Cum poate pune România presiune pe Rusia cu ajutorul Turciei. Diaconescu: Turcii ar putea găsi interes în sprijinirea României
În contextul crizei generate de componentele dronelor ruse căzute pe teritoriul României, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu lansează o ipoteză interesantă: România s-ar putea folosi de canalele diplomatice de comunicare și parteneriatul strategic pe care îl are cu Turcia pentru a pune presiune pe Moscova și a-și urmări interesul la Gurile Dunării, inclusiv din punct de vedere militar.
Amintim că în cursul acestor zile au fost identificate pe teritoriul nostru componente a trei drone. Două au căzut în apropiere de localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, pe Dunăre, zonă intens lovită de Rusia cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale. O a treia dronă a fost identificată în această săptămână în apropiere de localitățile Nufărul și Victoria, aflate la peste 20 de kilometri de Dunăre.
Armata a adoptat măsuri de natură militară ca urmare a acestor incidente, inclusiv montarea unor senzori în regiune, dislocarea în apropiere a sistemelor de apărare antiaeriană sau patrulări intensificate ale Flotilei fluviale pe Dunăre.
Din punct de vedere diplomatic MAE a convocat de urgență, în două rânduri, reprezentanți ai Ambasadei Rusiei în România, convocări în care Bucureștiul și-a exprimat protestul față de incidentele de la Gurile Dunării în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă.
Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în cadrul emisiunii la DC News, a înaintat posibilitatea ca țara noastră să folosească canalele de comunicare diplomatică și parteneriatul strategic pe care îl are cu Turcia, un actor important în regiune și în NATO, pentru a-și urări interesele în contextul crizei generate de Rusia la Gurile Dunării.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Ankara a liderului rus. Sursă foto: Kremlin
„Să ne uităm la un aliat foarte serios și puternic al României, numit Turcia. România are un parteneriat strategic cu Turcia. În baza unui dialog cu Ankara, la un moment dat Turcia ar putea fi disponibilă, într-o mare de negocieri cu Federația Rusă, negocieri de care depinde și Moscova, să introducă ideea desistării unor activități militare care să amenințe spațiul aerian al NATO dinspre România. Ar putea ridica această temă tocmai pentru a-și arăta relevanța în NATO. Turcia ar putea identifica un interes în ceea ce privește sprijinirea României pe o chestiune punctuală nu foarte semnificativă”, a punctat Diaconescu care a amintit că Turcia nu constată cu plăcere că Marea Neagră devine lac rusesc.
„Sunt foarte multe argumente care în pachet ar putea cuprinde și interesele României”, e de părere Diaconescu.
În ceea ce privește modul în care reacționează politic România, fostul ministru s-a rezumat să precizeze: „Aș fi cât se poate de susținător al ideii să nu apărem surprinși de consecințele colaterale sau minore ale unui război la frontieră. Să nu apărem surprinși în fața propriului popor, a aliaților noștri și deloc de neglijat în fața inamicilor noștri. Să nu părem că ne adaptăm momentului fără a avea o procedură dinainte stabilită. Ar fi un semnal de vulnerabilitate”.
Sistem antiaerian Ghepard. Foto: DefenseRomania
Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) au dezvăluit o serie de măsuri pe care le implementează Armata, măsuri prezentate de DefenseRomania:
- S-a crescut de militari care au misiuni în această zonă pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi.
- Există pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori vor fi cercetate la fața locului posibile fragmente de drone.
- Instalarea de mai multe puncte de observație și senzori tereștri.
- Dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene.
- Creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.
- Continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice. Au fost construite adăpoturi la Plauru. Pot fi construite astfel de adăposturi și în alte locații dacă reprezentanții MApN vor fi solicitați de comitetele județene pentru situații de urgență, așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 sptembrie 2023.
România deține în prezent peste 100 de radare, inclusiv radare foarte performante. Problema însă e, potrivit surselor din cadrul MApN, că aceste drone care zboară la altitudine mică sunt foarte greu de detectat, pentru orice radar performant din lume.
În acest context Armata va dispune măsuri pentru a coborî cât mai jos altitudinea la care pot fi identificate aceste ținte de către radarele din dotare.
Aceleași surse au confirmat că MApN e în contact permanent cu Aliații, pe care îi informează despre evoluția situației în timp real. Există informări reciproce și cu partea ucraineană.
CITEȘTE ȘI: Trei drone ale Rusiei au căzut în România, dar Zaharova acuză cinic România de „provocări la graniță” și „destabilizarea” R. Moldova
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News