Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.
Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sosit ieri seară la New York, prima oprire a unui turneu care o va duce în următoarele zile în Guatemala și Belize, două țări din America Centrală care au relații diplomatice oficiale cu Taipei.
Cu toate acestea, atenția observatorilor este concentrată pe călătoria de întoarcere, când Tsai ar trebui să se oprească din nou în Statele Unite, la Los Angeles acolo unde îl va întâlni pe președintele Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy, scrie Reuters.
China a făcut deja cunoscut că va considera întrevederea un afront, precum a fost și scurta vizită de la Taipei făcută în august 2022 de predecesorul lui McCarthy, Nancy Pelosi.
Dacă ieri oficialii chinezi s-au limitat la a promite „contramăsuri hotărâte” ca răspuns la orice „act provocator”, în ultimele ore China a ridicat ștacheta și nivelul amenințării.
Responsabilul cu afaceri al ambasadei Chinei la Washington, Xu Xueyuan, a declarat că întâlnirea dintre McCarthy și Tsai ar putea declanșa „o confruntare foarte, foarte, foarte serioasă” între China și Statele Unite.
Mai presus de toate, ziarul „Global Times” , organul de presă al Partidului Comunist Chinez, a acuzat-o pe Tsai Ing-wen că dorește „să vândă Taiwanul Statelor Unite” și a anunțat că liderul din Taipei va găsi „o situație dificilă” la întoarcerea ei pe insulă, programată pentru 7 aprilie.
Declarațiile sugerează o replicare a exercițiilor militare la scară mare, desfășurate de China timp de o săptămână după vizita lui Pelosi, în august anul trecut.
Manevrele aeriene, maritime și de rachete din 2022 au insistat asupra a șase zone din jurul Taiwanului și au dat un mesaj clar către conducerea de la Taipei: China este capabilă să întrerupă conexiunile aeriene și navale dintre insulă și restul lumii.
Exact asta s-ar putea întâmpla și când Tsai Ing-wen se va întoarce din America. Dacă Beijingul organizează exerciții militare și mai ample decât cele desfășurate în august 2022, președintele taiwanez ar putea fi pus chiar în poziția să nu se poată întoarce în siguranță în Taipei.
Este un scenariu care, după toate probabilitățile, este deja studiat de liderii militari din SUA și Taiwan și care ar ridica semnificativ nivelul de risc al unei ciocniri în strâmtoare.
Pentru a evita incidente care pot să provoace o confruntare militară directă în zonă, președinții Statelor Unite și Chinei, au decis în noiembrie anul trecut, cu ocazia întâlnirii lor de pe marginea G20 de la Bali, să deschidă o linie directă de comunicare între guvernele lor și liderii militari.
Totuși, de atunci, relațiile dintre cele două superputeri s-au înrăutățit și mai mult, odată cu incidentul balonului spion chinez pe cerul SUA în februarie anul trecut, care l-a determinat pe secretarul de stat Antony blinken să anuleze prima sa vizită la Beijing.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.
Modificarea va permite Alianței să pretindă un rol mai direct în sprijinirea Kievului.
Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de pensionare pentru magistrați.
Sâmbătă, petrolierul rusesc Volgoneft 212, care are la bord 4.000 de tone de produse petroliere s-a rupt în jumătate în strâmtoarea Kerci, lângă Peninsula Crimeea ucraineană. O oră mai târziu, petrolierul Volgoneft 239 a eșuat și el.
Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.
Serviciul Securității de Stat din Abkhazia susține că a reținut un cetățean român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.
Fostul fotbalist Kavelashvili devine președintele Georgiei, o lovitură adusă aspirațiilor europene ale micului stat din Caucazul de Sud.
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit noul prim-ministru pe șeful partidului MoDem, Francois Bayrou, și i-a încredințat sarcina formării unui guvern, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat emis vineri.
Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Guvernul a adoptat azi un proiect legislativ care reglementează combaterea dronelor în spațiul aerian al României.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, a informat joi agenţiile Agerpres și EFE.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
În baza unei hotărâri de guvern adoptată pe 11.12.2024, soldele militarilor profesioniști din armata Republicii Cehe vor crește de la 01 ianuarie, în mod uniform, cu 1.500 de coroane. De asemenea, cu aceeași sumă vor fi crescute și salariile pompierilor și polițiștilor.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Într-un recent interviu cu podcasterul american Lex Friedman, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat semnatarii Memorandumului de la Budapesta că nu au reacționat mult timp la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Atacul ucrainean asupra punctului de comandă avut loc marți, iar brigada rusească era dislocată în regiunea Kursk.
Președintele ales Donald Trump a avertizat că, dacă ostaticii ținuți în Gaza de Hamas nu vor fi eliberați până la învestirea sa pe 20 ianuarie, „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu.”
Ucraina a impresionat în multe rânduri pe parcursul conflictului de aproape trei ani cu Rusia, însă domeniul în care armata ucraineană s-a evidențiat clar este cel al utilizării dronelor aeriene de luptă, de la micile FPV-uri, la aparatele mai mari, precum Bayraktar TB-2.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Un pilot de vânătoare ucrainean, zburând la bordul unui avion F-16, a stabilit un record privind numărul de rachete doborâte la o singură ieșire.
Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a criticat marţi o propunere de creştere a cheltuielilor de apărare de la 2% la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), adică peste cerinţele NATO, formulată de vicecancelarul ecologist Robert Habeck în vederea alegerilor legislative din februarie, relatează Agerpres și AFP.
Profesorul Radu Carp afirmă că noul pol de stabilitate european se află pe axa Scandinavia – Țările Baltice – Polonia, țări care au demonstrat o politică bazată pe principii clare și rezultate remarcabile.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina, transmit Agerpres și Reuters.
Portalul belgian Army Recognition a informat, pe 06.01.2025, că primul regiment rus de sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-500 Prometheus va avea misiunea de a apăra Podul Crimeea. Această evoluție urmează rapoartelor anterioare ale serviciilor secrete ucrainene de la mijlocul anului 2024, care sugerau că elemente ale S-500 fuseseră deja desfășurate în Crimeea în capacitate experimentală.
În prezent, Rusia dispune de aproximativ 1.200 de avioane de luptă de toate tipurile, inclusiv dacă le luăm în calcul pe cele ale aviației strategice. Un interesant raport prezentat recent arată că o mare parte din acestea se află la finalul ciclului de viață.
A murit Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei Le Pen, un personaj controversat considerat de francezi cel care a pus bazele extremei drepte, azi divizată în două partide.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE) şi abia după ce obţine de la aceştia din urmă un nivel satisfăcător de garanţii de securitate pentru Ucraina, informează Agerpres și EFE.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să devină 'al 51-lea stat' al Statelor Unite, transmit Agerpres și AFP.
Elbit Systems Ltd. a obținut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o țară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems - C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani, potrivit celor de la Elbit.
Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
Un startup estonian a dezvoltat o rachetă în miniatură concepută pentru a contracara dronele care zboară la mică altitudine, pe care intenționează să o testeze în Ucraina luna aceasta, în timp ce atacurile cu drone rusești continuă să provoace haos în întreaga țară sfâșiată de război.
Trupele ucrainene au reluat acțiunile ofensive în regiunea Kursk a Federației Ruse în cel puțin trei zone de pe frontul ucrainean și au realizat progrese tactice pe 5 ianuarie, au confirmat analiştii Institutului pentru Studierea Războiului.
După ce în toamna anului trecut rușii s-au lăudat că Su-57, avionul de generația a 5-a dezvoltat de industria rusă, e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei, acum un pilot de Su-57 a fost „scos” în presă pentru a povesti despre ceea ce el a descris a fiind un „armăsar de rasă pură” în aviația militară mondială.
Coreea de Nord a lansat luni în direcţia Mării Japoniei ceea ce se crede a fi o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM), în ceea ce reprezintă primul său test de acest tip în două luni, consemnează Agerpres, care citează agenţiile internaţionale de presă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, în dimineața zilei de 06.01.2025, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Kurakhove din partea de sud-vest a Donbasului. Moscova susține că Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 12.000 de militari în luptele pentru apărarea localității.
Cetăţenii sirieni care au comis ilegalități în Germania sau sunt recunoscuţi drept islamiști extremiști vor fi deportaţi în ţara lor de origine „de îndată ce situaţia o va permite”, după cum a afirmat ministrului german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat duminică, 5 ianuarie.
Garanțiile de securitate pentru Kiev vor fi efective numai dacă sunt oferite de Statele Unite. Într-un interviu acordat podcast-ului american al lui Lex Friedman, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că se va întâlni cu noul președinte american Donald Trump imediat după învestirea sa, pe 20 ianuarie.
Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Într-o demonstrație puternică a angajamentului său față de NATO, Regatul Unit trimite cel mai mare număr de militari la exercițiul ”Steadfast Dart 25”, un exercițiu la scară largă care va avea loc în România și Bulgaria în ianuarie și februarie 2025.
Peste 100 de luptători au fost ucişi în ultimele două zile în ciocnirile din nordul Siriei între facţiunile armate susţinute de Turcia şi forţele kurde siriene, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Agerpres care citează AFP şi dpa.
Etiopia a anunțat vineri, a doua zi după ce a trimis o delegație oficială la Mogadiscio, că dorește să sprijine noua forță a Uniunii Africane, care va fi desfășurată luna aceasta în Somalia pentru a combate rebelii Al-Shabaab, ceea ce reflectă o îmbunătățire a relațiilor între cele două țări după tensiunile severe și o ruptură a relațiilor bilaterale de luni de zile.
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, pe 05.01.2025, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Atacul ucrainean de astăzi a fost deja confirmat de Ministerul rus al Apărării.
Poliția daneză a declarat sâmbătă că investighează un raport privind aproximativ 20 de drone peste portul Koege, la sud-vest de Copenhaga.
Cu toate că noile autorități siriene au declarat că susțin menținerea bazelor militare rusești, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să-și retragă unitățile de luptă din Tartus.
Mai multe drone au lovit sudul Rusiei în dimineața de duminică, au raportat martorii pe aplicația de socializare X. S-au auzit explozii în regiunile Rostov și Belgorod.