China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
NATO este profund preocupată de atitudinea tot mai asertivă a Chinei în sistemul internațional de securitate, declară șeful Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer. Și așa se pare că stau lucrurile - Beijingul a pornit de unul singur într-o cursă a proliferării nucleare, cu zero transparență în ceea ce privește extinderea arsenalului și armatei sale.
DF-17 (Dong Feng-17) este un sistem chinezesc de rachete cu rază medie de acțiune echipat cu un proiectil hipersonic. Oficialii americani au confirmat pentru prima dată existența prototipurilor DF-17 (DF-ZF/Wu-14) în 2014.
Principalul subiect al reuniunii Comitetului Militar care începe miercuri va fi sprijinul pentru Ucraina. Comitetul militar este organul militar suprem al NATO. Este o legătură importantă între nivelul politic și cel militar la nivelul strategic al Alianței.
Discuția va acoperi, de asemenea, modernizarea forțelor armate ale NATO, creșterea cheltuielilor pentru apărare și cooperarea cu aliații.
În preambulul reuniunii, amiralul Rob Baures a făcut câteva declarații privind contextul global de securitate extrem de volatil.
”Sarcinile pe care ni le avem în față sunt herculeene, dar nu imposibile. Sarcina noastră este să întărim descurajarea (...). Machiavelli ne-a învățat că cel mai bun mod de a face acest lucru este să ne pregătim pentru război. Nu pentru că războiul este inevitabil, ci pentru că o pregătire mai bună pentru război ne întărește descurajarea , care, la rândul său, minimizează riscul de a duce război pe teritoriul aliat”, a spus Bauer.
Miercuri este a 1.057-a zi a războiului de care Rusia credea că va dura trei zile
”În discursul său de Anul Nou, președintele (rus) Vladimir Putin a spus că singurul lucru pe care îl regretă este că Rusia nu a atacat Ucraina mai devreme și a declarat anul 2025 Anul Apărătorului Patriei. Realitatea este că Kremlinul nu și-a atins niciunul dintre obiectivele strategice. 700.000 de ruși au fost uciși sau răniți, iar întreaga populație rusă suferă sub greutatea efortului de război”, a mai spus șeful Comitetului Militar.
Bauer a subliniat că Ucraina are nevoie și merită sprijin deplin.
”Sprijinul nostru nu este caritate. Este în interesele politice și militare ale Alianței. Trebuie să arătăm lumii că democrația poate și va câștiga și că pentru democrație merită să luptăm. Nu este un sistem perfect sau autosusținut, nici măcar în țările în care există de secole. Dar merită să-ți riști viața pentru asta, pentru că fără alegere, libertate, statul de drept, cu ce vom rămâne? Cum putem construi o lume sigură și prosperă pentru copiii noștri?” - s-a întrebat Bauer retoric.
China, elefantul din cameră. O nouă cursă nucleară pare inevitabilă în acest moment
Bauer a adăugat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei are consecințe globale, iar NATO este profund preocupată de rolul pe care China îl joacă în sistemul internațional de securitate.
”Nu există transparență în ceea ce privește extinderea armatei lor, inclusiv a forțelor nucleare. China se comportă din ce în ce mai agresiv față de vecinii săi și este un factor cheie al efortului de război al Rusiei , a spus un amiralul NATO, care subliniază că cel mai bun răspuns la atitudinea Chinei este unitatea în cadrul Alianței.
O analiză The Economist, preluată de publicația NV, arată că amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare au marcat o etapă importantă către o nouă cursă a înarmărilor, în ceea ce privește forțele nucleare.
Pentagonul estimează că stocul actual al Chinei de aproximativ 500 de focoase se va dubla până la 1.000 de unități până în 2030 și, posibil, 1.500 până în 2035.
Viitoarea rachetă balistică intercontinentală a SUA, ”Sentinel” LGM-35A / Northrop Grumman
Cursa înarmărilor în domeniul nuclear se transformă într-o ”rivalitate trilaterală”, mai arată articolul.
”Lucrurile ar putea deveni și mai confuze, în condițiile în care Coreea de Nord, care are arme nucleare, și Iranul, care este pe punctul de a le obține, se apropie mai mult de Federația Rusă și China”.
În acest context, noua administrație de la Casa Albă ar putea activa un număr important de arme nucleare care până acum erau păstrate ”în rezervă”.
Totuși, America va ave de înfruntat probleme serioase dacă încearcă să-și extindă arsenalul, mai ales că eforturile de modernizare a armelor terestre, maritime și aeriene au fost afectate de întârzieri și depășiri ale costurilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News