Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
Percepția din ce în ce mai mare a agresiunii Iranului în Orientul Mijlociu, împreună cu dorința Washingtonului de a reduce influența rusă și chineză în statele arabe din Golf, bogate în petrol, au provocat accese intense de diplomație în ultimele luni, care ar putea duce la mișcări tectonice majore în peisajul politic și militar.
Ideea unei noi alinieri a apărării a fost subliniată vineri, când regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat că va sprijini crearea unei alianțe în Orientul Mijlociu similară NATO, spunând: "Aș fi unul dintre primii oameni care ar susține NATO din Orientul Mijlociu". Cu toate acestea, el a menționat: "Declarația de misiune trebuie să fie foarte, foarte clară. Altfel, derutează pe toată lumea".
Comentariile lui Abdullah sunt cele mai puternice din partea unui lider regional pe această problemă, dar poate nu la fel de încurajatoare ca ceea ce s-a întâmplat luni, când ministrul israelian al apărării Benny Gantz a anunțat că Israelul s-a alăturat la ceea ce el a numit Alianța pentru Apărarea Antiaeriană din Orientul Mijlociu (MEAD), o rețea regională de apărare antiaeriană condusă de SUA care include unele țări arabe. Deși Gantz nu a numit țările arabe, mulți observatori presupun că MEAD ar include Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar, Egipt și Iordania.
Deocamdată nu este clar în ce stadiu se află aranjamentul, dar, potrivit mediului de analiză, MEAD și orice cooperare ulterioară în domeniul apărării sunt condiționate de soluționarea de către SUA a tensiunilor restante cu diferiți jucători din regiune.
Când zvonurile despre aranjamentul de apărare au circulat la începutul acestei luni, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat doar că SUA "sprijină cu fermitate integrarea Israelului în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, iar acesta va fi un subiect de discuție atunci când președintele va vizita Israelul".
Iranul a investit masiv în dezvoltarea arsenalului său de rachete balistice și de croazieră, precum și în drone de atac, ceea ce a făcut ca toți oponenții regionali ai Iranului să-și consolideze sistemele de apărare antiaeriană și să îmbunătățească capacitățile de avertizare timpurie prin conexiunea cu vecinii lor și cu Washingtonul, care are o prezență militară substanțială în Orientul Mijlociu.
Deși Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt și Iordania au semnat tratate de pace cu Israelul și au stabilit relații diplomatice, nu au format alianțe militare oficiale și nu s-au angajat în programe de cooperare în domeniul apărării.
Se conturează o axă pe baza înțelegerilor dintre Israel și statele arabe?
"Nu aș spune că se formează o alianță militară între Israel și unele state arabe, deoarece o alianță presupune elaborarea de acorduri scrise care ar fi obligatorii pentru toți semnatarii", a afirmat Abdulkhaleq Abdullah, profesor de științe politice din Emiratele Arabe Unite. "Ceea ce avem este mai mult o axă care se conturează pe baza înțelegerilor dintre Israel și alte state arabe".
Abdullah a adăugat că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită lucrează la stabilirea unei axe a statelor arabe "moderate" care să fie mai deschise către cooperarea cu Israelul în eforturile de a spori securitatea regională, inclusiv apărarea antiaeriană. "Acțiunile ostile ale Iranului, împreună cu programul său nuclear în desfășurare, trezesc temeri peste tot în regiune și l-au transformat într-un inamic sau adversar comun pentru multe țări arabe și non-arabe din Orientul Mijlociu", a spus Abdullah.
Arabia Saudită, o mare putere arabă, nu a semnat un tratat de pace cu Israelul și nu are relații diplomatice cu acesta. Cu toate acestea, unii analiști saudiți ai apărării nu se îndoiesc de posibilitatea ca Riadul să facă parte din MEAD, cu condiția ca Statele Unite să își rezolve toate disputele restante cu Regatul și să își reasume rolul de garant al securității din regiune.
"Regiunea se află în pragul unor schimbări majore pe care mă aștept să le materializeze în viitorul foarte apropiat și va include o formă de cooperare în materie de securitate între Israel și statele arabe", a declarat Abdallah Ghanem Al Kahtani, general-maior în retragere din Regatul Saudit. "Acest lucru este logic doar dacă luăm în considerare amenințările reprezentate de Iran și aliații săi pentru majoritatea țărilor din regiune". "Cred că Arabia Saudită va avea condițiile și termenii ei în relațiile cu Statele Unite și cu alții", a menționat Al Kahtani. "Cred că pregătirile pe care le fac oficialii americani pentru viitoarea călătorie a președintelui Biden la Riad au ca scop rectificarea relațiilor dintre cele două state".
Al Kahtani a subliniat că multe instituții guvernamentale americane și corporații private au făcut presiuni asupra lui Biden pentru a-și reconsidera politicile față de Arabia Saudită "în special relația sa personală cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman”, care este adesea numit MBS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News