Coreea de Sud propune planul său pentru deblocarea negocierilor dintre Washington şi Phenian, ce este văzută ca o declaraţie de pace contra dezmembrării complexului nuclear.
Șefa diplomaţiei de la Seul, Kang Kyung-wha, a prezentat planul său 'win-win' pentru a debloca negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, notează AFP. 'Ce a spus Coreea de Nord este că îşi va dezmembra definitiv instalaţiile nucleare de la Yongbyon care reprezintă o foarte mare parte a programului său nuclear', a declarat ea într-un interviu publicat miercuri de Washington Post.
În septembrie, în cursul ultimului summit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, liderul nord-coreean, Kim Jon Un, s-a declarat dispus să închidă complexul nuclear de la Yongbyon, cel mai cunoscut din ţara comunistă, care adăposteşte printre altele o uzină de îmbogăţire a uraniului, cu condiţia ca Washingtonul să adopte 'măsuri echivalente', neprecizate.
'Dacă fac asta în schimbul unor măsuri americane echivalente, ca o declaraţie de încheiere a războiului, cred că ar fi un pas imens spre denuclearizare', a afirmat ministra sud-coreeană în cotidianul american. Donald Trump, care urmează se întâlnească în curând cu Kim Jong Un pentru al doilea summit, nu a închis uşa unei declaraţii care să pună capăt oficial Războiului din Coreea, încheiat în 1953 printr-un simplu armistiţiu.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, care merge duminică la Phenian, a refuzat să comenteze această opţiune. Observatorii şi membrii administraţiei Trump sunt divizaţi, mai mulţi fiind de părere că, înainte de toate, Statele Unite trebuie să obţină de la Coreea de Nord un inventar complet şi verificat al instalaţiilor şi materialelor nucleare. Amintind un precedent din 2008, Kang Kyung-wha a fost de părere că, la stadiul actual, o astfel de cerere riscă să compromită procesul.
'Cred că ultima dată lucrurile au eşuat în momentul în care lucram la un protocol detaliat asupra verificării după ce obţinusem o listă', a explicat şefa diplomaţiei sud-coreene. 'Dorim să adoptăm o abordare diferită', a subliniat ea. 'Va trebui să vedem un inventar la un moment dat, însă putem ajunge la asta mult mai rapid prin acţiuni' care 'să stabilească încrederea între cele două părţi'. Pe de altă parte, ea a risipit temerile celor care sunt de părere că o declaraţie de război va deschide uşa unei dezangajări americane în Coreea de Sud: este pur 'politic', nu este 'un tratat cu caracter obligatoriu'.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News