China ridică miza: Primul său portavion cu propulsie nucleară este așteptat în 2021
Cel de-al treilea portavion al Chinei, care va dispune de propulsie nucleară și catapultare electromagnetică, ar putea fi terminat în 2021, urmând să intre în serviciul armatei chineze în jurul anului 2025, potrivit media chineză.
Potrivit celor mai recente fotografii diseminate de presa apropiată regimului chinez, secțiuni ale noului portavion sunt asamblate la Shanghai, conturându-se deja aspectul viitorului portavion al Chinei.
Odată asamblate toate secțiunile, vor fi instalate și echipamentele portavionului, estimându-se că lucrările vor dura mult mai puțin timp în comparație cu al doilea portavion al Chinei, Shandong, relatează publicația chineză GlobalTimes.
În starea actuală, se estimează că lucrările la viitorul portavion ar putea fi definitivate înainte de sfârșitul anului 2021. Astfel, potrivit televiziunii chineze de stat (CCTV), cel de-al treilea portavion al Chinei este așteptat să-și facă debutul public în 2021. Într-un reportaj difuzat de CCTV, se prezintă o imagine generată pe computer cu ce pare a fi silueta acoperită a unui portavion, fiind titrat: „Îl așteptăm în 2021”.
Portavionul va atinge capacitatea operațională finală în 2024 sau 2025
Ulterior, vor fi instalate echipamentele navei, inclusiv dispozitive de radar și senzori și se vor efectua testele pe mare, etape care ar putea dura aproximativ doi ani, ceea ce înseamnă că cel de-al treilea portavion al Chinei ar putea intra în serviciul armatei chineze în 2024 sau 2025, se arată în raport.
Song Zhongping, un expert militar chinez și comentator TV, a declarat pentru publicația citată, apropiată de structurile Partidului Comunist Chinez, că construcția secțiunilor care compun portavionul este încheiată și nu mai rămâne decât asamblarea acestuia în doc.
"2021 este un an plin de așteptări, inclusiv pentru cel de-al treilea portavion și, de asemenea, bombardierul H-20. Este timpul ca dezvoltarea noastră tehnologică să dea roade", a spus Song.
Bazându-se pe fotografiile cu noul portavion, revista chineză de specialitate, Ordnance Industry Science Technology a spus că viitorul portavion este mai mare decât cel de-al doilea portavion al Chinei, Shandong, având dimensiuni similare clasei Kitty Hawk a SUA, cu un deplasament de peste 80.000 de tone.
Potrivit publicației Opex360, se estimează că noul portavion va dispune de propulsie nucleară, fiind echipat cu catapulte electromagnetice pentru lansarea avioanelor - CATOBAR, spre deosebire de configurația STOBAR, utilizată pe primele două portavioane chineze.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News