Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
La trei decenii de la Revoluție, știm că Armata a tras. Sigur, trăim vremuri în care cei care încearcă din răsputeri să ”albească” Securitatea aruncă întreaga vină pentru morții din Decembrie 1989 pe umerii Armatei. În fapt, este fără putință de tăgadă că nu doar Armata a tras ci și Securitatea și Miliția.
Dar, la 30 de ani de la Revoluție, cei care au refuzat să tragă în manifestanți, într-un moment în care Nicolae Ceaușescu era încă la putere, sunt eroi uitați sau necunoscuți ce merită amintiți. Unul dintre ei e Corneliu Bânzaru, care în timpul Revoluției în Târgu-Mureș a refuzat să se supună ordinului de deschidere a focului.
Pe Corneliu Bânzaru l-am întâlnit la Târgu-Mureș. Are 82 de ani, marea sa pasiune e rebusul, fiind unul dintre cei mai mari rebusiști ai României. Dar în Decembrie 1989, Corneliu Bânzaru era șeful transmisiunilor Diviziei 6 Tancuri din Târgu-Mureș.
Foto: Corneliu Bânzaru
Târgu-Mureș a fost al treilea oraș care s-a ridicat după Timișoara și Lugoj. În seara zilei de 21 Decembrie 1989 șase oameni au fost împușcați mortal după o zi întreagă de confruntări cu forțele de represiune dictatoriale.
În momentul în care întreprinderea Imatex a răspuns apelului disperat al Timișoarei și a ieșit în stradă să înfrunte dictatura criminală ceaușistă, Divizia 6 Tancuri din Târgu-Mureș a primit ordin să iasă și să deschidă focul. Corneliu Bânzaru a refuzat, fiind trecut în rezervă cu gradul de soldat. Caduc pentru o zi, pentru că Revoluția avea să învingă iar Ceaușescu părăsea Comitetul Central, sediul puterii comuniste, pe 22 decembrie.
În cele ce urmează vă prezentăm un interviu eveniment cu Corneliu Bânzaru, șeful transmisiunilor Diviziei 6 Tancuri din Târgu-Mureș, care a refuzat să îndeplinească ordinul de a trage în Decembrie 1989.
„Domnule Bânzaru, care era în anii 1980 situația Armatei române?
CB: Armata era o executantă riguroasă. Existau și locțiitorii politici, deci era amestecată politica în Armată ceea ce nu era normal, dar pentru că erau salarii destul de bune nu simțeam o frustrare anume. Decât că făceam coadă ca toți ceilalți, nu aveam un magazin precum nomenclaturiștii. Tot greul în țară îl făcea Armata, era un instrument la mâna partidului. Incendii, cutremure, munci agricole, magistrale etc. Pregătirea nu știu cât de bună era dacă ne confruntam cu un război.
Făcând o paranteză, apropo de anii '80, credeți acum, la trei decenii de la Revoluție, că a existat în sânul Armatei un complot militar împotriva lui Ceaușescu?
CB: Nici vorbă! Au fost atunci zvonuri, după Revoluție, dar să nu ne ascundem după degete.Nimeni nu avea curajul. Ceaușescu, Securitatea și întreg aparatul lui erau prea puternici ca să poți mârâi. Eu unul nu cunosc și nu accept să cred că ar fi fost așa ceva în ani '80. La Revoluție, da, au scos capul, lucru care era de așteptat.
Personal ați mai sperat că se va întâmpla ceva? Trecuse al XIV-lea Congres, Ceaușescu a fost reales, Zidul Berlinului picase, România era tot mai izolată …
CB: Da, eram aproape convins că va veni și rândul nostru. Era prea mare vânzoleală în Europa, prea se umpluse paharul. Am crezut în căderea lui Ceaușescu. Nu în asemenea hal, să fie împușcat. A fost o treabă condamnabilă, dar altă soluție în acel moment nu exista.
Cum v-a prins Revoluția în Târgu-Mureș?
CB: Aveam gradul de locotenent-colonel, eram șeful transmisiunilor Diviziei 6 Tancuri. Duminică, 17 decembrie, eram acasă. Am fost chemat la unitate. Toți am fost chemați. Nu ni s-a spus bineînțeles nimic concret. Nimeni nu știa ce se întâmplă, ni s-a spus doar să rămânem acolo. Ca o paranteză, eu mereu am fost un tip foarte libertin în gândire și expresie. Am spus mereu ce am gândit. Nu a fost nicio mirare pentru unii când am spus că dacă rămânem în unitate unde dormim și ce mâncăm. Am părut un fel de ”Gică Contra”.
Erați la curent cu ce se întâmpla la Timișoara, erau confruntări, se cereau alegeri libere, se trăsese în manifestanți. Ați fost informați pe anumite canale?
CB: Da, știam ce se întâmpla. Ascultam Europa Liberă…
Doar de la Europa Liberă, surse oficiale …
CB: Nu, nu exista nimic, doar Europa Liberă. Mulți colegi după Revoluție sau în preajma ei, după ce au văzut atitudinea pe care am avut-o (n.a. – a refuzat să tragă în manifestanți) mi-au spus că știam ce se va întâmpla, că am relații fiind la transmisiuni. Nici vorbă! Nu știam nimic în plus față de ceilalți. Iar Europa Liberă am ascultat de când mă știu. Ulterior am aflat că se exagera numărul victimelor, dar așa e în presă.
În dimineața zilei de 21 decembrie Imatexul, întreprinderea de la care a pornit Revoluția în Târgu-Mureș, deja ieșise în stradă. Erați în cazarmă încă de pe 17 decembrie. Știați că lumea era pe străzi?
CB: Noi am aflat că a ieșit Imatexul din gura comandantului diviziei. Era alarmat. Spunea că e ordin să ieșim cu armata în stradă că a ieșit Imatexul. Era un consiliu din care făceam parte oameni cu funcții de răspundere. Atunci m-am ridicat și am întrebat ”Cum adică să iasă Armata în stradă? Ăștia nu sunt dușmanii noștri. Cum să tragem în ei?”
Se pusese deja problema să se deschidă focul?
CB: Da! Mi s-a spus că e ordin să se tragă la picioare. I-am spus ”tovarășe, a trage la picioare înseamnă că ricoșează din ciment și glonțul ajunge în cap, în piept, oriunde”. Nu trebuie să pregătire militară și nici nu ai nevoie de prea multă știință să îți dai seama de această treabă. Totul se întâmpla cam pe la ora 13:00, după teleconferința lui Ceaușescu. Am făcut notă discordantă. Bineînțeles că la ședință erau și niște politruci, doi reprezentanți de la Armată, trimiși pe teren. Unul a zis să merg în biroul comandantului și să mi se explice acolo.
Cine era comandantul?
CB: Colonelul Constantin Cojocaru care ulterior a fost promovat la gradul de general.
Atunci, de față cu toată lumea, i-am întrebat ironic, ”Și credeți că în biroul comandantului o să înțeleg mai bine?”.
Doar dumneavoastră v-ați opus din toată sala?
CB: Da…
Cam câți oameni cu funcții de răspundere erau în încăpere?
CB: Cam 15-20 de persoane… Sunt convins că la fel ca mine au gândit toți.
O spun mereu. Știți poveste cu acel copil care a spus că ”Împăratul este gol?” (n.a – aluzie la expresia ”Împăratul e gol” din povestea lui Hans Christian Andersen, ”Hainele cele noi ale împăratului”, când doar un copil a avut curajul să afirme că hainele noi ale Împăratului de fapt nu existau. Expresia e un apel la luciditate și acceptarea realității). Îmi cer scuze pentru comparație, e foarte plastică, dar așa a fost.
Ce s-a întâmplat după ce ați refuzat să puneți în aplicare ordinul?
CB: S-a dat imediat telefon la Cluj la comandantul Armatei a 4-a, la generalul Topliceanu. Divizia era subordonată Armatei a 4-a. Generalul Topliceanu a propus ministrului Apărării Vasile Milea să fiu trecut în rezervă cu gradul de soldat. Comandantul Diviziei a trecut la executarea ordinului.
M-a dezarmat, lucru dezonorant pentru un militar. Mă mir că nu mi-a smuls și tresele. M-a dezarmat, m-am conformat. L-am chemat pe un coleg, i-am zis că îmi pare rău de el, dar el urma să mă înlocuiască. Nu i-a convenit. Nu era o sarcină ușoară organizarea legăturilor pe întreaga Divizie.
Am stat pur și simplu în birou din 21 decembrie până pe 22 decembrie la prânz când a plecat Ceaușescu cu elicopterul.
Ce vi s-a spus atunci?
CB: Am fost chemat pe 22 decembrie. Mi s-a oferit să preiau din nou funcția și mi s-a întins pistolul. De față erau mai mulți ofițeri. I-am spus că nu îl accept decât înmânat în fața cadrelor militare cu scuzele de rigoare. Nu s-a întâmplat bineînțeles, nu mi l-a mai dat niciodată, m-am trezit cu el la rastel după câteva săptămâni. Cam așa s-a întâmplat totul …
Un episod interesant s-a petrecut în 16 februarie 1990, deci în anul următor, când am fost chemat prin notă telefonică la ministrul Apărării Naționale.
Generalul Nicolae Militaru era în funcție …
CB: Da, Militaru era în funcție. Culmea că atunci a fost ultima zi a lui de ministeriat. Dar în dimineața respectivă am ajuns acolo, nu știam despre ce e vorba, nu se spunea nimic în nota respectivă. Îmi puneam fel de fel de probleme, nu găseam niciun răspuns.
Am intrat în biroul ministrului, m-am prezentat. Era cu șeful cadrelor și un aghiotant. Mi-a spus să îi povestesc tot, absolut tot ceea ce s-a întâmplat în Divizie pe 21 decembrie 1989. M-a ascultat, apoi i-a transmis șefului cadrelor să meargă cu mine să scriu pe hârtie tot ce i-am povestit.
M-am conformat, m-am dus, am scris declarația. Apoi mi s-a dat un plic din partea ministrului în care am fost avansat în mod excepțional în gradul de colonel. Nu a fost mare lucru, nu era ca și cum mi s-a făcut un mare serviciu.
A mai fost un episod interesant trăit de mine. După o vreme de la Revoluție, nici nu mai știu când, am fost chemat la ÎCCJ în calitate de martor..
Martor la?
CB: Martor la judecarea lui Topliceanu. În două s-au trei rânduri nu m-am prezentat. Când m-am dus le-am răspuns tutoror întrebărilor, apoi le-am spus că îi rog să nu mă mai cheme, pentru că eu nu sunt martor, eu sunt victima (zâmbește). Președintele completului le-a spus avocaților să se lase de prostii că au în față o rara avis (n.a. – pasăre rară). Recunosc, mi-a căzut tare bine la inimă … Nu am mai fost chemat. Topliceanu a fost judecat, pedepsit, a făcut închisoare.
Pe parcursul carierei l-ați cunoscut pe generalul Iulian Topliceanu. Cum era ca om?
CB: Era îngâmfat. Țin minte că la un moment dat l-am contrat, era înainte de Revoluție. Mi-a spus că sunt un obraznic. Am plecat capul și am tăcut, nu aveam ce să fac, avea cuțitul și pâinea în mână. Era comandant de Armată.
Revenid la ziua de 21 decembrie în Târgu-Mureș …
CB: Da… Eu i-am spus atunci comandantului Diviziei, Cojocaru. Dacă vrea să devină un erou, să dea ordin să nu iasă Armata în stradă.
Ce v-a răspuns?
CB: (râde) Ce să îmi spună. Nu era mare lucru de zis. Mi-a râs în nas.
Dumneavoastră erați conștient atunci că dacă Armata iasă în stradă se va lăsa cu victime?
CB: Știu că majoritate victimelor, nu doar în Târgu-Mureș, au căzut din cauza timidității luptătorilor de pe taburi și tancuri. Erau niște copii, niște ”pufuleți”, erau speriați…
După ce ați refuzat să executați ordinul, ați stat în birou. Dar v-ați speriat de ceea ce vi s-ar fi putut întâmpla dacă Revoluția nu ar fi învins?
CB: Vă spun sincer, personal nu m-am speriat deloc. Sunt convins că alții erau mai speriați decât mine. Evident că am căzut pe gânduri, despre ce s-ar fi putut întâmpla. Niciodată nu știi de unde putea apărea un tâmpit radicalizat care mă putea și împușca.
Dar îmi mai aduc aminte de un episod amuzant. În noaptea dinspre 21 spre 22, secretarul comandamentului, era căpitanul Toma, împreună cu cei doi politruci de la Cluj au venit la mine în birou să mă anunțe că pe 22 decembrie, din cauza atitudinii mele voi fi exclus din partid (râde). Vă rog să mă credeți, Toma trăiește, dacă are obraz recunoaște. I-am spus ”Măi Tomiță, nu trebuie să mă excludeți, eu mâine vă pun carnetul pe masă. Nu vă obosiți”. Ca să vedeți ce preocupări aveau ei în seara respectivă.
V-a mai susținut cineva în acele momente?
CB: Asta recunosc că m-a deranjat. Un singur coleg din întreg comandamentul, și aveam mulți prieteni, un singur coleg a venit la mine să mă întrebe ce fac, ce e cu mine, dacă am nevoie de ceva. M-a deranjat. Fie frica, fie să nu fie văzuți că partizează cu ”dușmanul”.... Eu eram ”dușmanul”. Una peste alta, nu mi-a căzut bine. Dar a trecut și asta…
Să facem un exercițiu de imaginație. Care credeți că ar fi fost soarta dumneavoastră dacă Revoluția ar fi fost înfrântă?
Chiar nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă Revoluția eșua (râde). Nu vreau să fac pe eroul acum, dar vă mărturisesc că eram atât de convins că bolovanul a pornit și nu mai poate fi oprit. Eventual poate s-ar fi amânat cu o săptămână. Dar experiența și cultura mea m-au determinat să îmi dau seama că bolovanul a început să se rostogolească.
Era necesară domnule Bânzaru intervenția Armatei?
CB: În primul rând Armata prin asta se caracterizează. Execuți ordinul fără să îl discuți. Puțini au fost ca mine care au refuzat. Toți comandanții au executat. Pe de altă parte Miliția nu impresiona ci Armata.
Dar trebuie să scoți tancuri să oprești lumea?! Sigur, tancul dă impresia de frică, are un efect psihologic.
Soldații din taburi erau cuprinși de frică că vor fi linșați. Nu le iau apărarea, dar imaginați-vă la ce presiune psihică au fost supuși.
Se fac nenumărate reconstituiri, dar lucrurile nu le vom știi niciodată. Adevărul este numai atunci și acolo. Restul este istorie și literatură.
Comandantul Diviziei era îndoctrinat, că a ieșit Imatextul în stradă. Era o frică mare de Ceaușescu, fusese teleconferința cu el. Am spus și atunci, și ce dacă a ieșit Imatextul, sunt oameni, nu sunt dușmanii Armatei României”.
In memoriam eroilor-martiri căzuți în timpul Revoluției în Târgu-Mureș pentru libertatea poporului român
*BODONI SANDOR – (n. 30 sept. 1955, Luduș, jud. Mureș – m. 21 dec. 1989, Târgu-Mureș), frezor la Prodcomplex Târgu-Mureș. Împușcat în fața Magazinului Romarta din Târgu-Mureș).
*HEGYI LAJOS – (n. 19 oct. 1964, Târgu-Mureș, jud. Mureș – m. d. 21 dec. 1989, Târgu-Mureș, jud. Mureș), profesor de matematică. Împușcat în fața magazinului Romarta din Târgu-Mureș de către un militar în termen de la UM 01318 Târgu-Mureș.
*ADRIAN HIDOȘ – (n. 26 mai 1968, Târgu-Mureș, jud. Mureș – m. 21 dec. 1989, Târgu-Mureș, jud. Mureș), muncitor. Împușcat în fața magazinului Romarta din Târgu-Mureș.
*ILIE MUNTEAN – (n. 13 febr. 1958, Ibănești, jud. Vaslui – m. 21 dec. 1989, Târgu-Mureș, jud. Mureș), mecanic utilaje la TCM Târgu-Mureș.
*PAJKA KAROLY – (n. 25 iul. 1957, Beșineu, jud Bistrița-Năsăud – m. TârguMureș, jud. Mureș), muncitor. Împușcat în centru în apropiere de magazinul Romarta.
*TAMAS ERNO – (38 ani, mechanic la IRA Târgu-Mureș). A fost împușcat în zona Romarta.
Tudor Curtifan
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
Obiectivul de referință al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de a aloca cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) al unui stat membru pentru cheltuielile de apărare, deși este un angajament luat pentru a asigura securitatea colectivă, pare din ce în ce mai insuficient pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a contracara o potențială agresiune militară la scară largă din partea Rusiei. O multitudine de factori, de la creșterea rapidă a cheltuielilor militare ale Rusiei și evoluția doctrinelor de război până la lacunele specifice în materie de capacități ale membrilor europeni ai NATO, sugerează că obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate.
Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Iran, potrivit The Times of Israel. Potrivit informațiilor publicate, a doua baterie a sistemului de rachete a ajuns în Israel la 5 aprilie 2025 la baza aeriană Nevatim din sudul țării.
Experți americani din domeniul informațiilor, care au activat în CIA și în alte servicii de informații ale SUA, și-au exprimat, recent, îngrijorarea că modificările aduse de administrația Trump în securitatea națională vor da un avantaj decisiv adversarilor Americii.
Într-o intervenție în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, analistul de politică externă Ștefan Popescu a criticat pasivitatea diplomatică a României, acuzând lipsa de reacție a MAE ntr-un context geopolitic tensionat.
Președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, republicanul Roger Wicker, a criticat, joi, conducerea „la nivel mediu” a Pentagonului pentru că vehiculează un plan de reducere a numărului de militari americani din Europa, avertizând, totodată, că amenințarea rusă nu poate fi ignorată.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu e de părere că noua strategie a SUA ar putea împinge aliații către parteneriate cu alte state, parteneriate care erau aproape de neimaginat în urmă cu câteva luni.
Relocarea bateriilor Patriot din Coreea de Sud în Orientul Mijlociu constituie un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene, dar cu prețul slăbirii protejării aliatului său din Asia de Est. Necesitatea unei apărări antirachetă suplimentare a bazelor sale militare din Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice a forțat Pentagonul să decidă relocarea bateriilor Patriot PAC-3 de la USFK din Coreea de Sud.
În cadrul Conferința McAleese privind programele de apărare ale SUA, organizată la Washington pe 18 martie 2025, comandantul Comandamentului strategic al SUA (Stratcom), generalul de aviație Anthony J. Cotton, a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea modernizării rapide a triadei nucleare americane, avertizând că un mediu de securitate globală fără precedent, caracterizat prin extinderea capacităților mai multor state care dispun de arme nucleare (precum China și Rusia), nu lasă timp de pierdut.
Turcia a demarat o campanie îndrăzneață menită să impună controlul asupra bazei aeriene T-4 din centrul Siriei, un obiectiv strategic situat în apropierea orașului antic Palmyra, intenționând să desfășoare acolo sisteme avansate de apărare aeriană și drone, potrivit unor surse citate de cotidianul Middle East Eye.
Generalul Christopher Cavoli, vorbind în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA, a descris Rusia drept un negociator extrem de strategic și deliberat, în contextul intensificării eforturilor SUA de a negocia o încetare a focului în Ucraina.
Forțele Armate americane au desfășurat, recent, cele mai avansate avioane de luptă ale sale în Orientul Mijlociu, în timp ce continuă să lovească rebelii Houthi din Yemen, o grupare teroristă susținută de Iran care atacă nave comerciale în Marea Roșie, potrivit mai multor colaboratori ai Congresului.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 04 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și noul ambasador al administrației Trump la NATO încearcă să reasigure aliații precauți ai NATO cu privire la angajamentul SUA față de alianță. Rubio a criticat joi „isteria și hiperbola” din mass-media cu privire la intențiile președintelui Donald Trump, în ciuda semnalelor persistente de la Washington că NATO, așa cum a existat timp de 75 de ani, ar putea să nu mai fie relevantă.
În cazul unui atac asupra Poloniei, după aproximativ o lună, armata poloneză și-ar putea pierde capacitatea de a desfășura operațiuni, a apreciat generalul polonez Leon Komornicki. Într-un interviu acordat RMF FM, fostul adjunct al șefului Statului Major General a avertizat, de asemenea, cu privire la o criză la nivelul Alianței Nord-Atlantice. ,,Rușii vor testa NATO prin atacarea țărilor baltice. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla încă la începutul anului viitor”, a prezis el.
Analistul de politică externă Mihai Isac a publicat un editorial intitulat „De la „ReArm Europe” la „Readiness 2030”: UE își poate consolida prezența la Marea Neagră”.
Potrivit informațiilor publicate de CNN World pe 2 aprilie 2025, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au desfășurat deja șase bombardiere stealth B-2 Spirit, un avion de transport militar C-17 și mai multe avioane cisternă de realimentare KC-135 la Diego Garcia, o bază insulară îndepărtată din Oceanul Indian care a servit din punct de vedere istoric drept punct-cheie de lansare pentru operațiunile SUA în Orientul Mijlociu și Asia de Sud.
Finlanda îngroașă rândul țărilor care împart granița cu Rusia și care au anunțat un plan de retragere din Tratatul care interzice minele antipersonal. Practic, după retragerea balticilor și a Poloniei, Norvegia a rămas singurul stat NATO vecin cu Rusia care încă nu s-a retras din Tratat.
Oficialii NATO au suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei lor față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina, a raportat Euractiv pe 2 aprilie, citând surse diplomatice confidențiale. Declarația comună de la summitul de la Washington de anul trecut a inclus un angajament de a „elabora recomandări privind abordarea strategică a NATO față de Rusia, ținând cont de mediul de securitate aflat în continuă schimbare”.
Trezirea industriei militare europene nu e pe placul administrației Trump, care,în ultimele săptămâni, a transmis numeroase mesaje către oficialii europeni.
Finlanda ar trebui să se „pregătească mental” pentru ca, în cele din urmă, relațiile cu Rusia să fie restabilite după încheierea războiului din Ucraina, a declarat luni președintele finlandez Alexander Stubb în timpul discuțiilor cu premierul britanic Keir Starmer.
Aviația tactică ucraineană a distrus un buncăr aflat lângă orașul Oleshky, folosit de trupele ruse, cu ajutorul a două bombe echipate cu kit-ul JDAM-ER. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe reţelele de socializare.
Guvernul suedez a prezentat, la 31 martie 2025, cel mai substanțial pachet de sprijin militar acordat Ucrainei până în prezent, care se ridică la aproape 1,39 miliarde EURO. Acest pachet răspunde în mod direct nevoilor presante ale Ucrainei de consolidare a capacităților în domenii precum apărarea aeriană, artileria, comunicațiile prin satelit și operațiunile navale. Combinat cu ajutorul anterior anunțat în 2025, sprijinul militar total al Suediei pentru Ucraina în acest an se ridică la 2,57 miliarde EURO. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, Suedia a contribuit cu aproximativ 7.39 de miliarde EURO la ajutorul militar acordat Ucrainei.
China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.
Pe măsură ce SUA adoptă o poziție din ce în ce mai antagonică față de Europa, Regatul Unit și Franța se pregătesc să se ocupe de apărarea continentului fără implicarea americanilor. Președintele francez Emmanuel Macron a introdus conceptul de „autonomie strategică”, care vizează o Europă capabilă să se apere singură și să își promoveze agenda independent de sprijinul SUA. Cu toate acestea, țările aflate la raza de acțiune a artileriei ruse - cum ar fi Lituania, Letonia și Estonia - nu sunt încă pregătite să abandoneze cadrul transatlantic de apărare existent, chiar și cu conducerea tumultoasă a președintelui american Donald Trump.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Portalul itamilradar.com a semnalat faptul că, pe 29.04.2025, o grupare navală de atac de nivel portavion (Carrier Strike Group 25, CSG25) aparținând Marinei Regale britanice a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii sale globale “Operation Highmast”.
Rusia se poate mobiliza, dacă este necesar, pentru un război la o scară comparabilă cu cea a Uniunii Sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a explicat că fabrica produce dispozitive de tragere cu muniție și piese pentru Marina Rusă și aviația militară.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a avut pe ordinea de zi fiind mai multe subiecte în domeniul apărării naționale, care au fost discutate și aprobate.
Un distrugător al SUA din clasa Arleigh Burke a sosit în Scoția demonstrând „angajamentul continuu față de NATO”. Adversarii Americii „nu pot spera niciodată să egaleze avantajul asimetric dat de rețeaua sa de aliați și prieteni”.
Comisia investește 910 milioane EUR în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA) pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Avioanele de vânătoare suedeze JAS 39 Gripen au finalizat prima lor operațiune în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană. Mai exact, săptămâna trecută, au decolat de la baza Malbork din Polonia pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc Ilyushin Il-20, după ce, cu câteva zile mai devreme, avioane Typhoon britanice au decolat de aici pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc și două avioane de vânătoare Sukhoi Su-30MKI.
Așa cum ne-am obișnuit, cea mai mare parte a informațiilor veridice privind prezența și implicarea trupelor nord-coreene în războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei provin din Coreea de Sud.
Pe 27 aprilie 2025, presa de stat rusă a difuzat imagini cu o rachetă de croazieră pe care prezentat-o ca un „proiect secret”, inspectată de fostul președinte Dmitri Medvedev într-un poligon militar, sugerând integrarea acesteia pe avioanele considerate de ruși de generația a 5-a, Su-57, cele mai avansate avione de vânătoare ale Rusiei.
Mult timp s-a crezut crezut că armele nucleare sunt pentru descurajarea strategică între marile puteri mondiale iar aducerea în discuție a acestui subiect într-o confruntare dintre o putere nucleară și una non-nucleară era ceva tabu și de neconceput.
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri construcția unui nou pod rutier între cele două țări, peste râul Tuman.
Ministerul Apărării Naționale a avut o poziție oficială ca urmare a informațiilor confirmate de Washington cu privire la achiziționarea unui sistem antiaerian Patriot de către România. E vorba de înlocuirea sistemului Patriot pe care țara noastră l-a donat Ucrainei.
Mai mulți miniștri din Pakistan vorbesc de o „invazie iminentă” pe care India o va lansa în următoarele 48 de ore. Amintim că cele două state sunt puteri nucleare și s-au confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului pe zona montană de graniță. Acum totul a escaladat după un atentat fără precedent comis într-o stațiune montană indiană și revendicat de o grupare teroristă pakistaneză.
Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac 'propuneri concrete' pentru a pune capăt războiului, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, relatează Agerpres și AFP.
Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat să fie accelerată echiparea cu armament nuclear a navelor militare ale ţării, după ce Phenianul şi-a prezentat cu câteva zile în urmă noul distrugător, relatează Agerpres și AFP, citând agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.