Autoritățile Letoniei vor finaliza în curând transferul întregii sale flote de elicoptere militare în Ucraina.
Autoritățile Letoniei vor finaliza în curând transferul întregii sale flote de elicoptere militare în Ucraina.
În cursul unor declaraţii transmise de televiziunea de stat din Rusia, preşedintele Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că forţele ruse au sesizat o "acalmie" în contraofensiva ucraineană şi că armata ucraineană a suferit pierderi grele în urma atacurilor din sud. Liderul rus a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că progresul armatei sale este "mai lent decât se doreşte".
Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă este „mai lent decât se dorește”. „Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Dar nu funcționează așa”, a declarat el pentru BBC . „Ceea ce este în joc este viața oamenilor”, adaugă el.
Pentagonul a declarat marți că a supraestimat valoarea armelor pe care le-a trimis în ultimii doi ani către Ucraina cu 6,2 miliarde de dolari - aproximativ dublu față de primele estimări - rezultând o alocare de fonduri care va fi folosită pentru viitoarele pachete de ajutor militar.
Forţele Armate ale Ucrainei intenţionează să dea lovituri asupra teritoriului Rusiei, inclusiv asupra Crimeei, cu rachete de croazieră HIMARS şi Storm Shadow, a declarat ministrul apărării al Federaţiei Ruse, general de armată Serghei Şoigu, citat de Rador, la şedinţa Colegiului departamentului amintit.
După ce zilele trecute, media rusă susținea că Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean a Apărării (HUR), a fost grav rănit într-un atac cu rachetă și se află în comă în Germania, informația a fost demontată de Emmine Djaparova, printr-o postare în care apare alături de șeful informațiilor militare și de ambasadorul Japoniei în Ucraina.
Alegerea nu este întâmplătoare - prezența în fotografie a unui diplomat dintr-un stat cu o credibilitate ridicată nu mai lasă loc de speculații pentru propagandiștii ruși.
Odată cu primele acțiuni de contraofensivă ucraineană, au venit și primele pierderi de echipamente occidentale, iar propaganda Moscovei nu a scăpat momentul pentru a exagera situația din teren. Iată, că la două săptămâni de la eveniment media rusă încă abundă în anunțuri privind eliminarea vehiculelor de luptă ale infanteriei Bradley, dar mai ales a tancului Leopard - simbolului ”invaziei occidentale împotriva Rusiei”.
Adjuncta ministrului apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că "cea mai mare lovitură" din campania militară a Kievului urmează să vină, dar a recunoscut că operaţiunea este dificilă deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva, informează Agerpres, care citează Reuters.
Un oficial al autorităților ruse de ocupație a recunoscut duminică că Ucraina a recucerit un sat din regiunea de sud Zaporojie, primul său succes pe acest front de când și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni.
După dronele kamikaze, iată că vedem pe frontul din Ucraina și tancurile kamikaze.
În ultimul raport zilnic postat pe site-ul Ministerului Apărării pe 19.06.2023, serviciile de informații britanice au semnalat faptul că, în ultimele 10 zile, Comandamentul Grupării de trupe ruse a transferat o parte din unitățile de pe direcția Herson către Zaporojie și Bahmut.
Pe măsură ce evoluția războiului din Ucraina conduce către etape în care expunerea mijloacelor de luptă ucrainene crește, cum este cea a străpungerii unei apărări consolidate, iese mai bine la suprafață calitatea blindatelor pe care se bazează contraofensiva ucraineană.
Armata ucraineană a distrus un important depozit rusesc de muniţie din partea ocupată a regiunii Herson, afirmă purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Odesa.
Forțele armate ucrainene inițiază acțiuni ofensive, în timp ce Rusia ia măsuri defensive. Cu toate acestea, pentru a obține victoria, este necesară utilizarea armelor de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune, de aproximativ 200 de kilometri. Ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Gavrilov, a declarat acest lucru, transmite serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, în dimineața de 17 iunie.
Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sâmbătă liderilor africani care doresc să medieze în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greșite. În planul de pace cu care au venit statele africane se vede mâna Beijingului și a fost deja respins în mare măsură de Kiev.
Prin furnizarea de drone maritime de atac autorităților de la Kiev, statele occidentale au mizat pe faptul că ele vor provoca daune semnificative Flotei ruse din Marea Neagră. Cu toate acestea, UAV-urile de suprafață au demonstrat că nu pot deveni “arme minune”, care să aibă un impact critic asupra cursului unui conflict armat.
Viceministrul apărării de la Kiev, Volodimir Havrilov, susţine că armata ucraineană preia iniţiativa pe front. Totuși, pentru a obține victoria asupra invadatorilor, Forțele de Apărare au nevoie de arme cu rază mai lungă de acțiune, de înaltă precizie, spune oficialul.
După ce, în luna mai, ministrul suedez al apărării declara că este posibil ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentele pe avioanele Gripen, zile acestea a apărut un Comunicat de presă al Ministerului suedez al Apărării, care oficializează decizia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou orice negociere cu Rusia, declaraţie făcută vineri după o întâlnire cu lideri africani veniţi să încerce o mediere între Kiev şi Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata rusă a recunoscut vineri că se dau lupte pentru controlul localităţilor Rivnopil şi Urojaine, pe frontul de sud în Ucraina, recunoscând pentru prima oară cu jumătate de gură că trupele sale au dat înapoi, relatează Agerpres, care citează France Presse.
După începerea contraofensivei ucrainene, care a tot fost anunțată și amânată în mod repetat, pe rețelele de socializare occidentale a apărut un așa-numit “plan secret” al direcției principale de atac a Forțelor Armate ale Ucrainei, ce a început să se răspândească foarte rapid. Acesta a captat interesul publicului, ținând cont de faptul că analiștii occidentali și experții militari discută pe această temă de mai multe luni de zile.
Kirill Budanov, șeful Direcției Principale Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, care a dispărut din domeniul media la sfârșitul lunii mai, s-ar afla în stare gravă într-un spital militar al Bundeswehrului din Germania, unde ar fi fost transportat după ce o rachetă rusească a lovit sediul direcției din Kiev. Cel puțin acest lucru a fost raportat de un angajat al uneia dintre agențiile rusești de aplicare a legii, care a citat o sursă proprie.
Țările de Jos vor trimite radare pasive VERA-EG în Ucraina pentru a consolida sistemul de apărare antiaeriană. Pe 14 iunie, Ministerul Apărării al Olandei a anunțat că va achiziționa patru sisteme radar de supraveghere pasivă VERA-EG în valoare de 150 de milioane de euro, care vor fi trimise Ucrainei.
Portalul Navalnews.com a informat, pe 14.06.2023, că Rusia pare să fi dublat numărul delfinilor antrenați care apără Baza Navală Sevastopol din Crimeea. Această măsură face parte dintr-o întărire treptată a apărării, ca răspuns la capacitatea tot mai mare a Ucrainei de a ajunge în orașul strategic. În pofida concentrării mai ample pe rachete și drone maritime, Rusia ia în serios și amenințarea reprezentată de forțele speciale ucrainene.
Pe 14 iunie, într-un mesaj mai puțin obișnuit, publicat pe contul său de Telegram, președintele ucrainean a transmis mai multe mulțumiri unităților militare ucrainene participante la contraofensivă, precizând chiar denumirile și direcțiile pe care acestea acționează.
Forţele de Apărare ale Ucrainei au înregistrat un succes parţial ca urmare a operaţiunii ofensive - potrivit unui raport transmis, miercuri, de Andri Kovalev, reprezentant al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Pe 13 iunie, Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat asistență suplimentară de securitate pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei, folosindu-se autorizarea prezidențială de retragere din stocurile militare americane.
Ucraina a lansat contraofensiva, dar se află în faza de tatonare și de identificare a direcțiilor principale. Din păcate ucrainenii au înregistrat pierderi mari încă din prima etapă a operațiunii, liniile ruse fiind foarte fortificate.
Preşedintele rus a apreciat marţi că Ucraina a pierdut între 25% şi 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi blindate primite din partea aliaţilor săi occidentali în contraofensiva pe care armata ucraineană a lansat-o pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Un înalt oficial al Administrației de la Casa Albă a spus că nu există obstacole majore în calea furnizării de muniție pe bază de uraniu sărăcit.