Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dan Dungaciu: Ieșirea României din UE și NATO, o discuție isterică
12 iul, 21:40
Analistul Dan Dungaciu a vorbit de discursul la nivel politic despre o eventuală ieșire a României din UE sau NATO.
EXCLUSIV

Într-un interviu acordat DefenseRomania, analistul Dan Dungaciu consideră că un asemenea scenariu, o eventuală părăsire a UE și NATO de către România, nu este decât o ”discuție isterică” și a explicat percepția românească din momentul integrării.

„Să mă exprim elegant, este un exces de interpretare. Cine a studiat minimal experiența fostei Uniuni Sovietice își dă seama că nu e nicio legătură. Acolo sunt forțe care realmente trag în părți diferite. La noi nu este cazul. Toată această discuție puțin isterică că România va ieși din Uniunea Europeană va rămâne, în ciuda unei prezențe mediatice de prim plan, mai degrabă o discuție isterică. Ea nu are relevanță strategică și sociologică”, a explicat Dan Dungaciu.

 

Adeziune record pro-NATO și UE pentru România

 

În continuare Dan Dungaciu a analizat procentul covârșitor pe care România l-a avut în ceea ce privește adeziunea pro-NATO și a subliniat că țara noastră nu a avut experiența partidelor anti-europene, în comparație cu celelalte state din spatele Cortinei de Fier.

„Când România a avut 91% adeziune pro-NATO, România o făcea pentru a nu fi lăsată afară. Pentru că nu avea alternativă la proiectul vestic. Un ministru al apărării german spunea că 'în NATO poți să intri cu tancuri vechi, dar în Uniunea Europeană nu poți intra cu camioane vechi'. Noi știam că nu suntem calificați pentru UE, știam că este greu. NATO era substitutul, adică mica salvare pentru a nu fi lăsați într-o zonă de nicăieri. Aceasta era percepția românească.

Pentru că este nefiresc să ai un asemenea procent adeziune NATO, sociologic vorbind. Așa cum e nefiresc să nu ai niciun partid anti-european. România nu a avut partide anti-europene care să se opună integrării, deși noi vedeam pe sondaje că 10%-15% dintre cetățeni erau cel puțin sceptici. Nimeni nu îi reprezenta politic pentru că era acea disperare bună din punctul meu de vedere, care a generat și Acordul de la Snagov (n.r. - document semnat în 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană), care spunea limpede că nu avem proiect și alternativă. Unde ne puteam duce? În CSI (n.r. - Comunitatea Statelor Independente, organizație formată din foste republici federale ale Uniunii Sovietice)?”, a explicat Dan Dungaciu.

Ştiri Recomandate

Rusia avertizează Grecia că poate avea soarta kurzilor
Trupele lui Bashar al-Assad împreună cu forțe ruse au intrat în orașul Kobane, aproape de granița cu Turcia
Armata română ar putea fi inclusă de SUA în testarea capacității de a transfera rapid o forță mare de luptă în Europa
Georges Durdilly (Airbus): România este un partener de cursă lungă
Rusia: Trei diplomați americani au fost reținuți în gara Severodvinsk
Testarea armelor dronei de atac Ohotnik (Vânătorul), anunțată în Rusia
Militarii din Brigada 15 Mecanizată 'Podu Înalt' au efectuat trageri de luptă
Rusia va executa ample manevre militare cu rachete balistice