Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Strategica
Data publicării:
Poate fi riscant să tragi concluzii definitive din feedback-ul dintr-un conflict care nu s-a încheiat încă. Astfel, în primele luni de război din Ucraina, drona tactică turcească TB-2, folosită de forțele ucrainene, a fost evidențiată pe scară largă și prezentată ca un „schimbător de joc” datorită rezultatelor obținute împotriva forțelor ruse. Dar până la urmă nu a durat.
AH-1Z Viper, photo source: Bell
AH-1Z Viper, photo source: Bell

„În fiecare zi asistăm la o permanentă reacție de adaptare a sabiei și scutului, astfel încât anumite capabilități prezentate ca emblematice în anumite momente ale războiului nu mai sunt la fel după un timp. Cel mai bun exemplu este drona turcească Bayraktar TB2, despre care s-a vorbit mult în urmă cu un an și care a dispărut complet din narațiune, pentru că s-a găsit o soluție pentru a-i limita eficacitatea”, a argumentat generalul Jacques Langlade de Montgros, directorul Informațiilor Militare [DRM] franceze, în timpul unei audieri parlamentare, în iulie 2023.

 

Japonia deschide cutia Pandorei? Japonezii par dispuși să renunțe la elicopterele de atac în detrimentul dronelor. SUA au încheiat și ele prematur programul FARA ce viza dezvoltarea unui elicopter de recunoaștere și atac

 

2. Invictus 3... (elicopter_invictus_360_bell_06169800.jpg)

Invictus 360, imagine concept Bell în programul american FARA

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2022, Ministerul japonez al Apărării a ridicat ideea retragerii elicopterelor de recunoaștere și atac [adică 12 AH-64D Apache, 47 AH-1S Cobra și 33 Kawasaki OH-1] pentru a le înlocui cu drone tactice. Această abordare a fost sugerată de pierderile semnificative de elicoptere Ka-52 rusești în Ucraina.

De asemenea, în februarie 2024, US Army (Forțele Terestre ale SUA) și-au încheiat prematur programul FARA [Future Attack Reconnaissance Aircraft], care avea ca scop dezvoltarea unui elicopter de recunoaștere și atac capabil să zboare cu o viteză de aproximativ 370 km/h și capabil să evolueze în regim autonom pentru misiuni în medii extrem de contestate. Decizia de renunțare la programul FARA a fost luată pentru a înlocui elicopterele cu drone.

„În revizuirea programului FARA în lumina noilor dezvoltări tehnologice, evoluții pe câmpul de luptă și previziunile bugetare actuale, s-a considerat că capabilitățile avansate pe care le oferea ar putea fi realizate mai accesibil și mai eficient, prin combinații de echipamente diferite, cum ar fi drone și active spațiale”, a susținut US Army.

În Franța, întrebarea privind viitorul elicopterului de recunoaștere și atac a fost pusă încă din februarie 2023 de Sébastien Lecornu, ministrul Forțelor Armate, în timpul unei audieri la Senat, în timp ce proiectul de a duce Tiger la standardul MK3 a fost fragilizat de Germania care s-a retras.

„Elicopterul Tiger va continua să zboare până în 2040/45. Ulterior, adevăratul subiect este saltul tehnologic. Am cerut […] forțelor armate să vadă dacă ceea ce este imaginat pentru standardul 3 corespunde cu ceea ce ne dorim din punct de vedere tehnologic. […] Nu vom avea un super elicopter care este deja demodat [de drone]? Presupun că voi pune întrebarea public”, a declarat ministrul. În cele din urmă, Aviația Ușoară a Forțelor Terestre franceze va trebui să se descurce cu doar 42 de elicoptere Tiger actualizate la standardul Mk2+ din cele 67 de exemplare pe care le are în prezent.

Pe de altă parte, armata britanică nu și-a exprimat niciodată îndoielile cu privire la utilitatea elicopterelor AH-64E Apache/Guardian, explicând că este suficientă doar adaptarea întrebuințării acestora la noile realități ale câmpului de luptă. Același lucru pentru Polonia, care a confirmat recent achiziția a 96 de aeronave de acest tip, sau pentru Coreea de Sud, care plănuiește să-și dubleze flota.

 

Rușii au pierdut 25% din flota de elicoptere Ka-52 în Ucraina

 

3. Ka-52 ruse... (elicopter-rusesc-ka-52_54147500.jpg)

Ka-52 rusesc

Cu siguranță, din 24 februarie 2022, forțele ruse au pierdut cel puțin 91 de elicoptere de atac. Dar această uzură de luptă a fost remarcată mai ales în primele zece luni de război.

„De la începutul invaziei Ucrainei, au existat cel puțin 23 de pierderi verificate de elicoptere de atac rusești Ka-52. Aceasta reprezintă mai mult de 25% din flota în serviciu, care număra atunci 90 [exemplare], și aproape jumătate din pierderile totale de elicoptere rusești”, a subliniat Ministerul Apărării britanic, în octombrie 2022.

Ulterior, multe elicoptere de atac rusești [Mi-28, Ka-52, Mi-35M] au fost distruse sau avariate la sol... Așa a fost cazul în jur de cincisprezece Ka-52, conform datelor compilate de Oryx.

În numărul 00 al revistei Combats Futurs, publicată [pe 14 iunie 2024] de Comandamentul Luptelor din Viitor, șeful Statului Major al Forțelor Terestre Franceze [CEMAT - Chef d’état-major de l’Armée de Terre], generalul Pierre Schill, a abordat problema dacă există viitor pentru elicopterul de recunoaștere și atac.

„În conflictul din Ucraina, este clar că progresul în apărarea sol-aer a fost mai rapid decât în ​​cazul mijloacelor aeriene de penetrare. În fazele tactice, mijloacele defensive prevalează asupra mijloacelor ofensive convenționale. […] Beligeranții ocolesc acest blocaj [de apărare] prin utilizarea masivă a dronelor de diferite dimensiuni, raze și misiuni.

 

E oare înțelept să renunțăm la elicoptere de atac atât de rapid? 

 

4. Elicopter ... (h145m_62082900.jpg)

Elicopter H145M, prezentat de Airbus la Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Cu toate acestea, este relevant să se tragă concluzia definitivă a învechirii mijloacelor aeriene tradiționale [elicoptere de atac sau avioane de luptă]? Nu cred, a spus generalul Schill.

Totuși, a recunoscut el, „este cert că într-un conflict de mare intensitate marcat de spații cu [o mare] densitate de [sisteme de] apărare sol-aer, elicopterele sunt mai vulnerabile”. Totuși, a continuat CEMAT, „subiectul este mai complex decât o simplificare care se oprește la imaginile difuzate de STRATCOM [centrul de comunicare strategică] ucrainean care a arătat distrugerea elicopterelor rusești la începutul războiului”.

Ulterior, situația s-a schimbat și „după ce în faza inițială s-a văzut dispariția lor aproape totală de pe câmpul de luptă, elicopterele de atac sunt acum folosite eficient în defensivă pentru a preveni orice apropiere a vehiculelor blindate de linia de contact. Acesta a fost cazul în special în timpul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023, pe timpul căreia elicopterele antitanc rusești au jucat un rol major”, a explicat generalul Schill.

În plus, a observat el, puține armate dețin și „știu să folosească” elicoptere de atac. „Așadar, ar fi periculos să renunți la un tip de armament pe baza unei experiențe singulare”, a estimat CEMAT. Și cu atât mai mult cu cât „eficacitatea armatelor va continua să se bazeze pe combinarea capabilităților, în special a tuturor capabilităților”.

„Complexitatea echipamentelor moderne necesită, de asemenea, prudență în abandonarea capabilităților, deoarece ar fi un hazard recrearea unei capacități industriale abandonate”, a adăugat generalul Schill.

Și pentru a încheia: „Este în orice caz cert că trebuie să ținem cont de anumite evoluții și inovații. Mă gândesc la drone sau la perechea elicopter – dronă, de exemplu, care sunt căi esențiale de explorat”, a mai precizat generalul Schill citat de publicația franceză Zone Militaire (Opex360).

Comentariul autorului: Vulnerabilitatea mare a elicopterelor și avioanelor de luptă în fața armelor ghidate este cunoscută de mult timp. Înainte de 24 februarie 2022, când au început operațiile la scară mare în cadrul războiului ruso-ucrainean,  eficacitatea în luptă a aviației de generația a patra era mai degrabă o speranță decât o certitudine, de-altfel fiind rapid infirmată de realitatea câmpului de luptă.

 

Implementarea războiului electronic și tehnologiei stealth ar putea fi decisivă pentru drone

 

5. Bayraktar ... (bayraktar3_19270100.jpg)

Bayraktar TB2

Atât militarii ruși cât și cei ucraineni au ales să ocolească această vulnerabilitate prin întrebuințarea a cât mai multor rachete de atac la sol lansate din zone relativ sigure, precum și prin folosirea masivă a dronelor. Direcția de inovare în domeniul dronelor ieftine și cu rază mică de acțiune este absolut necesară deoarece reprezintă, în momentul actual al războiului, modalitatea de bază pentru fiecare beligerant de a limita eficient acțiunile celuilalt pe linia frontului. Dar, această abordare reprezintă mai degrabă o adaptare la situație cu mijloacele existente, dronele existând totuși de ceva timp, fiind de fapt o soluție ușor accesibilă pentru care există deja antidoturi, dar care deocamdată sunt mai scumpe decât dronele.

O altă abordare care să permită mijloacelor aeriene tactice cu pilot să fie viabile în continuare pe câmpul de luptă o reprezintă războiul electronic și tehnologia stealth. Deocamdată, singura putere care a demonstrat capabilități viabile în acest sens, este SUA. În timp ce Rusia, înainte de 24 februarie 2022, testa și fabrica tot felul de rachete cu rază lungă de acțiune, conștientă că aviația sa nu poate intra în teritoriul NATO, de cealaltă parte, aviația SUA testa mijloace avansate de război electronic și tehnologii stealth de ultimă generație pentru a zbura chiar lângă pozițiile adversarului de unde să atace cât mai precis și cu o economie cât mai mare de muniții.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rușii extind nomenclatorul munițiilor folosite în Ucraina (Video): Grom-E1, o combinație între bombă și rachetă de aviație, a fost utilizată pentru bombardarea regiunii Harkov
Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Ce urmărește Egiptul prin creșterea prezenței militare în Somalia
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Atac devastator asupra unui alt depozit de petrol rusesc din regiunea Rostov (Foto/Video): Instalația face parte din complexul militar-industrial rus
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac

Ştiri Recomandate

Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit
Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat
Rusia continuă contraofensiva în regiunea Kursk cu preţul unor pierderi majore (Foto/Video): O unitate ucraineană de asalt respinge înaintarea forțelor aeropurtate ruse
De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare
Am putea fi martorii unei întorsături interesante în acest război: Regimul de la Moscova se pregătește pentru o escaladare radicală a situației
SUA reacționează la exercițiile de amploare desfășurate de Rusia: Lansatoare de rachete HIMARS au fost dislocate în Insulele Aleutine
Forțele ucrainene testează Hawkeye 2-CT, considerat cel mai ușor obuzier din lume (Foto)
Președintele Comitetului Militar NATO, săgeți către companiile din apărare – vremurile cer o nouă abordare: Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
pixel