Deși Interpol este o organizație temută in lume, cu 192 de state membre și o putere reală de a aplica legea pe întreaga planetă, un cutremur incredibil a avut loc.
Președintele său chinez, Meng Hongwei, ales în 2016, în același timp și ministrul chinez adjunct al securității interne a Chinei, a fost arestat de către autoritățile de la Beijing. O poveste cum numai în imperiul de răsărit se poate întâmpla. Președinte al organizației mondiale a tuturor polițiilor din lume, Meng aterizase la Beijing într-o misiune oficială. Acum 10 zile a și dispărut, lăsând în urmă, pentru soția sa aflată la Lyon (Franța) doar mesaje criptice, incluzând imagine unui pumnal. După ce soția a anunțat autoritățile franceze de dispariția soțului și la finalul unui sfârșit de săptămâna prelungit în China, dat de o sărbătoare tradițională, Ministerul Chinez al securității a catadicsit să anunțe reținerea sefului Interpol pentru "vechi probleme cu legea". Detonarea chineză a avut efectul echivalent al arestării lui Strauss-Kahn, la New York, când era directorul Fondului Monetar Internațional. Statutul de polițist șef al planetei al lui Meng nu l-a apărat de puterea chineză și nu a speriat autoritățile comuniste de la Beijing.
Rare sunt momentele istorice când asemenea personalități, cu putere executivă imensă cad atât de brutal. Dar, atunci când se întâmplă, tratamentul de care se bucură este cu atât mai brutal cu cât căderea lor este decisă de puteri infinit mai mari și mai necruțătoare. Interpol a anunțat că în urma demisiei efective, primite prin fax de la președintele său chinez, vicepreședintele preia frâiele organizației, refuzând să facă orice alt demers pentru a clarifica măcar condițiile în care arestarea și detenție imediată ale lui Meng au fost decise de către Beijing.
Acum un an de zile, același Meng era prezent la declarația președintelui chinez Xi, care anunța că Republica Populară Chineză devenise o putere mondială în ceea ce privește aplicarea globală a legii. China, asigura președintele său, va aplica legea și va coopera cu toți partenerii Interpol în aplicarea normelor globale de luptă împotriva corupției.
Iată că astazi acest principiu se aplică tocmai celui care reprezenta China în acest organism global. Luni dimineața, Shao Kezhi, care este ministrul chinez al securității publice și un leader comunist de înalt rang din cadrul administrației XI, a anunțat că Meng este acuzat de luare de mită si alte crime. Declarația destul de vagă și implicațiile sale nu lasă să se vadă cu adevărat motivul căderii în dizgrație a înaltului funcționar chinez.
În încercarea de a clarifica sensul acțiunii și decizia arestării, sursele chineze s-au activat și au lansat pe piață ipoteza că Meng ar fi fost un discipol al fostului sef al securității interne chineze, celebrul Zhou Yongkang, condamnat la inchisoare pe viață, în anul 2015, pentru acuzații de corupție. Meng este prima personalitate chineză publică internațională de rang înalt acuzată de către nou înființata comisie națională de supraveghere, creată în martie anul acesta cu scopul precis de a centraliza sub conducerea leadershipului comunist chinez întreaga luptă anticorupție.
În același timp analiștii susțin ca arestarea lui Meng echivalează deja cu o decizie de condamnare, știindu-se că sistemul judiciar chinez nu vede cu ochi buni o detenție preventivă a acuzatului. Sunt "păcatele anterioare" care l-au condamnat pe Meng, susține o sursă chineză, codul folosit indicând o situație juridică și politică deja hotărâtă și greu de schimbat în cazul acestuia.
Că nimeni nu se aștepta la o asemenea situație o dovedește și reacția ridicolă a autorităților franceze, care la sesizarea soției lui Meng, au atașat un detaliu de securitate minuscul acesteia, crezând că este vorba de o acțiune a vreunei organizații mafiote internaționale. Nimeni din Europa nu și-a imaginat că este vorba de un ordin de arestare venit de la Beijing, pe care analiștii îl consideră a fi fost aprobat direct de către nivelele supreme ale conducerii chineze, incluzându-l pe președintele Xi. Arestarea șefului Interpol s-a realizat atât de discret încât, timp de aproape două săptămâni, nimeni nu a realizat lipsa acestuia de la conducerea organizației.
Puterea chineză a exportat, pentru prima dată, metoda sa preferată maoistă de mazilire a unui demnitar înalt și asta în tăcere totală. Se transmite astfel un semnal deosebit oricărei organizatii internaționale că deciziile Chinei sunt suverane și nu se opresc în detalii diplomatice sau impunități juridice.
Pe de altă parte, dispariția șefului Interpol nu a fost sesizată de către însăși organizația pe care o conducea pentru un timp îndelungat. Aceasta lipsă de reacție ne arată o latură necunoscută a imobilismului organizațional de la vârful unei asemenea structuri globale. O putere polițienească globală își pierde șeful suprem și nimeni nu ia nicio măsură pentru a afla ce s-a intamplat. Iată o întrebare pe care trebuie să ne-o punem, având în vedere că toată lumea presupune că Interpol are acces la toate informațiile secrete posibile. Ori acest lucru nu s-a întâmplat.
Una din explicații ar putea fi că Beijing a informat totuși anumite puteri străine asupra acțiunii care o plănuia și care au decis, de comun acord, să ofere o perioadă de grație pentru ca șocul anunțului sa fie absorbit fără prea multe consecințe. Este și asta o metodă chineză, îndelung exersată de către puterea comunistă de la Beijing.
Indiferent de teoriile care încearcă sa dea răspunsul corect la situatie, Interpol practic a suferit un șoc sever și de pe urma căruia își va revenii destul de greu. China a demonstrat, încă odată, că deciziile sale se iau într-un format și sunt determinate de mecanisme care țin doar de dinamica internă a puterii sale. Și nicidecum de existența protocoalelor externe sau organizații globale. Un mesaj de luat în seamă, mai ales că urmează, în viitorul apropiat, multe schimbări majore de politică globală, pe care China le va impune, ignorând cutume și tradiții internaționale considerate de netrecut.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News