Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova ajută la consolidarea celor două țări din estul Europei, iar asta deranjează teribil la Moscova.
Franța este un aliat esențial pentru România, iar sprijinul Parisului nu se rezumă doar la declarații, ci înseamnă spre acțiuni concrete.
Toată lumea știe deja că Franța este națiune-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, dar puțini își mai amintesc faptul că Parisul acționat în timp record pentru a pune pe picioare structura din România.
Centrul de la Cincu a fost, practic, ridicat de la zero. Procesul a început cu doar o lună înainte de invazia rusă din Ucraina, a precizat ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, într-un interviu oferit în exclusivitate DefenseRomania.
”Atunci când Franța s-a oferit voluntar să fie națiunea care conduce acest Grup se întâmpla în ianuarie (2022 n.r.), cu o lună înainte de agresiunea rusă asupra Ucrainei. Apoi a trebuit să grăbim acest proces, am dislocat aici un contingent mic, adică primul element tehnic care s-a stabilit și a ajutat integrarea următoarelor contingente. De fiecare dată când merg la Cincu văd progrese mari ale taberei militare”, a subliniat Nicolas Warnery.

O altă contribuție majoră a Franței pentru securitatea regională este sprijinul consistent acordat Republicii Moldova, în drumul său spre integrarea europeană.
”Moldova pentru noi e conectată direct cu Ucraina și România. Din motive evidente. E un fel de triunghi.Toate aceste trei țări sunt într-o singură barcă. Nu trebuie să uităm niciodată că Moldova urmează aceeași cale și se confruntă cu probleme similare”.
Ambasadorul francez a povestit și o întâmplare petrecută, acum câteva luni, în timpul unei întâlniri cu oficialii din Republica Moldova. ”Unul dintre miniștrii i-a spus premierului francez și celorlalți membri ai Guvernului: „Uitați-vă la ce se întâmplă în Moldova căci ceva similar ar putea avea loc și în România. Ceva diferit, dar va exista un atac hibrid”. Pentru că e un destin similar. E o imagine corectă care la vremea respectivă a impresionat partea franceză. Am realizat că e aceeași istorie conectată. Militarii ar spune că e un teatru strategic, războiul real e în Ucraina. Dar din perspectivă strategică, Moldova și regiunea Mării Negre sunt conectate”, a subliniat ambasadorul Franței la București.
Deranjată de rolul Franței în regiune, Moscova și-a activat propaganda
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova au fost exploatate de propaganda rusă pentru a construi narațiuni false.
E suficient să ne amintim despre zvonuri cum ar fi presupusa folosire a trupelor franceze de la Cincu, pentru a reprima proteste interne din România sau acuzațiile directe privind implicarea serviciilor secrete franceze în alegerile din România.
Nu este vorba doar despre o neînțelegere în interpretarea unor evenimente, remarcă ambasadorul francez, care explică și cum funcționează mecanismul propagandei ruse:
”Sunt situații de dezinformare, atunci când, spre exemplu, evenimentul e prezentat într-un mod deformat. Ca de exemplu o vizită la o companie iar în baza imaginilor reale sunt anunțate scenarii false. Dar există și minciunile despre vizite sau diferite proiecte, prezența unor lideri francezi aici. Acestea trebuie negate în cel mai simplu și categoric mod”.
Citește și: Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News