Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China avertizează Japonia şi Coreea de Sud să nu primească rachete americane cu rază intermediară
26 noi 2019 / 11:39
Oficialii chinezi au emis un avertisment dur către Japonia şi Coreea de Sud împotriva oricărei intenţii de a găzdui rachete cu rază intermediară americane pe teritoriul lor, a dezvăluit săptămâna trecută principalul cotidian japonez Asahi Shimbun.

Citând atât surse japoneze cât şi americane, publicaţia a declarat că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a transmis mesajul colegilor săi japonezi şi sud-coreeni în august - o acţiune declanşată aparent de retragerea oficială a preşedintelui Trump din tratatul Forţelor nucleare intermediare (INF) cu Rusia, preizează Epoch Times.

Având în vedere că SUA a renunţat la INF deoarece nu ţine cont de dezvoltarea tehnologiei şi a rachetelor avansate de către puteri majore precum China care nu sunt semnatare, ci doar de Rusia, care a fost acuzată de încălcarea tratatului, oficial Beijingul susţine că este îngrijorat de începerea unei noi curse a înarmării dintre SUA şi Rusia, pentru sud-estul Asiei.
Ministrul de Externe Wang Yi i-a declarat omologului său japonez, Ţaro Kono: „Dacă Statele Unite vor desfăşura rachete cu rază intermediară în Japonia, măsura va avea un efect major asupra relaţiilor sino-japoneze".

Un mesaj asemănător a fost transmis şi într-o întâlnire bilaterală separată cu ministrul de Externe al Coreei de Sud, Kang Kyung-wha.

Se pare că Japonia a răspuns ferm spunând „rachetele chineze sunt capabile să lovească Japonia, astfel încât China trebuie să înceapă mai întâi să reducă arsenalul său."

Ministrul sud coreean i-a declarat lui Wang că "Beijingul ar trebui să pună capăt mai întâi represaliilor împotriva Coreei de Sud pentru desfăşurarea sistemului de apărare THAAD", au afirmat sursele.

Revelaţia survine într-un moment interesant, având în vedere că relaţiile SUA-Coreea de Sud au atins un punct scăzut în această lună, după ce administraţia Trump, în negocierile cu Seul, a cerut o suplimentare anuală de 4,7 miliarde USD pentru a păstra 28.000 de soldaţi americani în Coreea de Sud.

Simultan, China a semnat un acord de apărare cu Coreea de Sud care promite să dezvolte legături mai mari de securitate. Acordul prevede un plan pe termen scurt pentru „încurajarea schimburilor bilaterale şi a cooperării în domeniul apărării".

Ştiri Recomandate

Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon
Declarație șoc a unui important general rus: Sistemele de apărare rusești împotriva rachetelor nu pot respinge un atac masiv
Boiko Borisov: Bulgaria susține aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE