Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Depozitele de muniție din Transnistria au devenit periculoase pentru securitatea fizică în zonă
04 sep, 17:21
Problema eliminării muniției ruse depozitate în satul Cobasna din regiunea transnistreană ar trebui să intre sub monitorizare internațională, după cum a susținut vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Vlad Kulminski, pe  2 septembrie, la postul de televiziune Publika TV.
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Acesta a menționat că problema a fost rediscutată în timpul vizitei la Chișinău a adjunctului șefului  administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, care a confirmat disponibilitatea Moscovei de a participa la acest proces, însă nu au existat consultări detaliate pe această temă, întrucât durata scurtă a  vizitei oficialului rus nu a permis.

„În principiu, nu s-a spus nimic nou: s-au anunțat pregătirile pentru lucrul pe această temă. Aproximativ 20.000 de tone de muniție sunt depozitate în Cobasna, din care 10.000 de tone sunt expirate. Sunt periculoase pentru toată lumea. Nu este vorba de geopolitică, ci de securitate fizică”, a subliniat vicepremierul.

 

Depozitele militare din Transnistria, create în 1949

 

G Ad:

Depozitele militare din satul Cobasna au fost create în 1949. Au constituit un arsenal strategic pentru diferite tipuri de muniții ale Armatei a 14-a sovietice. Majoritatea munițiilor au fost aduse acolo din Europa de Est, după prăbușirea Pactului de la Varșovia.

În cadrul emisiunii, negociatorul moldovean a precizat că poziția Chișinăului cu privire la necesitatea retragerii complete a trupelor rusești de pe malul stâng al Nistrului rămâne neschimbată.

„Poziția Republicii Moldova în acest sens nu s-a schimbat niciodată și a fost consecventă. Republica Moldova are statutul de stat neutru, iar această neutralitate trebuie să fie pe deplin asigurată. Acest subiect este legat atât de relațiile bilaterale, cât și de cele multilaterale, trebuie să lucrăm în mai multe direcții. Procesul poate fi asigurat doar printr-o abordare politică și pașnică", a declarat Kulminski.

Prezența rusă în Transnistria a reprezent unul dintre punctele de pe agenda întâlnirii dintre  Kulminski și reprezentantul Tiraspolului Vitali Ignatiev, care a avut loc pe 3 septembrie la sediul OSCE din Bender. Reprezentantul moldovean și-a exprimat regretul că formatul reuniunii permanente „5 + 2” (OSCE, Rusia, Ucraina - ca mediatori și garantanți, Statele Unite și Uniunea Europeană - în calitate de observatori) și-a pierdut eficacitatea în ultimii 10 -12 ani, dar a recunoscut că  nu s-a găsit încă nicio alternativă la acest format.

 

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro