Minim 6 luni. Atât va dura instruirea pe F-16 a piloților ucraineni care au deja experiență de luptă la manșa aeronavelor sovietice MiG-29, Su-27 sau Su-24.
Minim 6 luni. Atât va dura instruirea pe F-16 a piloților ucraineni care au deja experiență de luptă la manșa aeronavelor sovietice MiG-29, Su-27 sau Su-24.
Guvernatorul regiunii Kursk din Federația Rusă, Roman Starovoit, a declarat că o dronă ucraineană ar fi atacat gara din Kursk.
Rusia a anunțat un atac cu dronă asupra unui aerodrom militar unde se află bombardierele supersonice Tu-22M3.
Din primele informații apărute, în atacul de la Cernihiv au murit cel puțin cinci persoane, iar 37 au fost răniți, dintre care 11 copii.
Compania germană de armament Rheinmetall intenționează să înceapă în următoarele zile activitatea întreținerea tancurilor din Ucraina.
Numărul soldaților ucraineni și ruși uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a raportat vineri New York Times, citând oficiali americani.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că a agreat cu omologul său Denis Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două la patru milioane de tone lunar.
Forțele armate ale Ucrainei au publicat un documentar video cu privire al crimele de război săvârșite de Armata rusă de ocupație în Irpin, Bucea, Hostomel, Borodianka și alte localități ucrainene în perioada 28.02 2022 - 01.04. 2022. Ucrainenii au strâns dovezi pentru ca nicio crimă de război să nu rămână nepedepsită de un Tribunal Internațional.
Revista americană Newsweek a informat recent, citând surse apropiate Guvernului Ucrainei, că armata rusă pregătește propria contaofensivă. Potrivit reprezentanților ucraineni, la începutul lunii octombrie, rușii vor pune bazele acțiunilor ofensive, iar în primăvară vor da o lovitură puternică.
Situația de pe frontul din Ucraina stagnează, iar structurile americane de informații sunt sceptice privind capacitatea Kievului de a întrerupe podul terestru care leagă Crimeea de restul teritoriilor ocupate de Rusia.
Pe de altă parte, analiștii ISW consideră că succesele Forțelor Armate ucrainene în direcția sud ar putea permite Ucrainei să accelereze cursul contraofensivei și să înceapă operațiuni în zonele din spatele celor mai dense câmpuri de mine.
Ucraina a anunțat joi că a primit noi sisteme antiaeriene IRIS-T din Germania, menită să consolideze apărarea antiaeriană în fața creșterii numărului atacurilor rusești cu rachete.
Avioanele F-16 vor fi trimise Ucrainei imediat după finalizarea pregătirii piloților ucraineni.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.08.2023, că o dronă maritimă ucraineană a încercat din nou să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), într-un raion maritim situat la peste 200 de kilometri sud-vest de Sevastopol.
De asemenea, capitala Rusiei a fost din nou atacată de o dronă, în noaptea de 18 august, o explozie a avut loc la clădirea „Expocenter”.
La câteva săptămâni după ce au preluat localitatea Staromaiorske, ucrainenii au reușit să securizeze zone din zona acestuia și au pătruns în Urojaine, situat pe celălalt mal al râului Mokri Yaly.
Rusia crește frecvența atacurilor asupra bazelor aeriene din interiorul teritoriului ucrainean. Scopul Moscovei este de a împiedica Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a primit de la aliații occidentali. Potrivit fostului comandant al Armatei SUA pentru Europa, Ben Hodges, în spatele atacurilor rușilor se află o încercare disperată de a împiedica Ucraina să atace bazele rusești din Crimeea ocupată.
Capitala Nigerului, Niamey, este martora inițiativelor de recrutare a voluntarilor, în lumina posibilelor amenințări cu o operație militară a blocului ECOWAS împotriva Nigerului, la 3 săptămâni după răsturnarea președintelui Mohamed Bazoum. Locuitorii capitalei fac apel la o recrutare în masă de voluntari pentru a ajuta armata în fața amenințării tot mai mari din partea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), care spune că va folosiți forța militară dacă consiliul militar nu îl readuce pe Bazoum la putere.
Centrul Național de Rezistență din Ucraina, departament din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, a publicat imagini cu momentul în care este distrusă o bază militară de antrenament a forţelor ruse de ocupaţie. Baza, aflată în sudul regiunii ucrainene Herson, a fost lovită cu ajutorul unui sistem M142 HIMARS. Informațiile despre prezența trupelor ruse în această bază au fost furnizate de ucrainenii din teritoriile ocupate temporar.
Ambasada Ucrainei în România face apel la cetăţeni să nu filmeze şi să nu disemineze pe reţelele de socializare şi în mass-media filmuleţe privind dronele ruseşti care lovesc infrastructura portuară şi funcţionarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene, pentru a nu spori ameninţarea la adresa vieţii oamenilor care lucrează şi locuiesc în oraşele de pe Dunăre.
Occidentul nu este interesat de negocieri pentru o reglementare paşnică în Ucraina, el caută să câştige cât mai mulţi bani pentru complexul său militar-industrial, a declarat jurnaliştilor vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, în cadrul unui eveniment în care i-a fost prezentată tehnică occidentală capturată de ruși în Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forțele armate ale Federației Ruse împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.
Forțele Armate Ucrainene au desfășurat o operațiune extrem de interesantă care a presupus distrugerea mai multor componente ale unui sistem rusesc de apărare antiaeriană, destul de rar întâlnit pe front - imaginile cu loviturile asupra pozițiilor sistemului de rachete antiaeriene S-300V al armatei ruse au fost publicate pe reţele de socializare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a comentat marți o declarație anterioară a oficialului NATO, Stian Jenssen, în care acesta din urmă a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită, în cele din urmă, să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei în schimbul aderării la alianța transatlantică.
Agenția de presă rusă Tass a informat, citând publicația ucraineană Strana, că, în dimineața zilei de miercuri, 16.08.2023, noi explozii au fost semnalate în porturile dunărene Izmail și Reni ale Ucrainei.
Producătorul suedez de rulmenți SKF a anunțat marți că fabrica sa din Luțk, vestul Ucrainei, a fost lovită de o rachetă peste noapte, ucigând trei angajați, relatează agenția Reuters, cu referire la purtătorul de cuvânt al SKF, Karel Bjornstam.
Începută încă din primele zile ale lui iunie, contraofensiva forțelor militare ucrainene a intrat deja în a treia lună, iar progresele importante se lasă încă așteptate. Totuși, situația s-ar putea schimba în următoarea perioadă.
Oficiali din Ucraina au comunicat că Rusia a lansat atacuri aeriene în regiunea vestică Liov şi în regiunea nord-vestică Volin - ambele situate la graniţa cu Polonia.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 14.08.2023, că trupele ruse au lansat un atac pe timp de noapte cu rachete de croazieră cu bazare navală asupra locurilor de producere și depozitare a dronelor maritime pe care Forțele Armate ale Ucrainei le folosesc pentru a ataca Rusia.
Livrarea sistemului anti-drone este finanțată prin Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU) condus de britanici, în care Norvegia este un contributor major.
România îşi propune să dubleze în următoarele luni capacitatea lunară de tranzit a cerealelor ucrainene către portul său emblematic de la Marea Neagră, Constanţa, la 4 milioane de tone, în special prin fluviul Dunărea, a declarat ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu.
În ultimele zile, au apărut în Cracovia și Varșovia afișe și autocolante care se agită pentru aderarea la grupul lui Wagner, armata neoficială a Rusiei. Poliția poloneză a arestat doi cetățeni ruși în acest sens, a informat ministrul polonez de Interne Mariusz Kamiňski pe rețeaua X, fosta Twitter.