Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), semnalează un aspect deosebit de interesant și un detaliu istoric pe care mulți îl ignoră în criza majoră din jurul Ucrainei.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Profesorul Valentin Naumescu a explicat în exclusivitate în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” difuzată în fiecare vineri la DefenseRomania că în contextul în care la finalul anului 2022 se vor împlini 100 de ani de la fondarea URSS ca stat, Vladimir Putin va încerca foarte probabil să celebreze o victorie iar mai apoi să se întoarcă la masa occidentală a negocierilor.
Putin vrea să celebreze 100 de ani de la nașterea URSS cu o victorie iar apoi să se întoarcă la negocieri cu Occidentul, dar de pe alte poziții
„Aș atrage atenția asupra unui detaliu istoric. Anul acesta pe 30 decembrie se împlinesc 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice ca stat. Trebuie să facem legătura cu o serie întreagă de declarații pe care președintele Vladimir Putin le-a făcut cu privire la regretul dispariției URSS, considerată cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.
G Ad:
Ne putem imagina că pe 30 decembrie în acest an Vladimir Putin ar dori probabil să celebreze o victorie a Rusiei, în sens de recâștigare a demnității Rusiei după înfrângerea URSS în fața Occidentului și probabil va utiliza acest conflict cu Ucraina și teritoriile pe care le va ocupa, dacă va fi cazul, pentru a instrumenta un spectacol și o regie de propagandă patriotică spre finalul anului când probabil Rusia se va gândi să meargă din nou la negocieri cu Occidentul, dar de pe alte poziții”, a precizat Valentin Naumescu, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Președintele ICDE și-a început analiza considerând că, din păcate, „scenariul unei invazii și intervenții militare a Rusiei împotriva Ucrainei nu mai e doar posibil, dar e probabil”.
„Rusia pretinde recunoașterea, acceptarea și legitimarea din partea occidentului a unei sfere de influență în Europa de Est, lucru care în opinia mea și a liderilor politici euro-atlantici este inacceptabil”, consideră Valentin Naumescu.
În ceea ce privește opțiunile Occidentului în fața agresiunii ruse în Ucraina, e clar că nu putem vorbi de o reacție militară. „Ucraina nu e partea a NATO și nu beneficiază de protecția Articolului 5, dar e foarte probabil să ne așteptăm la sancțiuni extrem de severe, fără precedent până acum în istorie din partea SUA și a țărilor occidentale la adresa regimului Putin”, a mai adăugat profesorul de relații internaționale.
Valentin Naumescu crede că Rusia a luat deja decizia privind Ucraina și amintește că Moscova a mai înfruntat instrumentul sancțiunilor după anexarea ilegală a Crimeei în 2014
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Președintele ICDE e de părere că Federația Rusă a adoptat deja decizia privind Ucraina și se va folosi de garanțiile inacceptabile pe care le-a solicitat către NATO pentru a justifica acțiunile agresive în statul vecin.
„Eu cred că Rusia a adoptat deja decizia, are obiectivul setat și știe de câteva săptămâni sau chiar luni ce vrea să facă iar aceste revendicări și pretenții pe care le-a formulat știa că nu vor fi acceptate. La final se va putea prevala de ideea unui eșec al negocierilor și convorbirilor politico-diplomatice cu Occidentul. Rusia pare că se îndreaptă exact spre obiectivul pe care și l-a trasat în cursul anului trecut cu privire la Ucraina. Nu știm care este acest obiectiv, dar impresia mea este că Putin nu avea nicio îndoială că revendicările sale vor fi respinse și nu va primi niciun fel de garanții scrise”, a completat Valentin Naumescu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.
Acesta a explicat și de ce Federația Rusă nu se sperie de instrumentul sancțiunilor, subiect care rămâne controversat chiar și printre statele occidentale, dar și faptul că această criză majoră din jurul Ucrainei va fi un adevărat test pentru Vest.
„Rusia a mai înfruntat instrumentul sancțiunilor după anexarea Crimeei în martie 2014 și mulți ani după, cele din partea UE sunt valabile și în prezent. Impresia tuturor a fost atunci că Rusia a scăpat ieftin. Sigur, au produs o anumită pagubă în economia rusă, s-a vorbit de o estimare de 30 de miliarde de euro, nu știm dacă e reală sau nu, dar problema nu a fost rezolvată. (...) Lideri politici europeni au început să se îndoiască de eficiența și capacitatea sancțiunilor de a rezolva acest conflict. (...) Acest lucru e destul de descumpănitor. Dacă riposta militară nu e luată în considerare, dar nici instrumentul sancțiunilor nu mai e văzut ca unul realist, atunci cum își mai imaginează Occidentul că se va mai putea opune în viitor tentativelor de expansiune, sfere de influență și dominație a lumii din partea puterilor revizioniste?
Acesta va fi și un fel de test în opinia mea. Un test major al ordinii globale. Dacă rezistă sau nu ordinea liberală occidentală în fața acestei tentative a puterilor revizioniste. Deocamdată e vorba de Rusia, dar s-ar putea destul de curând să fie vorba și de China în ceea ce privește Taiwanul. Nu avem niciun fel de indiciu că Rusia și China ar fi coordonate, dar nici nu putem exclude acest scenariu”, a conchis profesorul Valentin Naumescu, în analiza sa pentru DefenseRomania.
Vă invităm să urmăriți integral analiza profesorului Valentin Naumescu din cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Expertul militar ucrainean Serghei Zhgureț, directorul revistei Defense Express, precizează că schimbarea naturii ostilităților din Ucraina, ca urmare a noi strategii pe care Rusia vrea să o folosească pentru continuarea agresiunii militare, face ca nevoile militarilor ucraineni să fie cu totul diferite - la capitolul aprovizionare cu arme din țările occidentale - pentru a elibera Donbasul ocupat de ruși.
Forțele ruse încearcă să atragă grosul trupelor ucrainene într-o capcană, în Donbas. Este un moment dificil, dar în astfel de momente apar oportunități, inclusiv deblocarea Mariupolului.
După atacurile criminale dovedite ale armatei ruse împotriva civililor ucraineni nu-i mai crede nimeni: nici cei 24 de membri care au votat pe 7 aprilie împotriva Moțiunii propusă de SUA în Adunarea Generală a ONU și nici cei 58 de membri care s-au abținut de la vot. Dacă au respins ori s-au abținut de la votul pentru excluderea Rusiei din Consiliului pentru Drepturile Omului toți cei 82 de membri ai Națiunilor Unite au avut un interes anume, dar, de crezut în discursul Kremlinului de negare a atacului asupra civililor în Ucraina, sigur nu au crezut.
Războiul cu Rusia poate dura până în 2035, perioadă în care ciocnirile militare regulate sunt „garantate”, a declarat Alexei Arestovich, unul dintre consilierii de la administrația prezidențială a Ucrainei, într-un interviu (publicat de Unian pe 11 aprilie) cu Mark Feygin - opozant rus față de regimul Putin.
Statele Unite vor desfăşura în Slovacia un sistem antirachetă Patriot şi efective militare pentru operarea acestuia, a anunţat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat preluat de Reuters.
Ancorat în perioada de glorie a URSS după victoria din cel de-al Doilea Război Mondial - care între noi fie vorba nu era posibilă fără sprijinul SUA și al Occidentului - Vladimir Putin a declanșat în Ucraina un război menit să reinventeze Federația Rusă pe care o dorea îmbrăcată în haina glorioasă a Uniunii Sovietice. O lume bipolară a sferelor de influență din perioada Războiului Rece în care URSS și Statele Unite conduceau lumea.
Statele Unite sunt favorabile stabilirii unor baze militare americane pe flancul estic al NATO, dar doresc să evite staţionarea permanentă acolo a soldaţilor americani, preferând desfăşurarea lor prin rotaţie, a declarat la o audiere în Camera Reprezentanţilor şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, relatează AFP, citată de Agerpres.
Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre agresiunea fără precedent a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după invazia neprovocată declanșată de Armata rusă pe data de 24 februarie 2022.
”Cunoaștem doar [platforme] mari și am întârziat cu două generații în adoptarea instrumentelor de război mai mici și mai eficiente”, a declarat viceamiralul Bob Harward (în retragere) fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA, în prezent vicepreședinte executiv pentru afaceri internaționale al companiei Shield AI.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 31.03.2022, în Regiunea Orenburg, a început executarea unui exercițiu de amploare al Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN).
O alianță regională de apărare fără precedent se formează în ultimele luni între armata israeliană și armatele arabe ale țărilor moderate din Orientul Mijlociu.
Potrivit unui document informativ neclasificat, publicat pe 28 martie de către Departamentul Apărării al SUA, China este prioritatea numărul unu în noua Strategie Națională de Apărare americană.
Generalul american David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a precizat într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că războiul a intrat într-o fază "extrem de imprevizibilă", cu "multe scenarii posibile" şi, deşi "Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată", "cucerirea Mariupolului ar putea schimba datele problemei".
În ciuda furiei manifestate în capitalele occidentale față de invazia rusă asupra Ucrainei, multe țări, inclusiv unii aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, au fost reticente în a se confrunta cu Rusia sau a sprijini sancțiunile economice împotriva Moscovei.
Scenariul unui atac al Rusiei în Republica Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puțin probabil, din cauză că rușii nu au reușit să ajungă nici măcar la Odesa. O spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate Știrilor TVR.
Bogdan Chirieac consideră că discursul ținut sâmbătă de președintele Biden la Varșovia este unul istoric, arătând cum se va reseta lumea după criza din Ucraina.
Armata României este una dintre cele mai importante din Europa, declară Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI România.
Referindu-se la vizita liderului de la Damasc de săptămâna trecută la Abu Dhabi și întâlnirea acestuia cu șefii emirați, analiștii americani de la The Economist consideră că primirea președintelui sirian, Bashar al-Assad, în Emiratele Arabe Unite este o dovadă a scăderii influenței americane asupra aliaților săi.
Atunci când se confruntă cu sancțiuni severe, țările vizate sunt adesea constrânse să apeleze la rezerva de aur. Dacă în cazul unor țări percum Iran, Libia sau Venezuela o bună parte din aur este păstrat în afara țării, iar sancțiunile impuse pot ajunge până la a împiedica accesarea acestuia de către regimurile care încalcă flagrant convențiile internaționale, atunci când vine vorba despre Rusia acest lucru nu este posibil, pentru că aurul pe care îl deține este depozitat pe plan intern.
Dacă aceste informații vor fi confirmate, înseamnă că forțele ruse situate la nord-vest de Kiev au fost încercuite, iar liniile lor de aprovizionare au fost tăiate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns "cu caracter strict defensiv" la agresiunea Rusiei.
Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, generând cea mai gravă criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Războiul creează reguli noi, dacă nu le respectați - oamenii mor, aşa începe un articol publicat ieri de analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei Defense Express. Articolul de faţă încearcă să demonstreze că, în actualul context actual al agresiunii militare ruse, o poză făcută greşit şi postată pe reţele de socializare – care surprinde poziţiile armatei ucrainene – poate face mult rău militarilor ucraineni.
Sud-estul Ucrainei e supus unor bombardamente fără precedent din partea trupelor Federației Ruse, situația cea mai gravă fiind la Mariupol, oraș care se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Joi, 17 martie, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia a prezentat condițiile Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.
Arabia Saudită este interesată să demareze negocierile cu Turcia privind achiziția de drone. Potrivit site-ului Tactical Report, Autoritatea Generală pentru Industrii Militare din Arabia Saudită și-a exprimat interesul pentru dronele turcești și este gata să poarte discuții cu producătorul, Baykar.
În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.
Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la finalul săptămânii trecute, a discutat despre sistemele de apărare antiaeriană a României.
Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit agențiilor Agerpres și France Presse.
Reținerea fostului președinte Igor Dodon trebuie privită în contextul invaziei ruse în Ucraina, întrucât actuala guvernare de la Chișinău ar dori să îl ”neutralizeze” pe liderul socialist ca acesta să nu poată oferi susținere Moscovei în cazul în care aceasta se va hotărî să ”denazifice” și R. Moldova. De această părere este cunoscutul expert și analist rus Stanislav Belkovski, care nu are niciun dubiu că Dodon ar face parte din Coloana a 5-a rusească.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.05.2022, un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și Hun-6K din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriilor Mării Chinei de Sud și Mării Japoniei.
Cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit, luni, că tehnicieni sirieni specializați în utilizarea explozibililor se află în prezent în Rusia, indicând intenția Moscovei de a continua să provoace distrugeri masive în Ucraina.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite Agerpres, care citează MTI.
Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
Comandamentul ucrainean al Forțelor pentru Operații Speciale (SSO) a publicat un nou material video, de această dată cu momentul în care militarii ucraineni utilizează o dronă kamikaze Switchblade pentru a ataca poziţiile forţelor ruse de ocupaţie.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia intenționează să pună în funcțiune un submarin din clasa REIS (Type-214TN) în fiecare an, astfel încât Forțele Navale Turce să aibă șase submarine noi până în 2027.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, Republica Cehă a început oficial negocierile cu Germania pentru achiziționarea a 50 de tancuri Leopard 2A7+.
Ministrul Afacerilor Europene al Franței a declarat că orice propunere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană va dura cel 15-20 de ani pentru a se finaliza, risipind astfel speranțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind adoptarea unei soluții de intrare rapidă în bloc.
Fără explicații, Forțele Aeriene americane (USAF) au anunțat că noul bombardier B-21 nu va efectua primul zbor până în 2023, ducând la întârzieri de cel puțin șase luni față programul anunțat anterior, potrivit publicației Air Force Magazine.
Pe rețelele de socializare a apărut un material video care prezintă momentul în care Forțele Armate Ucrainene utilizează în luptă un obuziere autopropulsat CAESAR. Potrivit mass-mediei ucrainene, obuzierul CAESAR folosit de armata ucraineană este unul dintre cele 12 pe care Franţa le-a oferit Ucrainei ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Agerpres, care citează Reuters. Totodată, ministrul rus al apărării a anunțat că forțele ruse au lovit un depozit în care se aflau proiectile pentru obuzierele americane M777.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, la Sevastopol, nu va fi organizată parada tradițională cu ocazia Zilei Forțelor Navale, care, în acest an, va fi sărbătorită pe 31 iulie.
Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO', relatează Agerpres, care citează Deschide.md.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească lansatoare automate de grenade Mark 19 de calibrul 40 mm. Aceste lansatoarele de grenade au fost livrate Ucrainei ca parte a asistenței de securitate oferite de Statelor Unite.
Două aeronave "Bayraktar Akinci" au sosit în Azerbaidjan cu scopul de a fi prezentate în cadrul festivalului "Technofest" pentru aviație și tehnologie spațială ce se va desfășura la Baku în perioada 26–29 mai.