Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce a ales Filipine să țină piept Chinei cu F-16 în detrimentul Saab Gripen
08 sep, 10:08
Guvernul de la Manila a decis, în pofida problemelor economice și crizei cauzate de COVID-19, să achiziționeze aeronave americane F-16, în detrimentul avioanelor Saab Gripen. Deși achiziția ar putea fi întârziată de problemele financiare, obiectivul filipinezilor e acela de a contracara China, într-o regiune în care tensiunile devin tot mai mari.
F-16, SUA. Sursă foto: US Air Force

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, fapt ce riscă să poziționeze China pe un culoar de coliziune cu Filipine și cu celelalte state din regiune.

Situația a degenerat în martie anul acesta, când sute de nave chineze au fost detectate lângă reciful contestat Whitsun, situat în zona insulelor Spratleys, revendicate de mai multe ţări, printre care China şi Filipine.

Guvernul de la Manila, supus unor presiuni mari din partea Beijingului, a dat asigurări că nu dorește un conflict cu China, dar că nu e dispus să facă niciun compromis în ceea ce privește suveranitatea sa.

 

G Ad:

Filipine a alse F-16 E/F Block 70/72 în detrimentul Saab Gripen

 

În paralel, în vara acestui an, SUA au anunțat oficial că au aprobat vânzarea a 12 avioane de vânătoare multirol F-16 în varianta E/F Block 70/72 către Manila.

Costul contractului e estimat la 2.43 miliarde de dolari și include și rachete anti-navă cu lansare aeriană de tip AGM-84L-1 Harpoon Block II, dar și rachete aer-aer  AIM-9X2 Sidewinder.

Aeronavele vor fi dotate cu radare moderne de tip APG-83 Advanced Advanced Scanned Array (AESA) iar tranzacția, potrivit guvernului american, include printre multe altele și 15 motoare F100-PW-229EEP sau F110-GE-129D.

Alegerea guvernului de la Manila a fost făcută în detrimentul avioanelor Saab Gripen.

 

F-16, în dotarea și a altor state care descurajează acțiunile militare ale Chinei în Indo-Pacific

 

Miguel Miranda, expert militar și fondator al 21st Century Asian Arms Race, într-un interviu pentru The EurAsian Times, a comentat decizia guvernului din Filipine de a achiziționa F-16.

Acesta a criticat decizia pripită a Manilei de a scoate din serviciu aeronavele F-5 și a subliniat că în ultimii 30 de ani situația Forțelor Aeriene Filipineze s-a degradat constant.

Miranda crede că Manila a ales totuși F-16 în detrimentul Saab JAS Gripen și din considerente politice, în pofida faptului că între SUA și Filipine relația a fost uneori destul de tensionată în ultimul timp. „Din punct de vedere istoric SUA sunt principalul furnizor în domeniul apărării pentru Forțele Aeriene Filipineze. Nu este o decizie surprinzătoare”, precizează acesta.

Și, nu în ultimul rând, faptul că avioanele F-16 se află deja în dotarea unor state importante din Pacific, fapt ce face mult mai facilă mentenanța și interoperabilitatea în ceea ce privește logistica, a fost un alt factor decisiv. F-16 se mai află și în dotarea Coreei de Sud, Taiwanului, Singapore sau Indonezia. Iar acest lucru va facilita instruirea piloților filipinezi, conchide Miranda.

Expertul militar e de părere că Filipine va trebui să achiziționeze în cele din urmă și avioane de vânătoare bimotor și subliniază totuși că Manila are nevoie de cel puțin 100 de avioane militare de diferite tipuri, din care jumătate avioane de luptă, pentru a fi un factor credibil de descurajare împotriva Chinei. Consolidarea Forțelor Aeriene Filipineze până în 2028 va fi o provocare pentru Manila. 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro