Cel mai negru scenariu posibil pentru România în cazul în care Rusia ar ieși victorioasă și ar reuși să îngenuncheze Ucraina, e revenirea Federației Ruse la granițele României, lucru care istoria ne-a arătat că nu s-a terminat niciodată cu bine pentru țara noastră.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
E aproape un an de când Rusia a invadat la scară largă Ucraina, dând naștere celei mai mari crize de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.
Războiul rus de cucerire purtat din obsesia președintelui Vladimir Putin de a reface imperiul e blocat în Ucraina, unde Armata ucraineană rezistă eroic cu ajutorul sprijinului occidental, în pofida faptului că în toamna anului trecut Rusia a anexat ilegal vaste teritorii ucrainene pe care nici măcar nu le controlează.
George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center, în cadrul primei ediții din acest sezon a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, a atras atenția că în cazul în care Rusia va reuși să învingă Ucraina următoarea care va fi ocupată de ruși va fi Republica Moldova.
Coșmarul geostrategic al României: Rusia pe Prut sau Dunăre și din nou graniță comună
Cu rușii pe Prut ori la Gurile Dunării, George Scutaru consideră că aceste scenarii ar fi „coșmarul geopolitic al României”.
„Trebuie să înțelegem că dacă ne-am confrunta cu o victorie a Rusiei în Ucraina nu ar fi doar Ucraina înfrântă. În acest moment la nivelul întregii propagande ruse retorica e foarte clară: Rusia se luptă cu SUA și NATO iar o victorie ar fi una a autoritarismului lui Vladimir Putin. Dacă s-ar ajunge chiar și la o victorie parțială, adică ocuparea litoralului sudic al Ucrainei, sunt absolut convins că în situația respectivă Rusia ar ocupa și Republica Moldova”, a precizat George Scutaru.
Acesta a explicat că scenariul ar fi cel clasic folosit de ruși:
„Ar reintra imediat în vigoare retorica drepturilor istorice, s-ar găsi pretextele unor așa-zise politici de asuprire a populațiilor rusofone, a transnistrenilor. Rusia nu ar ezita să ocupe Republica Moldova, fapt ceea ce ne-ar aduce în situația deosebit de dificilă din punct de vedere strategic, din perspectiva mea coșmarul geostrategic al României, să-i avem din nou pe Dunăre sau pe Prut”, arată Scutaru.
Emisiunea integrală Obiectiv EuroAtlantic în care fostul cosilier prezidențial pe probleme de securitate națională George Scutaru analizează evoluția războiului de agresiune rus în Ucraina:
Armata rusă trebuie oprită în Ucraina
Expertul a arătat că România are toate motivele să ofere în continuare sprijin Ucrainei pentru a rezista în fața invaziei ruse. El subliniază că indiferent de problemele istorice din trecut pe care România și Ucraina le-au avut, e crucial să existe o Ucraină independentă între noi și Federația Rusă.
„Din acest motiv România prin tot ceea ce poate trebuie să ajute Ucraina. Putem în primul rând prin poziționare geografică. Noi ajutăm foarte mult Ucraina cu exporturile pe care le facem prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră. Sunt deja peste 12 milioane de tone de cereale ale Ucrainei care sunt exportate.
Jucăm un rol foarte important și indiferent de problemele istorice care au mai fost sau care mai sunt, cum e atitudinea Ucrainei față de minorități, între noi și Rusia trebuie să existe acest stat independent numit Ucraina. Pentru că în caz contrar consecințele pentru România la scară istorică vor fi mult mai grave. Mă refer peste 30-40-50 de ani. România va avea de suferit dacă va avea graniță comună cu Rusia”, a conchis George Scutaru.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Cea mai importantă figură a sistemului de securitate din Ucraina, Oleksi Danilov, spune că Moscova pregătește planul ”B” pentru Ucraina. Asta ar însemna împărțirea Ucrainei în două, iar ”Republica” din stânga Niprului să fie condusă de un guvern ”tip Lukașenko”, dar fără accesele de grandomanie ale liderului de la Minsk.
Coreea de Sud şi-a publicat joi noua ediţie a Cartei albe a apărării, în care se referă la Coreea de Nord ca la ''inamicul'' său, pentru prima dată după şase ani, relatează Reuters. Documentul notează şi creşterea stocurilor de plutoniu pentru arme ale Phenianului.
Surse informate au relatat detalii despre întâlnirile înalților oficiali din administrația președintelui american Joe Biden la Riad, pentru a discuta pașii pe care statele din Golful Arab îi pot face pentru a construi o alianță de apărare eficientă împotriva Iranului.
Rusia este "foarte aproape" să devină o dictatură și cu cât conflictul cu Ucraina continuă mai mult timp, cu atât mai autoritar va deveni regimul lui Vladimir Putin, a declarat Nikolai Ribakov, liderul singurului partid de opoziție legal din Rusia, Partidul Democrat Unit Rus ”Iabloko”, într-un interviu exclusiv pentru EFE, citat de EURACTIV.
În Peninsulă Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014, tot mai mulţi muncitorii sunt recrutați pentru a săpa tranșee în districtul Dzhankoi. Anunțurile privind recrutarea au apărut pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Muncitorilor li se cere să ajute la consolidarea tranșeelor săpate în scopuri de apărare.
Miniștrii apărării din cadrul NATO au început o reuniune de două zile la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și despre cum să crească producția de muniție, deoarece livrările continue către Ucraina au pus presiune asupra stocului propriu al alianței. Marți după-amiază, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, urma să se alăture miniștrilor NATO. De asemenea, el a participat marți dimineață la o reuniune condusă de SUA pentru coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, alături de alte aproximativ 50 de țări.
Serviciile britanice de informaţii au declarat că Federația Rusă vrea să pună capăt seriei de victorii pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au obţinut în septembrie-noiembrie 2022, astfel că armata rusă a primit ordin să avanseze pe aproape întreaga linie a frontului. Cu toate acestea, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că este puțin probabil ca utilizarea de către Rusia a trupelor mobilizate să creeze condiţii optime pentru o ofensivă rapidă și pe scară largă.
SUA nu au suficiente stocuri de rachete cu rază lungă de acțiune și, prin urmare, Washingtonul nu este pregătit să anunţe furnizarea către Ucraina a rachetelor de tip ATACMS, precizează publicaţia Politico care citează patru surse bine informate pe tema acestui subiect.
Moscova s-a îndreptat cu viteză maximă spre găsirea unui punct de sprijin în Africa, în paralel cu escaladarea sentimentelor de ură față de Franța, devenită indezirabilă în rândul popoarelor din regiune, precum și creșterea simpatiei pentru Rusia, care se prezintă drept o alternativă la "aroganța" occidentală, prin propunerea de a construi relații "echilibrate" și "egale" cu țările africane și oferind asistență în restabilirea securității și combaterea grupărilor rebele. Se pare că acesta este mesajul pe care l-a transmis ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul turneului său african de săptămâna trecută, pe care l-a început în Mali, apoi în Mauritania și s-a încheiat joi în Sudan.
După ce un balon meterologic chinez a fost doborât de aviația americană deasupra Statelor Unite, relațiile dintre cele două mari puteri au intrat într-o nouă fază de tensionare.
Consiliul Strategic Online, afiliat Ministerului iranian de Externe, a publicat o analiză care concluzionează că normalizarea dintre Arabia Saudită și Israel nu se va realiza la fel de ușor cum s-a întâmplat între statul evreu și alte țări arabe, precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.
Preconizata ofensivă rusească de iarnă din Donbas a început mai devreme decât era estimat. Liniile de apărare ucrainene au fost supuse în ultimele zile la bombardamente masive cu artileria și aviația pe aproape toată lungimea de 300 de km a frontului din Donbas (regiunile Lugansk și Donețk).
La începutul invaziei ruse, în urmă cu un an, Ucraina a solicitat intens sprijin militar în tehnică de artilerie terestră și antiaeriană. L-a primit relativ repede, iar rezultatele s-au resimțit destul de concret în teren. În ultima parte a anului trecut, Ucraina a cerut sprijin militar în tehnică blindată, în special tancuri principale de luptă.
Războiul de cucerire și invazia pe scară largă generate de Rusia pe 24 februarie 2022, au declanșat cea mai mare criză de securitate în Europa din ultimii aproape 80 de ani. Atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, masacrele de la Izium, Bucea, gropile comune din estul Ucrainei, bombardarea orașelor ucrainene precum Mariupol ori Soledar până la punctul în care acestea au fost rase la propriu de pe fața pământului, dar și atacarea și terorizarea sistematică a obiectivelor civile, nu s-au mai întâmplat în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Portul Göteborg este esențial pentru aprovizionarea întregii țări, dar și a țărilor vecine, cum ar fi Finlanda, cu produse necesare precum alimente și combustibil.
Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) în fața congresmenilor din cadrul Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor. Acesta evaluare îi va supăra cu siguranță pe oficialii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Potrivit serviciului special de monitorizare a zborurilor Flightradar, pe 24.03.2023, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit o misiune de culegere de informații deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ca de obicei în ultima perioadă, acesta a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon FGR.4. La asigurarea zborului a participat și un avion-cisternă Airbus KC2 Voyager.
Rusia se vede obligată să nu-și poată îndeplini obligațiile de a furniza arme Indiei din cauza războiului pe scară largă pe care l-a purtat împotriva Ucrainei.
Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare în cadrul Ministerului Apărării din Republica Moldova, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania.
Grupul Paramount din Africa de Sud se pregătește să producă pale compozite pentru elicoptere sovietice, prin înființarea unei fabrici de producție în Emiratele Arabe Unite. Compania se așteaptă ca noua fabrică să răspundă solicitărilor operatorilor africani de aeronave care au nevoie de întreținere și modernizări.
Autoritățile din Armenia intenționează să ratifice Statutul de la Roma, pe baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională de la Haga, relatează publicația armeană Armenpress.
Fostul preşedinte american Donald Trump a avertizat vineri că se profilează o "potenţială moarte şi distrugere" dacă va fi inculpat pentru că ar fi cumpărat tăcerea fostei actriţe porno Stormy Daniels înaintea alegerilor din 2016, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Guvernul de la Chişinău a dezminţit vineri afirmaţiile lansate în spaţiul public de către deputata Partidului "ŞOR" (prorus), Marina Tauber, potrivit cărora autorităţile moldovene ar pune cale o "provocare militară în regiunea transnistreană" a doua zi de Paşti, informează vineri Deschide.md, Radio Chişinău şi Ziarul Naţional.
Joi, armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au retras din orașul Nova Kahovka, de cealaltă parte a Niprului, în regiunea Herson, în sudul Ucrainei. Ar fi fost prima poziție redobândită de la ruși, care era situată în stânga Niprului.
Totuși, curând de la apariția informațiilor, oficialii ucraineni au revenit și au anunțat că s-a făcut o greșeală, iar retragerea a fost respinsă de Moscova.
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP.
Slovacia a predat Ucrainei primele patru dintre cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din serviciul Forțelor Aeriene naționale în cursul anului trecut, după cum informat joi Agenția Cehă de Știri (CTK).
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, la o săptămână după trecerea în forţă a acestui text de către guvern, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, relatează Agerpres, care citează AFP.
China şi Europa ar trebui să ajungă la un "consens strategic" cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.
Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.
O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează DPA.
Rusia intenţionează să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus (între 2008 şi 2012), transmite DPA.
Directorul general al companiei turce BMC, Murat Yalcintas, a anunțat că tancul Altay, produs de BMC Defense, pe care l-au numit "Noul Altay", va fi livrat forțelor armate turce începând cu 23 aprilie 2023. Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări.
Ucraina a înaintat o cerere pentru purtarea unor negocieri trilaterale între Kiev, Washington și Helsinki, având ca subiect principal pe agendă transferul unor avioane de luptă F/A-18 Hornet din Finlanda, potrivit unor surse citate de ziarul Helsingin Sanomat la 23 martie. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a vorbi public despre această cerere, precizând că nu doreşte ca ţara să să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului.
Fondatorul Wagner, Yevgeni Prigojin, se pregătește să reducă operațiunile militare ale mercenarilor săi în Ucraina și să-și îndrepte atenția către Africa.
Generalul Oleksandr Sirski continuă să conducă operațiunea militară din estul Ucrainei. Împreună cu comandanții de unități, generalul planifică acțiuni care blochează înaintarea rapidă a forţelor ruse și le provoacă pierderi semnificative, se precizează într-un comunicat de presa publicat pe contul de Facebook al Forțelor Terestre Ucrainene.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.
Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).