mult Kaliningradul iar recent au dislocat arme nucleare în Belarus”, a precizat președintele polonez, întrebat fiind dacă a discutat în ultima vizită din SUA despre dislocarea de arme nucleare americane în Polonia.
„Dacă aliații noștri decid să disloce arme nucleare ca parte a Nuclear Sharing și pe teritoriul nostru, cu scopul de a consolida securitatea Flancului Estic al NATO, noi suntem pregătiți pentru acest lucru. Suntem un aliat important în NATO și avem obligații în acest sens. Cu alte cuvinte pur și simplu implementăm o decizie politică comună”, a conchis Duda.
De remarcat că din 2016, Rusia și-a consolidat semnificativ și constant prezența militară în Kaliningrad prin desfășurarea de trupe, armament modern și prin formarea Corpului 11 al Armatei. Kremlinul a staționat chiar și complexe de rachete operativ-tactice "Iskander" în Kaliningrad, capabile să utilizeze inclusiv focoase nucleare. Prezența militară rusă din Kaliningrad a fost ulterior întărită și mai mult cu sistemul de rachete de coastă Bastion.
La conferința de presă, premierul Donald Tusk a comentat cuvintele lui Duda. „Declarația președintelui despre potențiala prezență a armelor nucleare în Polonia este importantă pentru mine. Aștept cu nerăbdare întâlnirea cu președintele Andrzej Duda, pentru că este o problemă care este clar și direct legată de securitatea Poloniei”, a spus el.
CITEȘTE ȘI: Șeful Armatei Poloniei crede că suntem prea soft cu Rusia: În Europa SUA zburau permanent B-52 cu arme nucleare. Azi e o provocare să rostim B61
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News