De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
Potrivit The Nziv Report, la 12 septembrie 2024, Yoav Turgeman, CEO al Rafael Advanced Defense Systems, a anunțat că sistemul de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS) va deveni operațional în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) anul viitor. Acest sistem de 100 kW este destinat să fie o nouă componentă a sistemului de apărare aeriană al Israelului, servind drept „ultima linie de apărare” împotriva dronelor, rachetelor și mortierelor. Este de așteptat ca sistemul să fie declarat complet operaţional până la sfârșitul anului 2025.
Sistemul de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.
Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Potrivit Rafael, sistemul Iron Beam poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.
Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță. Sistemul Iron Beam a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.
Iron Beam, cunoscut și sub numele de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de armament cu laser de mare putere de 100 kW prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014.
Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David's Sling și Arrow - sisteme care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.
Unul dintre atributele cheie ale Iron Beam este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale. Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul Iron Beam costă până la 1 000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40 000-50 000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.
Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o penurie de muniție pentru sistemul Iron Dome. Războiul din Gaza ar fi costat economia israeliană peste 67,3 miliarde de dolari, potrivit economiștilor israelieni.
În timp ce planificarea inițială estima ca Iron Beam va fi utilizat de IDF începând cu anul 2025, evenimentele actuale au necesitat o implementare accelerată. Iron Beam are ca scop consolidarea sistemului de apărare aeriană și antirachetă multistratificat al Israelului.
În prezent, IDF și compania producătoare Rafael dețin doar prototipuri ale sistemului laser, incapabile să asigure o protecție completă a teritoriilor israeliene. Astfel, se așteaptă că utilizarea inițială a laserelor să fie limitată la protejarea zonelor critice care se confruntă cu o vulnerabilitate sporită.
Compania Rafael, care dezvoltă sisteme bazate pe energie laser de peste 30 de ani, lucrează la îmbunătățirea capacităților Iron Beam. În colaborare cu Lockheed Martin, Rafael dezvoltă o versiune a Iron Beam care ar putea atinge niveluri de putere de până la 300 kW prin utilizarea mai multor raze pentru a ataca mai multe ținte simultan. Această dezvoltare este finanțată în principal de Ministerul israelian al Apărării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News