China a livrat mărfuri clasificate în Belarus cu avionul. Un posibil transfer indirect de tehnică militară către Rusia?
În ianuarie, China a adus în secret arme în Belarus timp de patru zile la rând, potrivit grupului belarus de opoziție „Belarusian Gayun”. Este vorba despre patru zboruri efectuate de un avion de transport Boeing 747-4FTF al unei companii aeriene chineze în perioada 8 – 11 ianuarie din China până în Belarus.
În argumentația oferită, „Belarusian Gayun” precizează:
- aeronava (care aparține companiei Air China Cargo) a aterizat, de fiecare dată, aproximativ la aceeași oră - între 09.30 și 10.10 - și a rămas la Minsk în jur de trei ore în fiecare zi, interval de timp suficient pentru descărcare;
- după aterizare, aeronava a ocupat o parcare atipică, care este destinată aeronavelor guvernamentale, inclusiv a celor folosite de președintele Alexandr Lukașenko. Parcarea este situată la o distanță îndepărtată de celelalte, lângă ieșirea din aeroport pe ruta cea mai scurtă de plecare, iar aeronavele și mărfurile transportate nu sunt inspectate.
Concluzia grupului „Belarusian Gayun” este că avionul companiei aeriene chineze a livrat în Belarus echipament militar, care a fost scos din aeroport cât mai repede și în secret, pentru a nu atrage atenția. „Ce anume a fost adus în cele patru zboruri este încă necunoscut. Dar totul indică faptul că este o încărcătură cu scop militar”.
Prima ipoteză luată în calcul de Belarus Gayun, privind natura încărcăturii, este tehnică militară chineză destinată forțelor armate belaruse.
Cele două țări nu sunt la prima tranzacție militară. În 2017, vehiculele blindate pe roți chinezești CS/VN3 Dajiang au fost adoptate de armata belarusă, iar în anul următor au fost livrate de către aceeași aeronavă a companiei aeriene chineze (Boeing 747-4FTF). Deci, ca opțiune, Belarus ar fi putut primi un nou lot de 16-20 de astfel de mijloace.
De asemenea, MLRS Polonaise din Belarus folosește rachete cu componente chinezești, iar aceasta ar putea fi o altă opțiune.
O a doua ipoteză ar putea fi livrarea de echipamente militare sau subansamble destinate Rusiei, care datorită embargoului întâmpină greutăți în fabricarea propriilor echipamente. Desigur, în această situație China s-ar expune și ea direct unui posibil set de sancțiuni economice ale Occidentului dacă mijloacele ei militare ar fi identificate pe front în Ucraina.
Dar, mai există și o altă ipoteză similară cu ceea ce a făcut Occidentul pentru a sprijini Ucraina și anume trimiterea forțelor armate ucrainene a stocurilor de arme sovietice ale țărilor NATO foste membre ale Tratatului de la Varșovia, în schimbul primirii de tehnică performantă de fabricație occidentală. Pe acest model, China ar putea trimite arme Belarusului, iar acesta din urmă având în depozite arme de proveniență sovietică le-ar livra Rusiei fără niciun fel de probleme.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News