Corvete turceşti din clasa Ada pentru Marina Ucraineană. Şantierele navale ucrainene iau parte la proiect
Principalul contract între constructorii navali turci și ucraineni urmează să fie semnat până în luna aprilie ca parte a acordului anterior privind producerea în comun de corvete pentru Forţele Navale Ucrainene, au precizat, săptămâna trecută, site-urile de apărare ucrainene, citând surse oficiale.
Mikola Gapeev, șeful departamentului de marketing al șantierului naval ucrainean Okean (Ocean), unde vor fi construite trei dintre corvetele din clasa Ada, a anunțat că au început lucrările la construcția corvetelor, se arată într-un raport al Defense Express.
În cadrul acordurilor de cooperare militară semnate în octombrie și pe 14 decembrie între cele două țări, a fost semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu Directoratul Turc al Industriei de Apărare (SSB) pentru a produce corvete pentru Marina ucraineană. Conform acordului, prima dintre corvete urmează să fie construită în Turcia, în timp ce restul vor fi produse pe șantierul naval Okean .
Informațiile referitoare la contractul pentru corvetele din clasa Ada, care va fi semnat în aprilie, au fost făcute publice în cadrul sesiunii strategice intitulată „Proiecte prioritare pentru dezvoltarea industriei maritime 2021-23”, care a avut loc pe 3 februarie.
Gapeev a mai precizat că în cadrul programului pentru construirea corvetelor turceşti vor fi implicate mai multe companii ucrainene.
,,Cât mai multe întreprinderi ucrainene vor putea fi implicate în acest proces (construcție)", a spus el. Gapeev a susţinut că a avut o întâlnire cu conducerea companiei ucrainene Zorya-Mashproekt, deţinută de stat, pentru a produce turbine cu gaz şi pentru a fi parte la proiectul pentru construirea corvetelor din clasa Ada.
Între timp, oficialul uzinei Okean a adăugat că numărul corvetelor care urmează să fie construite nu a fost încă stabilit, dar este de așteptat să fie produse patru sau cinci corvete Ada.
Marina ucraineană va fi consolidată cu corvete turcești din clasa ADA
DefenseRomaia a anunţat în luna decembrie a anului trecut că corvetele din clasa Ada au fost preferate deoarece caracteristicile tehnico-tactice ale navei și armamentului de la bord îndeplinesc cerințele pentru a opera cu succes în bazinul Mării Negre.
Nava este construită pe tehnologia stealth, ceea ce o face greu detectabilă prin mijloace radar și în infraroșu. Are un deplasament de 2.400 tone, viteza maximă de 30 de noduri (56 km/h), autonomia de 3.500 de mile marine și poate să rămână pe mare 21 de zile. Este înzestrată cu 8 rachete antinavă „Harpoon” (bătaie de 280 km), torpile calibru 324 mm (prevăzute cu sistem de protecție), un tun calibru 76 mm Oto Melara Super Rapid, un complex de rachete antiaeriene RIM -116 (bătaie de 10 km).
La bordul corvetei există un hangar pentru un elicopter sau un vehicul aerian fără pilot, precum și punte pentru decolarea și aterizarea aeronavelor. Operațiunile cu elicopterul pot avea loc chiar și când sunt valuri mari (mare de gradul 4).Până în prezent, au fost produse patru corvete de acest tip pentru marina turcă, începând cu anul 2005. Procesul de fabricație și testare, până la intrarea navei în serviciul de luptă, a fost redus la patru ani. Astfel, într-o situație ideală, prima corvetă ADA ar putea intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Ucrainei, la finalul anului 2024, dacă se începe construcția în prima parte a lui 2021.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News