De ce aviația militară rusă a eșuat să domine spațiul aerian în Ucraina. Su-34 pe post de „artilerie aeriană” iar piloții ruși nu au mai intrat de un an în Ucraina
Rusia visează de mai bine de trei ani să facă ceea ce Israelul a reușit în Războiul de 12 Zile împotriva Iranului: Dominația aeriană. În ciuda faptului că aviația militară rusă e superioară celei ucrainene, atât din perspectivă tehnologică, dar mai ales din perspectivă numerică, Forțele Aeropsațiale Ruse nu au reușit sub nicio formă să domine spațiul aerian ucrainean. Cum s-a ajuns aici?
Avion de bombardament Su-34, prezentat de ruși, în timp ce participă la așa-zisa „operație militară specială”, invadarea Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Eșecul aviației militare ruse de a-și impune superioritatea pe cerul Ucrainei a „costat” Armata rusă iar acest lucru s-a văzut încă din prima etapă a invaziei pe scară largă a Ucrainei. Blitzkrieg-ul rus de 3 zile care trebuia să paralizeze Ucraina s-a bazat mult pe aviația militară care a eșuat să ofere sprijin trupelor de la sol.
Nici azi, la mai bine de 3 ani și jumătate de la invadarea Ucrainei, rușii nu au reușit să obțină superioritatea aeriană.
Un raport al Ministerului Apărării al Marii Britanii, bazat pe informații de intelligence, raport publicat în primăvara acestui an și citat de UK Defence Journal, semnalează tocmai acest eșec al aviației militare ruse.
Avioanele Su-34 au ajuns să fie folosite pe post de „artilerie aeriană”

Su-34 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioanele de vânătoare și bombardierele strategice ruse lansează azi muniție cu rază lungă de acțiune și atacă în mod regulat ținte militare ucrainene și centre urbane. Însă pentru a evita sistemele antiaeriene ucrainene, lansează aceste muniții de la distanță, ceea ce le reduce precizia și eficiența. În multe privințe, piloții ruși acționează mai degrabă ca o „artilerie aeriană”.
Acest lucru e specificat și de britanici care dau exemplul avioanelor Su-34 folosite ca „artilerie aeriană”.
Raportul detaliază eșecul aviației militare ruse de a-și impune superioritatea. Un factor principal este utilizarea cu succes de către Ucraina a sistemelor aeriene fără pilot (UAS) pentru a lovi ținte militare și infrastructură aflate pe teritoriul Rusiei. Atacurile cu drone ale Ucrainei s-au intensificat, vizând rafinării de petrol și depozite militare critice.
Sistemele de apărare antiaeriană occidentale donate după prima etapă a invaziei au contribuit și ele decisiv la acest eșec.
Dar în faza următoare dronele ucrainene au jucat un rol important. „Ucraina a folosit cu succes UAS împotriva țintelor militare și infrastructurii din Rusia cu o regularitate tot mai mare, inclusiv mai multe atacuri asupra rafinăriilor de petrol rusești”, arată raportul britanic.
Din 2024 încoace atacurile dronelor ucrainene sunt tot mai dese. Cea mai răsunătoare lovitură a avut loc în iunie, când Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat distrugerea sau avarierea a patru bombardiere strategice Tu-160 în cadrul „Operațiunii Pânza de Păianjen”. Așa cum analiza și DefenseRomania recent, compexul industrial rus vrea să răspundă cu producția de bombardiere. Chiar dacă numărul aeronavelor pierdute de ruşi este încă discutat, atacurile ucrainenilor sunt incontestabile.
Piloții ruși nu au mai intrat în spațiul aerian al Ucrainei de un an de zile

Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Având în vedere incapacitatea de a dobândi superioritatea aeriană, rușii lovesc masiv Ucraina din teritoriul Federației. Astfel se explică și faptul că tot mai multe avioane ruse sunt doborâte în interiorul Rusei. Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în cadrul podcastului ObiectivEuroAtlantic realizat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, a făcut și el câteva referiri despre eșecul aviației militare ruse de a domina cerul Ucrainei, în ciuda superiorității tehnologice și numerice a ocupantului.
„Am citit niște informații potrivit cărora probabil e deja mai mult de un an de când avioanele rusești nu au intrat în spațiul aerian al Ucrainei. Lansează rachetele de pe Marea Caspică”, a precizat ironic Șalaru.
„Problema Rusiei nu e neapărat lipsa avioanelor. Căci au multe avioane. Dar nu au echipaje, piloți, oameni pregătiți”, a mai punctat fostul ministru al Apărării care a subliniat și el importanța dronelor dând exemplul cazului în care drone maritime Magura a reușit o performanță incredibilă, să doboare două avioane de luptă rusești.
„Aduceți-vă aminte de cazul de pe Marea Neagră când drona maritimă Magura ucraineană a doborât avioane rusești. Nu există precedent în lume pentru așa ceva”, a afirmat Șalaru.
Incidentul la care face Anatol Șalaru referire s-a petrecut în luna mai a acestui an. Practic, într-o demonstrație uimitoare de inovație și pricepere tactică, Ucraina a realizat o premieră mondială prin utilizarea unor nave de suprafață fără echipaj (USV) echipate cu rachete americane aer-aer AIM-9 Sindewinder pentru a doborî două avioane de luptă rusești avansate Su-30 Flanker deasupra Mării Negre.
O analiză ulterioară a publicației noastre a arătat că imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie. Practic, rușii s-au apropiat mult prea mult de dronele ucrainene. O astfel de lovitură, spre exemplu de la o distanță de 30 de kilometri, din păcate nu e posibilă. Cel puțin nu încă, dar e clar că atât Ucraina cât și Rusia se adaptează războiului modern, inovează și învață din mers.
CITEȘTE ȘI: Cad ca muștele avioanele Su-34 în Ucraina. Câte Su-34 a pierdut Rusia până acum și de ce nu poate să țină pasul cu pierderile
Urmărește integral podcastul în care Anatol Șalaru analizează războiul hibrid împotriva României și influența serviciilor de informații rusești
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News