Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
Putin se pricepe foarte bine să "semene frica" în societățile occidentale, dar se teme de un război cu NATO, a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat BBC. Kaja Kallas a făcut apel la liderii țărilor să se gândească și la "de ce se teme Putin însuși".
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
,,El amenință de mult timp cu un război nuclear. Dar acelea au fost doar cuvinte. El este foarte bun în a răspândi frica în societățile noastre și în a auzi de ce ne este frică", a spus Kallas, adăugând că Occidentul ar trebui totuși să ia în serios astfel de cuvinte.
În același timp, aliații nu ar trebui să cadă în capcana lui și să se gândească la ceea ce se teme Putin însuși.
Premierul estonian, Kaja Kallas, este menționată în pentru funcția de secretar general al NATO. În acelaşi timp este unul dintre contra candidaţii preşedintele României, Klaus Iohannis, care și-a anunțat pe 12 martie candidatura oficială la funcția de secretar general al NATO.
,,Este o capcană. Este o capcană a autocontrolului, pentru că, dacă ne este frică, începem să ne stăpânim, iar asta este exact ceea ce vrea Putin. Așa că trebuie să ne gândim și la ceea ce îl face pe Putin să-i fie frică. El se teme de fapt de un război cu NATO. El nu dorește acest lucru. Și cu siguranță nici noi nu vrem asta. Dar trebuie să înțelegem mesajele pe care le transmite, astfel încât să ne fie frică și să ne abținem de la luarea unor decizii", spune Kallas.
După cum a relatat anterior Vocea Americii, Casa Albă a declarat într-un comunicat din 13 martie că Statele Unite "nu văd niciun motiv real pentru a ne ajusta propria postură nucleară" ca răspuns la noile "indicații nucleare" ale președintelui rus Vladimir Putin.
În timpul briefingului, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat că nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina.
Rusia a depus eforturi pentru a-și extinde și moderniza capacitățile nucleare chiar înainte de invazia sa în Ucraina, dar Statele Unite au un răspuns la amenințarea în creștere, a declarat Frank Rose, administratorul adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară, într-un discurs rostit la 14 martie, în cadrul unui eveniment la Washington.
"Disuasiunea nucleară a SUA este esențială pentru a descuraja și, dacă este necesar, pentru a răspunde la amenințările în creștere", a spus Rose.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a calificat drept "nesăbuită și iresponsabilă" retorica nucleară a lui Putin în contextul războiului său de amploare împotriva Ucrainei.
Ea a adăugat că Washingtonul nu vede niciun semn că Moscova este pregătită să apese pe butonul pentru a folosi arme nucleare, iar America nu și-a schimbat poziția nucleară ca urmare a declarațiilor liderului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News