Contract major pentru dotarea avioanelor rusești de vânătoare cu rachete aer-aer R-77-1
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 23.08.2020, citând surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că Ministerul Apărării a comandat pentru avioanele de vânătoare rachete aer-aer R-77-1, în valoare de 65 de miliarde de ruble (aproximativ 740 milioane euro).
Contractul record va permite dotarea cu rachete noi a tuturor tipurilor de avioane de vânătoare ale Forțelor Aerocosmice și va elimina deficitul de muniții moderne din clasa aer-aer. Potrivit experților în domeniul militar, capul activ de autodirijare îi conferă rachetei R-77-1 un avantaj deosebit față de modelele anterioare, iar din punct de vedere al caracteristicilor, acesta nu este inferior evoluțiilor străine moderne.
Cea mai mare livrare
Sursele au menționat că noul contract se află în curs de implementare, iar rachetele sunt livrate în baza acestuia. Rachetele din clasa aer-aer cu rază medie de acțiune de tip R-77-1 au fost achiziționate în varianta modernizată, care a suferit înlocuirea componentelor din import. Acum, acestea pot folosi la maximum posibilitățile puternicelor radiolocatoare de bord ale avioanelor Su-35 și Su-57. Racheta a primit un cap de autodirijare actualizat, cu moduri de operare suplimentare, cu o componentă universală de comunicații digitale și un software revizuit. Acest lucru îi va permite să determine mai fiabil ținta, chiar și în condiții de bruiaj.
Acest contract reprezintă cea mai mare achiziție de muniții din istorie pentru aviația rusească. Recordul anterior a fost deținut de achiziționarea în anul 2015 a unui lot din același model de rachete, în valoare de 13 miliarde de ruble.
Reprezentanții militari nu au precizat cantitatea de muniții comandată. Însă, ținând cont de parametrii contractelor de export ale rachetelor din această familie, se poate aprecia că este vorba despre câteva mii de rachete. Acestea vor fi întrebuințate nu numai pe avioanele de vânătoare noi, ci și pe aeronavele de generație 4++, pe avioanele de interceptare modernizate MiG-31BM, precum și pe avioanele de vânătoare-bombardament Su-34.
Conform doctrinelor străine moderne de luptă aeriană, bătăliile la distanțe medii vor decide rezultatul confruntărilor dintre avioanele de vânătoare. Prin urmare, caracteristicile rachetelor din această gamă sunt importante.
Rachetele analogice trebuiau înlocuite
Potrivit cunoscutului pilot de teste, Igor Malikov, rachetele aer-aer cu rază medie de acțiune din familia R-27, cu care sunt dotate acum avioanele de vânătoare rusești trebuiau înlocuite de mult timp.
“Rachetele sunt bune, am lansat multe dintre ele, dar acum avioanele sunt dotate cu echipamente digitale moderne, iar rachetele R-27 sunt analogice. Munițiile noi au fost proiectate pe principiul lansează și uită. Am descoperit o țintă, am lansat o rachetă și îmi pot îndrepta atenția către celelalte. Înainte era necesară fixarea țintei mult timp cu ajutorul locatorului propriu. O rachetă R-27 obișnuită zboară către o lumină care se reflectă dintr-un obiect”, a explicat acesta.
“La noua rachetă, coordonatele țintei sunt transmise software-ului. După lansare, aceasta merge independent în punctul programat și, cu aproximativ 30 de kilometri înainte de țintă, pornește propriul sistem radar și stabilește singură din ce direcție să atace”, a spus Igor Malikov.
“Astfel de muniții vor crește în mod semnificativ eficiența avioanelor noastre de vânătoare. În ceea ce privește capacitățile sale, racheta R-77-1 corespunde unor evoluții similare americane”, a concluzionat expertul.
Racheta R-77-1, cunoscută și sub denumirea de export RVV-SD, este destinată luptelor aeriene la distanțe medii, când adversarii nu se văd unul cu altul. Cu ajutorul acesteia, pot fi distruse ținte la distanțe de până la 110 kilometri. Racheta este destinată pentru distrugerea avioanelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră, inclusiv a celor care întrebuințează tehnologia stealth.
Lipsa de rachete
Aviația de luptă a Federației Ruse abia acum începe să primească în masă rachete cu capete de autodirijare. Până în prezent, avioanele de vânătoare au întrebuințat rachete din familia R-27 cu dirijare semiactivă. Chiar și în Siria, la început, au fost folosite aceste modele sovietice uzate moral. În materialele video și în fotografiile de la Baza Aeriană Khmeimim noile rachete R-77-1 au apărut foarte rar.
Versiunea originală a rachetei R-77 a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 1980, ca răspuns la racheta aer-aer americană cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM. Producerea în serie a acesteia era planificată la întreprinderea ucraineană „Artem”. Însă, după prăbușirea fostei URSS, nu a mai fost posibilă stabilirea producției.
Loturi limitate de rachete R-77 au fost realizate în Federația Rusă la unitatea de producție pilot a dezvoltatorului lor, Biroul de proiectare și inginerie de stat Vympel, în cooperare cu întreprinderile ucrainene. Sub denumirea de export RVV-SD racheta a fost achiziționată de cumpărătorii tradiționali de arme rusești. Multe dintre acestea au fost cumpărate de China și India. În aceste condiții, rachetele nu au fost furnizate Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. Abia în anul 2009, un număr limitat de rachete a fost achiziționat pentru avioanele de vânătoare Su-35S, aflate atunci în faza de testare.
În plus, ruperea legăturilor cu fabricile ucrainene după anul 2014 a impus căutarea alternativelor ruse la componentele rachetelor. Potrivit șefului corporației Armament tactic de rachete, Boris Obnosov, au fost efectuate lucrări la scară largă pentru înlocuirea importurilor și localizarea producției. În versiunea care întrebuințează numai componente rusești, racheta a primit denumirea de R-77-1.
Producția capetelor de autodirijare, cel mai complex element al rachetei, a fost lansată la întreprinderea Agat de lângă Moscova. În paralel, acestea au fost îmbunătățite prin adăugarea de noi moduri de operare și modificarea software-ului.
Un transfer complet al producției în Federația Rusă a făcut posibilă comandarea primului lot de rachete în anul 2015. Noul contract, mult mai ambițios, pentru furnizarea de rachete avansate este de câteva ori mai scump decât precedentul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News