Temenuzka Petkova a precizat că Bulgaria vrea să construiască un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a-şi creşte securitatea energetică şi a face tranziţia la metode mai puţin poluante de producţie a energiei electrice, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene privind ajungerea la neutralitate climatică până în 2050.
"Guvernul a dat un mandat BEH pentru a demara negocierile cu companii americane care dezvoltă tehnologii nucleare, pentru a studia opţiunile pentru construirea unui nou reactor la Kozlodui", a declarat ministrul bulgar al Energiei. Petkova nu a dezvăluit numele companiilor americane care vor fi implicate în discuţii dar a spus că este vorba de firme care dezvoltă tehnologie nucleară, inclusiv firme care lucrează la designul unor mici reactoare modulare nucleare.
Ministrul bulgar al Energiei a mai spus că grupul BEH va trebui ca, până la finele lunii ianuarie, să prezinte rezultatele cercetării, care va analiza tehnologia potenţială care ar putea fi utilizată la noul reactor de la Kozlodui şi opţiunile pentru construirea reactorului, transmite Agerpres.
La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.
Marţi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat şi el că noul reactor de la Kozlodui ar trebui să fie bazat pe tehnologie americană. "Vrem să construim unitatea 7 cu o tehnologie complet diferită, cu un combustibil nuclear diferit", a declarat Borisov într-o postare pe contul său de Facebook cu ocazia unei vizite la centrala nucleară de la Kozlodui.
De asemenea, autorităţile de la Sofia caută investitori interesaţi de proiectul de 10 miliarde de euro privind construcţia unei noi centrale nucleare la Belene, centrală care ar urma să fie echipată cu două reactoare nucleare de concepţie rusească. Temenuzka Petkova a spus miercuri că Bulgaria nu a renunţat la proiectul centralei de la Belene, adăugând că există loc pentru ambele proiecte deoarece Bulgaria va trebui să închidă treptat termocentralele pe cărbune după 2030.
Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.
Citește și: SUA vor să construiască o autostradă care să lege România de Polonia prin porturile Constanța și Gdansk
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.