Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
Recent, România a achiziționat în cadrul programului „Tanc principal de luptă” 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).
Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire. Livrările însă vor începe abia în 2026.
Concomitent e nevoie de o completare a batalionului de Abrams.
În Coreea, discuțiile purtate de DefenseRomania cu cei de la Hyundai Rotem, producătorul tancurilor K2 Panther, dau speranțe că în viitorul apropiat există posibilitatea unei înzestrări și cu K2. Iar calendarul livrărilor ar reprezenta un avantaj major.
K2 ar putea fi alegerea României pentru a completa achiziția primului batalion de Abrams. Cu un consum uriaș și o greutate pe măsură, Abrams sunt tancuri extrem de puternice, dar România, asemenea Poloniei, ar putea completa Abrams și cu un alt tip de tancuri.
Polonezii au ales K2 Panther și se pare că acesta e un drum pentru care există interes și în țara noastră.
Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru tancurile K2
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
Reprezentanții Hyundai Rotem au declarat că testele efectuate recent în România de tancul K2 Panther au fost un real succes iar discuțiile cu țara noastră avansează. Întrebați de o perspectivă în timp privind posibilitatea unui angajament, oficialii coreeni ai Hyundai Rotem au declarat în exclusivitate publicației noastre că speră ca anul viitor să poată fi bătută palma pentru K2. Așadar, în 2025 există posibilitatea ca tancul „K2 pentru România” să se materializeze.
Cei de la Hyundai Rotem au subliniat și faptul că numărul de tancuri nu e un impediment, ci chiar dacă s-ar achiziționa într-o primă fază un batalion, asemenea achiziției de Abrams, procesul ar deschide ușa în viitor pentru a continua colaborarea.
Nu în ultimul rând cei de la Hyundai Rotem poartă discuții cu industria de apărare din România, dorind o implicare a industriei în acest proces. Cu privire la cooperarea industria și dorința părții coreene de a implica industria din România în procesul de achiziție, pentru a dezvolta parteneriate pe termen lung, vom reveni în materialele următoare.
Înainte de România tancurile K2 Panther au trecut testele în condiții de iarnă și vară extreme
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
Amintim că la mijlocul lunii mai, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", dezvoltat de Hyundai Rotem.
La scurt timp după au apărut și video spectaculoase de la momentul testării, prezentate și de publicația noastră atunci.
K2 a fost testat intens și de Polonia înainte de achiziție.
Dar K2 a trecut și testele în condiții de iarnă extremă în Norvegia, precum și în condiții de căldură extremă, în Orient, în Oman.
K2 Black Panther este un tanc de ultimă generație, de înaltă tehnologie, care a înregistrat un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional. Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).
Tancul dispune de un armament avansat, inclusiv un tun cu țeavă lisă L/55 de 120 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm, 12 lansatoare de grenade fumigene montate în turelă și o mitralieră de 12,7 mm montată pe turelă. Acest tanc se remarcă prin puterea de foc, mobilitatea și sistemele de protecție.
CITEȘTE ȘI: De ce ar trebui ca Abrams să fie „rezerva de aur” a României și completate cu alte tancuri? Gen. Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News