Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria va purta discuţii cu companii americane pentru noul reactor de la centrala Kozlodui
14 oct 2020 / 15:37
Guvernul bulgar a dat miercuri undă verde companiei energetice de stat Bulgarian Energy Holding (BEH), pentru ca aceasta să demareze discuţiile cu companii americane în legătură cu planurile privind construcţia unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat miercuri ministrul Energiei, Temenuzka Petkova, transmite Bloomberg.

Temenuzka Petkova a precizat că Bulgaria vrea să construiască un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a-şi creşte securitatea energetică şi a face tranziţia la metode mai puţin poluante de producţie a energiei electrice, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene privind ajungerea la neutralitate climatică până în 2050.

"Guvernul a dat un mandat BEH pentru a demara negocierile cu companii americane care dezvoltă tehnologii nucleare, pentru a studia opţiunile pentru construirea unui nou reactor la Kozlodui", a declarat ministrul bulgar al Energiei. Petkova nu a dezvăluit numele companiilor americane care vor fi implicate în discuţii dar a spus că este vorba de firme care dezvoltă tehnologie nucleară, inclusiv firme care lucrează la designul unor mici reactoare modulare nucleare.

Ministrul bulgar al Energiei a mai spus că grupul BEH va trebui ca, până la finele lunii ianuarie, să prezinte rezultatele cercetării, care va analiza tehnologia potenţială care ar putea fi utilizată la noul reactor de la Kozlodui şi opţiunile pentru construirea reactorului, transmite Agerpres.

La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.

 

În zece ani trebuie închise centralele pe cărbuneMarţi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat şi el că noul reactor de la Kozlodui ar trebui să fie bazat pe tehnologie americană. "Vrem să construim unitatea 7 cu o tehnologie complet diferită, cu un combustibil nuclear diferit", a declarat Borisov într-o postare pe contul său de Facebook cu ocazia unei vizite la centrala nucleară de la Kozlodui.

De asemenea, autorităţile de la Sofia caută investitori interesaţi de proiectul de 10 miliarde de euro privind construcţia unei noi centrale nucleare la Belene, centrală care ar urma să fie echipată cu două reactoare nucleare de concepţie rusească. Temenuzka Petkova a spus miercuri că Bulgaria nu a renunţat la proiectul centralei de la Belene, adăugând că există loc pentru ambele proiecte deoarece Bulgaria va trebui să închidă treptat termocentralele pe cărbune după 2030.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.

Citește și: SUA vor să construiască o autostradă care să lege România de Polonia prin porturile Constanța și Gdansk

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro