Ce programe de înzestrare va demara anul acesta România. Urmează o ședință CSAT unde înzestrarea Armatei va fi pe ordinea de zi
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, săptămâna trecută, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe 12 octombrie, la Palatul Cotroceni.
Obuzier sud-coreean K9 Thunder. Photo: Hanwha
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii CSAT sunt incluse subiecte precum evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei - implicaţii pentru România.
La ședința CSAT va fi discutat și planul de înzestrare a Armatei României 2024 - 2033, dar și alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a menţionat Administraţia Prezidenţială. Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 6 iulie.
Țara noastră va fi protejată suplimentar contra dronelor, așa cum anunța președintele Iohannis, încă de săptămâna trecută, la reuniunea informală a Consiliului European de la Granda. Președintele a indicat că se lucrează împreună cu NATO la o ”apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”, referindu-se la dronele rusești căzute pe teritoriul României, la Plauru și Nufăru, în județul Tulcea.
Înzestrarea Armatei. Licitații care urmează să înceapă
Foto: Versiunea sistemului polonez Narew SHORAD. Foto: Ministerul Polonez al Apărării
România urmează să reia, în această lună, licitația anulată pentru sistemele portabile antiaeriene MANPDS (Man-portable air-defense system), așa cum preciza și Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. ”Am avut un singr candidat iar oferta să a fost neconformă. Am închis procedura și sper să îi dăm drumul încă o dată undeva in octombrie”.
România va începe procedura de achiziții pentru 3 sisteme de obuziere autopropulsate pe șenile, care reprezintă prima prioritate pentru țara noastră. ”Cele 3 sisteme de obuziere pe șenile sunt o primă achiziție pentru brigada blindată și pentru cele două brigăzi de infanterie medii, pe care le avem notificate la NATO și pe care trebuie sa le înzestrăm cu astfel de obuziere in conformitate cu țintele de capabilități ale NATO și nevoie armatei române”.
Totodată, Armata română are nevoie și de sisteme de obuziere autopropulsate pe roți pentru brigăzile de infanterie ușoară și pentru brigăzile de vânători de munte, mai precizează generalul Incicaș.
România a aprobat achiziția a 7 sisteme Patriot. Primele 4 au fost livrate (două chiar la începutul acestui an) - arată generalul, în timp ce pentru ultimele trei Patriot, România încă așteaptă acordul din partea SUA pentru achiziția acestor sisteme.
O altă procedură de achiziție in curs este cea pentru achiziția a 1059 de vehicule de teren ușor blindate, tip4x4. ”Urmează să facem selecția a maxim 5 companii, iar la anul să facem testarea, ca parte a procesului (...) Primele nu sunt produse în România, dar următoare vor fi produse aici”.
De asemenea, sunt planificate pentru acest an alte două proceduri de achiziție: pentru sistemele antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD/VSHORAD) și pentru mașinile de luptă ale infanteriei pe șenile (MLI), mai exact 249 de vehicule, ultima achiziție urmând să modernizeze brigada blindată formată din MLI-84 ”Jderul”.
Totodată, România va avea propriul satelit militar. Cel mai târziu achiziția va începe în 2024. ”Un alt program pe care îl dorim să-l începem, dar nu știm dacă se va întâmpla anul acesta sau în anul următor, se referă la sistemul satelitar militar de telecomunicații”.
Armata română va avea și o dronă de concepție proprie și este în faza ultimelor teste ale acestor aeronave.
Evident, cel mai important program de achiziții, cel puțin din persepectivă financiară, este programul F-35. Totuși, auci nu putem vorbi încă de o procedură de achiziții întrucât România se află încă în etapa procedurilor preliminare interne, MApN solicitând aprobarea Parlamentului pentru achiziția unui prim lot de 32 de aeronave de generația a V a. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari.
Ulterior, va fi achiziționată încă o escadrilă de 16 avioane.
Decizia de a cumpăra avioane americane de ultimă generație a fost luată în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News