Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce și-a închis Turcia spațiul aerian pentru avioanele rusești cu destinația Siria
Forțele aeriene
Data publicării:
Pe 23 aprilie, în timpul unui turneu în America Latină, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu  anunța că țara sa își va închide spațiul aerian pentru zborurile militare și civile ruse către Siria, precizând însă că această decizie nu înseamnă că Turcia se alătură sancțiunilor antiruse, ci pur și simplu că a expirat acordul privind un coridor aerian între Moscova și Ankara, care era valabil doar 3 luni.

Perioada de valabilitate a expirat la sfârșitul lunii aprilie, iar Turcia nu intenționează să reînnoiască acordul, conform celor afirmate recent de președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologul său rus Vladimir Putin. Cavusoglu a subliniat că cele două țări au convenit că Rusia nu va folosi spațiul aerian turc pentru a-și transfera forțele în Siria.

 

Care sunt motivele deciziei?

 

Este clar că decizia Ankarei este legată de o serie de poziții care au luat o întorsătură mai serioasă în ultimele luni, iar una dintre acestea este noua operație militară a Turciei împotriva kurzilor, nu doar asupra grupărilor armate kurde din Irak, ci și a celor din Siria. Este clar că Ankara nu vrea ca Moscova să  i-o ia înainte în vreun fel.

Trebuie menționat că această operație, a treia a Ankarei împotriva kurzilor, se pare că nu este desfășurată cu acordul Washingtonului, deoarece este îndreptată parțial împotriva formațiunilor kurde loiale Forțelor Democratice Siriene susținute de SUA.

În încercarea de a stăpâni fervoarea militară a Turciei, se pare că Washingtonul a exercitat presiuni asupra acesteia să ia niște măsuri antiruse și, ca urmare, Ankara și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele militare și civile ruse.

Statele Unite în sine sunt interesate inclusiv de reducerea operațiilor militare ale Rusiei în Siria și se  pare că intenționează să deschidă un al doilea front în confruntarea cu Moscova, după cel din Ucraina.

În acest sens, pe 23 aprilie, Statele Unite au trimis un convoi de 35 de vehicule cu camioane încărcate cu muniție și provizii tehnice, precum și cisterne pentru a transporta petrol din zonele din Siria aflate sub control kurd.

Pe 25 aprilie, un alt convoi militar american a sosit pe aeroportul Khrab al-Jir din districtul al-Malikiyah al guvernoratului Al-Hasakeh. Potrivit unui corespondent al agenției siriene SANA, acesta era format din 36 de vehicule încărcate cu cutii, panouri de beton și generatoare, susținute de 4 vehicule blindate militare americane.

În încercarea de a-și consolida poziția în conflictul cu regimul sirian, se pare că Washingtonul și-a încurajat aliatul Israelul să lanseze atacuri militare pe teritoriul sirian. În dimineața zilei de 27 aprilie, rachetele israeliene au lovit zone de la periferia Damascului, al treilea astfel de atac în mai puțin de o lună.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Moscova ar putea redistribui forțele ruse și voluntari sirieni de la bazele Khmeimim și Tartus la propria operație din Ucraina.

Pe scurt, decizia Turciei de a-și închide spațiul aerian Rusiei este în întregime în concordanță cu interesele sale și ale Washingtonului.

 

Echilibru foarte precis

 

În ultimele luni, Turcia a încercat un act de echilibru foarte delicat, încercând să evite sabotarea propriilor interese prin antagonizarea Washingtonului sau Moscovei. A arătat Moscovei că pune în aplicare Convenția de la Montreux și face tot ce îi stă în putere pentru a preveni ciocnirile dintre NATO și forțele ruse în Marea Neagră

De asemenea, pe 26 aprilie a început o nouă rundă de discuții cu Moscova privind achiziționarea din nou a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400. Discuțiile au fost conduse de Ismail Demir, șeful industriilor turcești de apărare, care a declarat că Ankara nu dorește să-și oprească cooperarea cu Rusia în probleme de aprovizionare cu armament din cauza situației din Ucraina.

De remarcat, de asemenea, Ankara a îndemnat toate părțile implicate să rezolve criza de la Uzina Azovstal Steel, în special să evacueze civilii și militarii prinși acolo. Cu toate acestea, este clar că aceste inițiative nu sunt doar gesturi spontane sau motivate de considerente umanitare.

Turcia, împreună cu alți membri NATO, continuă să furnizeze regimului de la Kiev arme și alte echipamente militare. Printre acestea se numără dronele Bayraktar TB2, care au fost deja folosite în lovituri pe pământul rusesc.

Îngrijorarea Ankarei este de înțeles, deoarece luptătorii asediați în Azovstal Steel de soldații ruși, includ foarte probabil sute de mercenari din Turcia și Europa și instructori de rang înalt din țările NATO, care conduc operația militară de la Kiev în Donbas.

Astfel, nu ar fi în interesul Occidentului ca ei să cadă în mâinile Rusiei sau ca existența lor să fie cunoscută comunității internaționale, sugerând rolul provocator jucat de Washington și Bruxelles în războiul din Ucraina. Prin urmare, în ultimele zile, Occidentul a permis Ankarei să aibă un rol mai mare în reglementarea situației actuale.

 

Repercusiuni pentru relații

 

În ceea ce privește închiderea de către Turcia a spațiului său aerian pentru aeronavele rusești care se îndreaptă spre Siria, această decizie va avea cu siguranță un impact asupra dezvoltării relațiilor dintre Moscova și Ankara.

Este probabil ca Rusia să riposteze în mai multe moduri. Poate, de exemplu, să restricționeze importurile de fructe și legume din Turcia, sau să restricționeze numărul de turiști ruși care vizitează țara, întrucât 18% din bugetul național al Turciei provine de la turiștii ruși. Având în vedere problemele economice actuale ale Turciei, Ankara nu își poate permite să piardă această sursă de venit.

Moscova ar putea lua măsuri împotriva proiectului TurkStream, pe care Ankara îl promovează în încercarea de a înlocui Ucraina ca principal hub de gaze din regiune.

Rusia are multe alte surse de influență asupra Turciei, inclusiv în Asia Centrală, iar Ankara este conștientă de acest fapt, iar în ultimii ani a reușit să facă un act de echilibru atent pentru a evita pierderea sprijinului Moscovei.

De asemenea, trebuie amintit că Rusia nu va avea nicio problemă în a găsi rute alternative de zbor către Siria. Moscova poate muta toate proviziile necesare, inclusiv echipamente militare, prin Marea Caspică și Iran, care este bucuros să permită aeronavelor civile și militare rusești să-i folosească spațiul aerian 24 de ore pe zi în scopuri legate de operațiile militare comune ale celor două țări în Siria.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Doar trei avioane Mirage 2000-5 primeşte Ucraina din Franța în primul lot: De ce atât de puține și care este problema principală?
Anunț surpriză al unei țări importante din Europa: 200 de piloți ucraineni au fost instruți deja și așteaptă să lupte pe avioane F-16
Niciun avion IAR-99SM livrat: La Craiova întârzierile continuă, nu s-au terminat testele de tragere. Programul de pregătire pentru piloții de F-16, dat peste cap
Bombardiere rusești Tu-95MS au zburat deasupra Mării Japoniei pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreea. Nordul a trimis mii de soldați să lupte împotriva Ucrainei
FA-50 a fost prezentat în România: Trei direcții de colaborare pentru avionul multirol. După retragerea F-16 noile FA-50 ar putea zbura alături de F-35 românești?
Deși are doar 14 Gripen în dotare, Ungaria reușește să se implice în modernizarea avioanelor de luptă suedeze
Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”
Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000
Imaginile unui avion rusesc Su-57 cu rachete amplasate în exteriorul aeronavei provoacă discuții aprinse. Experții spun că totul este „ilogic”
Turcia a demarat „operațiunea Eurofighter”. În speranța că Germania va debloca achiziția de avioane Eurofighter, Erdogan îl numește pe Scholz „dragul meu prieten”
Aerodromuri rusești sunt în vizorul aviației ucrainene: Ucraina poate utiliza avioanele F-16 şi dincolo de graniţele sale
Ţintă aeriană de mici dimensiuni, identificată într-o zonă aflată în largul Mării Negre: Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au monitorizat perimetrul
Germania a mobilizat avioane de vânătoare pentru a intercepta un avion rusesc de recunoaștere: Acesta este cel mai recent incident aerian între un stat membru NATO și forțele aeriene ruse
F-16 pentru Ucraina, dar cu țârâita. Pentru că SUA schimbă din mers strategia pregătirii pilotilor ucraineni, inclusiv în România
Franța nu va putea oferi Ucrainei tot ajutorul militar promis: Avioanele Rafale nu sunt incluse în noul pachet de asistență
Ciudatul caz al dronei ruse S-70 doborâtă intenționat de un Su-57 rus. Serviciul britanic de infromații numește motivul doborârii UAV-ului
Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35
Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge
Taiwanul nu se lasă intimidat de manevrele militare ale Chinei: Un avion F-16 a fixat ţinta pe un J-15 chinezesc (Foto/Video)
Legendarul Black Hawk, așa cum nu l-ați mai văzut. Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele vor zbura singure
NATO arată Rusiei ce ar însemna un război nuclear cu Alianța. Zeci de avioane, inclusiv F-35 și bombardiere B-52, fac o demonstrație nucleară de forță
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Rusia a dislocat din nou în Belarus avioane MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, după o pauză de un an și jumătate
Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse
Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză
Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească

Ştiri Recomandate

Duma Rusă a aprobat bugetul de stat. Armata înghite aproape jumătate din cheltuielile Rusiei
Moment delicat pentru Ucraina: Nevoită să renunțe la 40% din teritoriile cucerite în regiunea rusă Kursk, Armata Kievului încearcă să oprească ofensiva rusă din Donbas
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
pixel