Cu un pas înaintea Chinei. AUKUS pune bazele sistemului militar de supraveghere spațială
Pe 1 decembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, și cu secretarul de stat britanic pentru apărare, Grant Shapps.
În mod simbolic, întrunirea a avut loc la Centrul de tehnologie pentru apărare al armatei americane din Silicon Valley cu scopul de a explora posibilitățile de cooperare în domenii militare de înaltă tehnologie, de la drone subacvatice până la război electronic, ca parte a un efort mai larg de a contracara influența în creștere rapidă a Chinei în zona Indo-Pacific.
Discuțiile, purtate în cadrul formatului tripartit al organizației AUKUS (Australia, Marea Britanie și SUA), au vizat în mod special cooperarea în domeniul de înaltă tehnologie al radarelor de cercetare în spațiul îndepărtat, inteligenței artificiale și sistemelor de calcul cuantic pentru consolidarea forțelor armate proprii și colective în fața amenințărilor globale în creștere, în special din cauza creșterii capacităților tehnologice ale Chinei.
Unul dintre rezultatele interesante ale discuțiilor a fost dezvăluirea programului “Capabilitate radar avansată pentru cercetare în profunzimea spațiului” (Deep Space Advanced Radar Capability - DARC).
Astfel, se doreșta ca DARC să ofere membrilor AUKUS o capabilitate care să permită 24/7 și indiferent de vreme să descopere, identifice și urmărească obiectele din spațiu până la distanța de 36.000 de kilometri de Pământ.
În acest scop, vor fi construite trei radare la sol, pe cele trei continente, ce vor face parte dintr-o rețea comună cu acoperire globală care va ajuta la gestionarea traficului spațial critic și va contribui la supravegherea la nivel mondial a sateliților.
Poziționarea geografică a SUA, Regatului Unit și Australiei implică faptul că DARC poate oferi acoperire globală, inclusiv detectarea potențialelor amenințări la adresa sistemelor spațiale civile sau de apărare.
Primul radar va fi construit în Australia de Vest și va fi operațional până în 2026, iar celelalte două vor fi finalizate până în 2030.
Inițiativa pentru spațiu vine într-un moment crucial în întreaga lume, și anume în acela în care dependența economică și militară de spațiu a ajuns să devină o vulnerabilitate, fiind o țintă atractivă pentru adversari, după cum rezultă din mesajele participanților la întâlnire.
„Pe măsură ce lumea devine mai contestată și pericolul războiului spațial crește, Regatul Unit și aliații noștri trebuie să se asigure că avem capabilitățile avansate de care avem nevoie pentru a menține națiunile în siguranță”, a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps.
Potrivit lui Shapps, DARC va fi „mai sensibil, mai precis, mai puternic și mai agil decât orice a existat înainte, oferindu-ne capacitatea de a vedea dincolo de nori”.
Salutând cooperarea sporită în domeniul înaltă tehnologie, ministrul australian al Apărării, Richard Marles, a declarat că întâlnirea „va fi privită ca un moment critic în istoria Pilonului Doi al AUKUS, care prevede schimbul de tehnologii avansate între cele trei țări și dezvoltarea de noi tehnologii în comun”.
Reamintim că primele obiective majore ale relativ nou-înființatei alianțe AUKUS sunt formulate sub forma a doi piloni. Pilonul Unu a avut în centru sprijinul comun pentru achiziționarea cât mai rapidă de către Australia a submarinelor cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News