Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
Radar Jindalee (JORN) de la BAE, cu bătaie peste linia orizontului (over-the-horizon) / Foto: BAE Systems
Radar Jindalee (JORN) de la BAE, cu bătaie peste linia orizontului (over-the-horizon) / Foto: BAE Systems

Arctica este o rută cheie pentru zborurile internaționale și în special pentru activitățile militare.

Prim-ministrul canadian Mark Carney a vizitat recent Iqaluit, capitala teritoriului canadian de nord Nunavut, pe drumul său înapoi în Canada din Europa și a refirmat rolul major al țării sale în această regiune: "Canada este și va fi întotdeauna o națiune arctică", a spus Carney atunci, referindu-se la dosarul tot mai problematic al Nordului Îndepărtat.

"Amenințările din partea națiunilor care nu sunt prietenoase cu noi sunt în creștere. Instituțiile și normele internaționale care au contribuit anterior la menținerea în siguranță a Canadei sunt acum sub semnul întrebării. Prioritățile Statelor Unite, care odată erau strâns aliniate cu ale noastre, se schimbă", a spus el într-un discurs în așezarea arctică, aflată la aproximativ 800 de kilometri de Groenlanda.

 

Radare care ”văd” peste linia orizontului

 

Rachetele hipersonice reprezintă o amenințare din ce în ce mai serioasă la adresa securității globale. Aceste rachete pot călători mai repede decât cele tradiționale, iar radarele cu bătaie peste orizont din Arctica le pot detecta și urmări cu mult timp înainte de a-și atinge ținta.

Pe scurt, Canada achiziționează cea mai avansată tehnologie radar pentru nordul arctic, își va moderniza bazele din zonă și va investi în infrastructura locală.

Canada și Australia intenționează să dezvolte împreună un nou sistem radar militar în Arctica. Este vorba despre radare cu bătaie peste orizont Jindalee (JORN) de ultimă generație, care valorează șase miliarde de dolari canadieni (4,2 miliarde de dolari SUA), notează BreakingDefense.

Carney a descris JORN ca fiind „o componentă cheie a planului de modernizare NORAD al Canadei ” pentru a detecta și a descuraja amenințările din vasta parte nordică a țării.

Radar Jindalee (JORN) de la BAE, cu bătaie peste linia orizontului (over-the-horizon) / Foto: Australia MoD

Australia este lider în tehnologia radar care permite detecția țintelor aflate dincolo de linia orizontului, un sistem avansat care permite urmărirea continuă a amenințărilor pe o zonă vastă.

Mai exact, radarele au capacitatea de a detecta amenințările care vin dincolo de raza vizuală, chiar și atunci când sunt dincolo de orizont. Această tehnologie este crucială în Arctica, unde radarele tradiționale nu pot îndeplini sarcinile în mod eficient din cauza unor condiții specifice, cum ar fi noaptea polară și condițiile meteorologice nefavorabile.

JORN monitorizează marea și aerul pe o suprafață de 37.000 de kilometri pătrați, detectând ținte aflate la 3.000 de km distanță. Spre deosebire de radarul tradițional, JORN își trimite semnalul în ionosferă, pentru a „vedea” obiecte aflate la mii de kilometri distanță, care sunt invizibile pentru radarele convenționale din cauza curburii pământului.

 

Canada își crește prezența în Arctica

Soldați din Grupul de Companii de Răspuns Arctic al Diviziei a 4-a canadiene lângă Insula Cornwallis, Nunavut. Cu amabilitatea celor de la 4th Canadian Division Public Affairs/Flickr.

Carney a anunțat că Canada va aloca 420 de milioane de dolari canadieni pentru a trimite mai mult personal în zonă și a extinde operațiunile și exercițiile militare.

Canada a anunțat în 2022 că va spori dezvoltarea capacităților militare în nordul său îndepărtat pe termen lung. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei militare și menținerea personalului în Arctica este cea mai dificilă din cauza condițiilor meteorologice extreme.

Echipamentul convențional nu funcționează corespunzător în condițiile arctice, iar menținerea bazelor care pot fi utilizate pe tot parcursul anului este, de asemenea, o provocare, deoarece accesul în zonă este limitat.

Până acum, Canada s-a bazat pe cooperarea cu SUA prin forțele NORAD, înființate în anii 1950, pentru a-și controla spațiul aerian.

Relațiile cu SUA sunt din ce în ce mai reci. Trump a pus la îndoială recent cooperarea în cadrul programului NORAD. Trump a declarat că nu intenționează să vândă spărgătoare de gheață Canadei decât dacă aceasta se alătură SUA.

Ca răspuns, Canada a anunțat că ia în considerarea chiar anularea unei comenzi valoroase pentru aeronavele americane F-35 de reînnoire a flotei aeriene canadiene.

 

Trump schimbă tonul privind Canada?

 

Președintele american Donald Trump a vorbit vineri pentru prima dată cu noul prim-ministru canadian Mark Carney și a anunțat că se va întâlni cu el imediat după alegerile federale din țară de luna viitoare.

În plus, într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump i s-a adresat lui Carney cu titlul său oficial, o abatere de la obiceiul său de a-l numi pe predecesorul lui Carney, Justin Trudeau, drept „guvernator”.

„A fost o conversație foarte productivă, am convenit asupra multor lucruri și ne vom întâlni imediat după viitoarele alegeri din Canada pentru a lucra la elemente de politică, afaceri și toți ceilalți factori care vor fi în cele din urmă grozave atât pentru Statele Unite, cât și pentru Canada”, a scris Trump pentru Truth Social.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014

Ştiri Recomandate

Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
Rămasă cu depozitele goale, Ucraina mizează pe muniția învechită și dezafectată a armatei americane
Ucraina a fost iar ,,înarmată cu promisiuni'': Germania face un pas în spate, renunţând la transferul de sisteme Patriot şi trimiterea de rachete Taurus
Revenirea la F-35, misiune imposibilă pentru Turcia? Israelul „lucrează din umbră” intens pentru a bloca revenirea Turciei în program
De ce s-a topit stocul rusesc de rachete balistice Iskander-M și KN-23. O explicație ar putea fi atacul ucrainean din noaptea de 28 iunie
Nu doar "Dacian Fall". NATO pregătește, în nordul Germaniei, o simulare uriașă de răspuns la invazia rusească, la care participă sute de mii de oameni
Zelenski acuză Rusia că a intensificat teroarea împotriva civililor
Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Asasinarea ofițerului ucrainean de informații, opera FSB-ului rus. Autorii au fost lichidați azi, într-o operațiune condusă chiar de șeful SBU
Duș rece pentru Pentagon: În ajunul celor mai mari exerciții militare comune cu SUA, Canberra nu vrea să vorbească despre ”situații ipotetice” precum un conflict cu China
Vești proaste pentru ruși: Primele rachete ucrainene cu rază lungă vor ajunge pe front până la sfârșitul lunii. ”După aceea, vor veni cu sutele”
Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Dronele maritime ucrainene au făcut ordine în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră, incapabilă să ”jefuiască” Coridorul Cerealelor
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
pixel