Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Caracatița Rusiei: Anchetă media de amploare în Ucraina privind legăturile demnitarilor români George Simion și Diana Șoșoacă cu FSB
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Declarațiile deputatului român George Simion și ale senatoarei Diana Șoșoacă despre "necesitatea" anexării unei părți din teritoriul Ucrainei și oprirea asistenței militare acordate acesteia, care luptă împotriva agresiunii rusești, au provocat o serie de reacţii în societatea ucraineană. Un adevărat scandal politic a izbucnit în urmă cu două săptămâni în România, când fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru a declarat că George Simion, liderul partidului AUR, s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu rezidentul FSB-ului din Ucraina. Cotidianul ucrainean Obozrevatel a făcut o anchetă jurnalistică, pornind de la declaraţiile lui Anatol Șalaru, şi chiar a reuşit să confirme parţial ca deputatul român Gheorghe Simion a avut o întâlnire la Cernăuți cu un rezident al FSB.
George Simion, liderul AUR și Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. Foto: Antena 3 CNN
George Simion, liderul AUR și Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. Foto: Antena 3 CNN

Cotidianul ucrainean Obozrevatel a discutat atât cu Șalaru, cât și cu expertul militar ucrainean Oleksandr Skipalski, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, dar și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). 



Investigația jurnalistică a cotidianului ucrainean Obozrevatel începe prin a prezenta de ce a devenit cunoscut George Simion in Ucraina.

George-Nicolae Simion, deputat în Parlamentul României și lider al partidului de opoziție populist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), „face activ jocul politicii Kremlinului în România și în întreaga regiune prin declarațiile sale antiucrainene”, susțin jurnaliștii ucraineni fără a fi rezervați în declarații.

Încă de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, Simion s-a opus implicării porturilor românești în transportul de cereale ucrainene și a declarat că infrastructura de transport ar trebui să lucreze exclusiv pentru români, nu pentru Ucraina.

Ancheta amintește de solicitările repetate privind stoparea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova

 

În februarie 2023, în timpul unui congres al AUR, ţinut la Alba Iulia, Simion a vorbit despre oportunitatea că România să oprească orice ajutor suplimentar acordat vecinilor săi, atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei (în special refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele în urma bombardamentelor armatei ruse), subliniază mass-media de la Kiev.

În martie, în Parlament, George Simion a criticat dur dragarea de către Ucraina a canalului Bîstroe, spunând că "distruge Delta Dunării". El a menționat că războiul din Ucraina nu îi dă dreptul țării vecine să adâncească canalul și a comparat Ucraina cu Rusia.

Declarațiile populiste, anti-occidentale, homofobe și antisemite ale AUR au devenit apropiate de tinerii cu venituri mici, care sunt din ce în ce mai sensibili la convingerile acestei forțe politice. Iar acest lucru este un motiv de îngrijorare.

 

Moscova "încălzește" România

 

2. FSB rus... (fsb_01713200.jpeg)

FSB rus

Fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru spune că în România nu există prea mult sentiment pro-rusesc, acesta fiind "agitat" de politicieni finanțați de Moscova.

"Sunt mulți idioți utili care spun: "Lăsați Ucraina, să ne dea înapoi pământul nostru și apoi o vom ajuta"." Asta spun cei care sunt manipulați", a declarat Șalaru într-un scurt interviu acordat cotidianului OBOZREVATEL.

Anatol Șalaru: Când George Simion a intrat în parlamentul din 2020, a obținut 9%, deși nimeni nu-i dădea nici măcar 1% înainte de alegeri. Potrivit lui Șalaru, Simion a fost ajutat să obțină acest rezultat de "foști ofițeri de informații pro-Moscova" care lucrează în România.

"Sunt firme care au colaborat cu Rusia, au primit bani de acolo, sunt politicieni care au fost de multe ori în Rusia și au susținut mereu legături, sprijin și cooperare cu Rusia. E ca și Medvedciuk al vostru (n.r. - adresându-se presei ucrainene). Și Simion este și el ajutat, poate finanțat", a spus Șalaru pentru cotidianul ucrainean.

Fostul demnitar este îngrijorat de faptul că, potrivit sondajelor, George Simion are în prezent o susținere de 19-20%, iar dacă va obține 25-30% la alegerile din 2024, partidul său, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea ajunge la guvernare și va dicta condițiile pentru următorii ani.

Nu există nicio îndoială că o astfel de (posibilă) răsturnare de situație vă avea un impact negativ asupra relațiilor României cu Republica Moldova și Ucraina.

 

Întâlnire cu FSB la Cernăuți

 

Anatol Șalaru a declarat pentru OBOZREVATEL că, în 2015, Gheorghe Simion a fost expulzat din Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete rusești. Fostul ministru al apărării a fost informat despre întâlnirea dintre Simion și rezidentul FSB-ului din Ucraina de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova (principalul serviciu de informații al Republicii Moldova). Declarații apărute și în presa din România.

Potrivit lui Șalaru, când a aflat despre interdicția de intrare a lui Simion în Republica Moldova, l-a contactat pe șeful SIS Moldova și i-a cerut să explice situația. Acesta a spus că există motive întemeiate pentru că lui George Simion să-i fie interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit șefului Serviciului de Securitate, George Simion se afla de mai mulți ani sub "supravegherea atentă" a serviciilor speciale moldovenești și ucrainene. Aceștia au descoperit că, în 2011, Simion s-ar fi întâlnit cu un rezident FSB în Cernăuți, Ucraina. Șalaru spune că după ce au fost făcute publice informațiile despre legăturile deputatului român cu FSB-ul rusesc, George Simion se teme de consecințe.

"De obicei, el ar fi intentat imediat un proces, dar de data aceasta nu o face, pentru că îi este frică. În România, acum se propune înființarea unei comisii parlamentare", a declarat fostul ministru moldovean al Apărării.

 

Cazul Diana Șoșoacă, senatoarea care intră în direct la televiziuni din Ambasada Rusiei cu steagul și emblema Federației Ruse în spate

 

3. Senatoarea... (sosoaca-kuzmin_24034600.jpg)

Senatoarea Diana Șoșoacă, alături de alți invitați, primită la o recepție la Ambasada Rusiei în România de către Valeri Kuzmin, ambasadorul rus. Foto: Ambasada Federației Ruse în România

La unison cu Simion se află și senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, care a depus un proiect de lege prin care propune denunțarea acordului de bună vecinătate și cooperare dintre București și Kiev și a cerut, de fapt, anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei.

Potrivit analiștilor de la Robert Lansing Institute for Global Threats and Democracy, senatoarea a fost etichetată ca susţinătoare a serviciilor secrete militare rusești (cunoscute sub numele de GRU).

Interesant este faptul că Șoșoacă a candidat pentru funcția de senator din partea aceluiași partid, Alianța pentru Unirea Românilor. Ulterior, ea și Simion par să se fi despărțit, dar Anatol Șalaru crede că acest lucru s-a întâmplat doar pentru că atât Șoșoacă, cât și Simion, au ambiții prezidențiale.

 

Ucrainenii sunt sigur că există mâna Rusiei în toată această poveste

 

3. -imagine fara descriere- (sbu_ucraina_56419000.jpg)

Generalul-locotenent Oleksandr Skipalski, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, dar și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), este convins că declarațiile antiucrainene care vin din partea unor politicieni din România au fost susţinute de Rusia. 

"Rusia vede că pierde teren și aici și se folosește de ultimele sale opțiuni pentru a tensiona relațiile în triunghiul Ucraina-România-Moldova", a declarat Skipalski. În opinia sa, cetățenii din aceste trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru: "Pentru că activitatea serviciilor speciale este încă ascunsă, se desfăşoară în spatele cortinei - nu la suprafață, și mulți oameni obișnuiți se "grăbesc" la declarațiile tăioase și provocatoare ale celor care au sarcina de a face propagandă subversivă".

Generalul i-a comparat pe acești politicieni români cu fostul membru al Radei Ucrainene Ilia Kiva, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase (n.a. acesta a fugit în Rusia). "În România există o persoană ca aceasta (Diana Șoșoacă - n.r.), dar în spatele ei se află un grup de oameni. Dar, bineînțeles, aceasta este opera serviciilor speciale rusești, în primul rând", crede Skipalski.

 

Serviciile ucrainene ar fi confirmat legăturile lui Simion cu FSB

 

În ceea ce-l privește pe deputatul George Simion, și contactele sale cu rezidentul FSB-ului din Ucraina, Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat că a avut loc cel puțin o astfel de întâlnire.

Generalul ucrainean spune că, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina.

"Am făcut parte din categoria angajaților care erau îngrijorați de slăbirea regimului de contraspionaj din Ucraina cu mult înainte de anexarea Crimeei. Pe vremea lui Ianukovici, aici era o adevărată dezlănțuire a elitei rusești - nu exista un regim de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu în care serviciile de informații rusești au avut întâlniri în deplină liniște. De aceea, permit în mod absolut o astfel de activitate (activitatea lui Simion cu serviciile secrete rusești - n.r.)", a declarat Skipalski.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a inițiat impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă. În ceea ce îl privește pe George Simion, potrivit surselor OBOZREVATEL din cadrul serviciului de informații ucrainean, acesta nu are dreptul să intre în Ucraina, începând cu 2021 - interdicția este valabilă până în martie 2024.

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Drone Bayraktar TB2 în mâinile mercenarilor Wagner Group: Dronele au fost achiziţionat de către Forțele Armate din Mali
Pilotul fugar rus a vorbit. Cum a reușit Ucraina să pună mâna pe un elicopter Mi-8 intact: ”Timp de 3-4 zile, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat”
Teheranul susține că a dejucat un plan al Israelului care urmărea sabotarea programelor aerospațiale iraniene
Un lider al grupului paramilitar neo-nazist rus „Rusich” a fost arestat în Lituania
Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale
SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale
Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Reţea de spionaj, destructurată în Republica Moldova: Doi cetăţenii ruşi, sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni moldoveni
Ofensivă intelligence a Turciei pentru a ține Kurdistanul irakian departe de influența Iranului
Într-un gest rar, Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI: Mandatul trebuie să fie limitat. Misiunea mea - îndeplinită
Directorul CIA ar fi efectuat o vizitează discretă în Ucraina: I-a fost prezentat acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia
O eroare a spionajului rusesc a făcut ca serviciile de informații lituaniene să confirme că un paşaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia
Transferul “pe ascuns” al prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria naște noi tensiuni între Budapesta și Kiev
O întâlnire „secretă” confirmă declinul Rusiei: Blocată în Pacific, China înțelege că se află într-o poziție dificilă și alege dialogul cu SUA
Praga nuanțează declarațiile președintelui ceh Pavel care a declarat că cetățenii ruși din Occident ar trebui monitorizați pe modelul implementat de SUA între 1942 şi 1945
Rusia folosește și ”intermediari” pentru a împiedica Suedia să adere la NATO - Serviciul suedez de Informații Militare
Instalaţia de interceptare ar completa acțiunile Chinei, care are de mult timp o unitate de spionaj în Cuba
Serviciile ucrainene au publicat o conversație interceptată în care rușii recunosc că au distrus barajul Kahovka, dar acțiunea „nu a mers conform planului”
China ar putea construi o bază de spionaj în Cuba (WSJ). Oficialii de la Casa Albă spun că informațiile ”nu sunt exacte"
Rușii pun gând rău telefoanelor Apple. FSB susține că serviciile SUA au penetrat mii de telefoane într-o operațiune de spionaj
Serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reorganizează activitatea, trecând la o analiză de „360 de grade” a amenințărilor
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară

Ştiri Recomandate

Turcia, de neoprit: După un avion de generația a 5-a, a început proiectarea unui portavion în adevăratul sens al cuvântului, peste TCG Anadolu
Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
O delegație a grupării teroriste Hamas a părăsit Egiptul și urmează să anunțe dacă acceptă armistițiul propus de Israel și eliberează ostaticii
SUA proiectează superioritatea de luptă pe tot globul: Portavionul USS Eisenhower a intrat în Mediterană și va fi înlocuit de USS Harry Truman
Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE, măsură solicitată de mai multe ori și de fostul ambasador american Adrian Zuckerman la DefenseRomania
Fereastra de oportunitate pentru Iohannis se închide tot mai mult. Turcia a anunțat oficial că îl susține pe Rutte la șefia NATO
În premieră o dronă MQ-4C Triton a SUA, deasupra Mării Negre. E de așteptat ca MQ-4C să „se aventureze” mai mult în perioada următoare
Geoană: Lupta Ucrainei e și a noastră iar SUA nu sunt singurele care pun umărul. NATO, atentă la modul în care China își face calculele în acest război
România trimite ajutor umanitar în Gaza. Un C-130 Hercules și un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene execută misiunile umanitare
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Începe procesul membrilor Reuss acuzați în Germania de înaltă trădare. Printre inculpați sunt și foști soldați și membri ai AfD care nu recunosc legitimitatea statului german
Noul Ambasador al Japoniei, în vizită la Parlament. Japonia reiterează susținerea pentru aderarea României la OECD
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
Biden a discutat la telefon cu Netanyahu. SUA nu susțin ofensiva în Rafah, dar și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului
Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
Cursă contra cronometru. Forțele ruse ar putea să obțină câștiguri tactice semnificative până la sosirea ajutorului militar al SUA
Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Un alt stat aliat fost sovietic întoarce spatele Rusiei și vinde către SUA 80 de avioane MiG-29, MiG-27 și Su-24. Ucraina, destinația finală?
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
pixel