Marea Britanie vrea securizarea rezervelor de gaz ale Libiei: Prima navă a Marinei Regale care acostează în portul Tripoli, după opt ani
Pe 28 septembrie, nava de desant britanică "HMS Alibon" a andocat în portul Tripoli, într-un eveniment de excepție, Ambasada Marii Britanii în Libia, anunțând că este prima navă a Marinei Regale Britanice care a andocat în această țară în ultimii opt ani.
Vizita navei de desant face parte din eforturile Marii Britanii de a "securiza și proteja rezervele de energie ale Libiei, departe de părțile europene concurente", a afirmat Jamal Shallouf, șeful Fundației Silvium pentru Studii și Cercetare.
Shallouf a declarat într-un interviu pentru Sky News Arabia: "Londra încearcă să se distanțeze de țările europene ale căror agende au fost diferite în ceea ce privește interesele lor în Libia".
Expertul militar egiptean, colonelul Hatem Sabre, a legat vizita navei britanice de războiul aflat în desfășurare din Ucraina, pentru a asigura sursele alternative de gaze naturale la gazul rusesc.
Vizita coincide cu "scurgerea" care s-a produs în conductele de gaze naturale Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania, unde Moscova nu exclude ipoteza sabotajului, în timp ce UE a sugerat că accidentul a fost "orchestrat".
Sabre a subliniat "absența Marii Britanii de pe scena libiană, în special în ceea ce privește utilizarea capabilităților sale militare, în timp ce a existat o prezență europeană prin misiunea IRINI în Mediterana".
Potrivit lui Sabre, nu este clar dacă există o intenție britanică de a juca un rol mai important în reconcilierea libiană, descriind scenele politice și de securitate din Libia ca fiind mai tulburi ca niciodată.
Țările occidentale caută să-și asigure aprovizionarea cu energie din alte surse decât Rusia. Pe lângă Libia, atenția s-a îndreptat către alte țări africane. Astfel, va fi lansată construcția unei conducte pentru transportul de gaze naturale din Nigeria, prin Niger și prin Algeria, către Europa, există o altă linie propusă de Maroc, iar Egiptul intenționează, de asemenea, să-și dubleze exporturile de gaz lichefiat, pe lângă cantitățile de gaz din estul Mediteranei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News