Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dezinformarea din Rusia în războiul declanșat în Ucraina: Un inamic NATO-SUA agresor vs. o Rusie inocentă și salvatoare
15 apr 2022, 22:28
A devenit un fapt obișnuit deja să ne raportăm la Rusia ca la un stat care dezinformează pe cele mai diverse căi opinia publică la nivel global, dar și proprii cetățeni. Lipsiți de surse alternative de informare și aflați sub amenințarea legii privind cuvintele și expresiile care pot fi folosite cu referire la invazia din Ucraina, cetățenii ruși vorbesc despre o ”operațiune militară specială” de salvare a fraților din Ucraina de la genocidul declanșat de guvernarea fascistă controlată de americani.
EXCLUSIV

Rarele opinii ale cetățenilor ruși obișnuiți la care am avut acces până acum arată că se abțin să folosească expresii și cuvinte interzise de lege. Se abțin să răspundă în sondajele de opinie, mai ales când întrebări atent formulate îi pun aproape eliberator în situația unui singur răspuns și numai unul: ”Credeți că a fost corectă decizia statului rus privind operațiunea specială din Ucraina?” Ce se poate răspunde la o astfel de întrebare, știute fiind și noile interdicții care te pot trimite chiar la închisoare de la 3 la 15 ani?

În aceste condiții, nu ne îndoim de procentele uriașe privind încrederea în Vladimir Putin sau susținerea războiului din Ucraina. Ele există. Dar procentele nu spun prea mult: cetățenii comunică ceea ce e de așteptat să comunice public, iar nu ceea ce cred ei. Chiar și în acest condiții, ideea că procentele uriașe de susținere a războiului din Ucraina în condiții de ignoranță ar putea deveni periculoase pentru Kremlin o dată cu informarea corectă a cetățenilor este o iluzie. Alte mecanisme de propagandă și manipulare stau ca suport pentru susținerea Președintelui Putin și a deciziilor pe care întreg poporul rus știe că acesta le ia. Faptul că Duma de Stat, Sovietul Federației sau Consiliul Național de Securitate al Rusiei ar decide cu privire la problemele de stat ne închipuim că este, totuși, de necrezut pentru cetățeanul rus, așa cum este și pentru noi. Diferența specifică stă în legitimarea acestui tip de guvernare autocrată: noi credem că este greșit, pe când o majoritate a celor peste 100 milioane de cetățeni ruși consideră că așa trebuie să șadă lucrurile: Președintele decide.

Temele propagandei ruse în interiorul statului și pentru populația rusă sunt adesea diferite de cele folosite în presa internațională. Accentul care cade pe o anume temă este, de asemenea, diferit. Informații sau teme care pentru populația din spațiul euro-atlantic, în majoritatea ei, de exemplu, par astăzi ridicole și comice, sunt adevărate chei de manipulare pentru aparatul de propaganda rus în interior și pentru populația non euro-atlantică în care Kremlinul caută să își definească sfera de influență, cu disperarea statului de importanță regională care vrea să fie recunoscut drept o putere globală.

 

G Ad:

Personaje ale propagandei ruse în campania de dezinformare

 

Inamicul este în mesajul de dezinformare al Rusiei Occidentul (Vestul), fie ca întreg, fie prin particularizare, în funcție de context – SUA, NATO, Marea Britanie.

În mod paradoxal, în perioada studiată, Polonia apare ca un posibil aliat al Rusiei (”Rusia, Ucraina, Polonia”), ea fiind prezentată drept ținta următoarei etape în politica Occidentului de control asupra țărilor din estul și centrul Europei. Tema este interesantă, cu atât mai mult cu cât Polonia anunța în martie expulzarea a 45 de diplomați ruși, abia în prima săptămână din aprilie Rusia procedând la o măsură simetrică – deci mesajul Kremlinului s-a dovedit un eșec, orice ar fi intenționat acesta. În propaganda rusă Ucraina nu are nici măcar demnitatea de ”inamic”, pentru că aceasta nu este un stat suveran, ci un instrument al NATO și al SUA, folosit împotriva Rusiei. Astfel, inamicul Rusiei în acest caz, nu este statul ucrainean inexistent, ci guvernarea fascistă a unui stat fără personalitate juridică internațională.

 

Caracteristici de profil ale inamicului Rusiei

 

Inamicul Kremlinului este NATO-SUA, la care se adaugă din când în când, în mod explicit, Marea Britanie. Acest inamic ajută fasciștii din Ucraina (guvernarea fascistă) și urmărește declanșarea celui de-al treilea război mondial. NATO a încălcat promisiunile făcute lui Gorbaciov în 1990-1991 de a nu se extinde dincolo de Germania nici cu un centimetru (”not one inch eastward” – expresie care i se atribuie Secretarului de Stat al SUA, James Baker). NATO și SUA au declanșat războiul în Ucraina, provocând Rusia și a trecut sub tăcere genocidul din Ucraina.

Aceasta este povestea care se reia zi de zi în propaganda rusă pentru proprii cetățeni, cu accente diferite pe una sau alta dintre teme.

În ce măsură ar putea respinge această majoritate de peste 100 de milioane de cetățeni ruși povestea repetată cotidian de propaganda oficială a Kremlinului? Propoziția ”Așa au spus la televizor” am văzut că a încheiat adesea discuții dintre cetățeni ruși și rude apropiate din Ucraina, când aceștia din urmă contraziceau, cu experiențe de război trăite ”adevărul” aflat de la televiziunea de stat rusă.

 

Federația Rusă

 

Profilul Rusiei este atent construit pe o axă a dezinformării ”Salvator” - ”Victimă care nu își acceptă condiția” și care luptă împotriva Agresorului (SUA-NATO). Rusia apără cetățenii ucraineni împotriva genocidului pus la cale de Occident și de guvernanții ucraineni vânduți Occidentului. Devenită subiect al sancțiunilor economico-financiare ilegale, Rusia a continuat o ”operațiune militară specială” în care urmărește doar ținte militare și de infrastructură militară într-un război de eliberare a ucrainenilor. Bombardarea unor ținte civile este o înscenare a Occidentului fascist. Guvernarea de la Kremllin trebuie să facă față unei politici rusofobe a Occidentului și a intervenit în Ucraina pentru că genocidul nu putea fi oprit fără intervenția militară. Rusia, ca Salvator, nu duce un război agresiv, ci o operațiune militară specială prin care eliberează ucrainenii din captivitatea fascistă a unei guvernări vândute Occidentului. În Ucraina nu există război iar Rusia nu a atacat Ucraina, ci a declanșat operațiunea de salvare în urma provocărilor repetate ale Vestului.

Întrebarea rămâne: Cât de sigur ești că, fără o educație media adecvată și fără un minim antrenament în gândirea critică, fără alt surse de informare decât cele ale propagandei de stat ruse, ai nega o astfel de poveste înălțător-patriotică despre Marea Rusie?

---------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu”, care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
General polonez: Recunoașterea Rusiei ca inamic va avea ca rezultat o prezență permanentă a trupelor NATO în regiune
Importantă conferință internațională la București: „Securitatea Maritimă în Marea Neagră”
Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Angajament economic extins și cordialitate temperată, în relațiile dintre Rusia și China
“Creierul” sistemului de sprijin cu armament pentru Ucraina funcționează în Germania încă din februarie. Problema cu Rusia ar trebui tranșată acum
Ultimele imagini prin satelit arată clar că Rusia a transformat Insula Șerpilor într-o fortăreață și ar putea pregăti bătălia pentru Odesa
Conferință internațională „Security Challenges in the Balkans” în contextul războiului din Ucraina
Cheltuielile globale pentru armament nuclear s-au ridicat în 2021 la 82,4 miliarde de dolari. Acestea nu pot însă descuraja o putere nucleara să atace un alt stat
Ucraina iese elegant și demn dintr-un clenci cu Statele Unite | Kievul era convins că Rusia va ataca dar nu putea recunoaște public acest lucru
Un parlamentar european polonez susține că Occidentul ar putea să ofere Ucrainei armament nuclear. Rusia amenință cu încetarea existenței Europei Centrale
Desecretizări în SUA: Întărirea Europei prin dislocarea F-35 și experți americani în spatele Forțelor Aeriene Ucrainene în lupta lor cu Rusia
Liderii B9 au cerut după reuniunea de la București retragerea forțelor ruse de ocupație de pe teritoriul Ucrainei
Derapaj la Ambasada Rusiei. Valery Kuzmin amenință Ucraina cu pierderi teritoriale și acuză România că l-a jignit pe Putin
Afacerea Wagner și aurul african. Prin acte de corupție mercenarii ruși contribuie la reducerea impactului sancțiunilor
Israelul și-a dat acordul ca Arabia Saudită să preia de la Egipt controlul insulelor strategice Tiran și Sanafir din Marea Roșie
SUA și Emiratele Arabe Unite se apropie de încheierea unui "acord strategic" cu anumite garanții de securitate
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Invadatorul rus forțează fronturile din Est și Sud. Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern”
Războiul cecenilor în Ucraina: Kadîroviți vs. dudaeviți. Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului
Mitul Armatei Roșii s-a spulberat: Românii nu mai cred că rușii pot ajunge în 5 zile la București iar apartenența NATO e covârșitoare (Sondaj)
Polonia, pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina. Duda: Varșovia se pregătește serios în acest scop
Germania vrea modernizarea forţelor sale armate. Pentru atingerea obiectivului au fost alocate 100 de miliarde de euro
Armata Rusă riscă să își piardă capacitatea de regenerare a forței
HIMARS, Lockheed Martin
EXCLUSIV
În faza a III-a războiului Ucraina primește tehnică americană nouă de înaltă precizie. Rusia va înfrunta armament superior tehnologic
Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună Rusiei
Kissinger nu e la prima „previziune”. În 1988 spunea că URSS nu se va prăbuși iar California își va proclama înaintea Ucrainei independența
Erdogan profită de condiționarea aderării Finlandei și Suediei  la NATO. Turcia va lansa noi atacuri la granița cu Siria

Ştiri Recomandate

Franța s-a retras complet din Mali după o misiune de nouă ani
Armata germană ia la țintă celebrele T-14 Armata. Germania a primit machete robotizate ale celor mai moderne tancuri rusești (Foto)
SUA au testat cu succes Minuteman III. Racheta balistică intercontinentală cu capacitate nucleară a parcurs peste 6.000 km
F-35 ajunge la referendum în Elveția. Alianța de stânga „Stop F-35” a depus semnăturile pentru inițiativă
Ungaria a recunoscut interesul pentru achiziția de drone turcești Bayraktar TB2. Budapesta dorește inclusiv producerea UAV-urilor
Rușii își consolidează apărarea antiaeriană în zona de desfășurare a operațiilor din Ucraina cu sisteme de rachete S-350
Ministrul Dîncu crede că lipsa de înzestrare a Armatei din ultimii 30 de ani poate fi explicată și prin conceptul filosofic al „păcii eterne”
Rușii se joacă cu focul: Încă o detonare de muniții a avut loc în Crimeea, în apropiere de Dzhankoi
Forțele Aeriene ale SUA au reluat zborurile cu avioanele F-35, după ce au fost consemnate la sol pentru problemele identificate la sistemul de catapultare
Grupare afiliată la Al-Qaeda anunță uciderea a 4 mercenari ruși Wagner în Mali
Rusia anunță că studiază arme occidentale capturate în Ucraina iar „mitul Javelin și HIMARS” s-a spulberat
Șase avioane Eurofighter Typhoon germane operează pentru prima dată în Indo-Pacific
Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene S-300 şi S-400 pe aerodromul Ziabrovka din Belarus
Letonia a livrat Ucrainei şase obuziere autopropulsate M109
O delegaţie militară turcă merge în SUA cu speranţa că Washingtonul aprobă acordul pentru vânzarea celor 40 de avioane F-16 Block 70/72
Începe cu o amânare: Primul zbor al mult așteptatului avion rusesc Su-75 Checkmate a fost amânat pentru 2024
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Ucraina: Flota rusă din Marea Neagră sprijină în continuare ofensiva terestră cu rachete de croazieră
MApN clarifică incidentul în care a fost tăiat microfonul ÎPS Teodosie. „O situație tehnică regretabilă”
Compania turcă Baykar produce 20 de drone Bayraktar TB2 pe lună. O bună parte din acestea sunt livrate Ucrainei
Fregata Mărășești, foto: Europa FM
EXCLUSIV
Ar face față România unui conflict în Marea Neagră? Fregata Mărășești, cândva distrugător, are vectori ușor de contracarat fără armament modern
Incident aviatic în Arctica: Rusia susține că un avion de cercetare britanic i-a încălcat spațiul aerian
Presa germană: Obuzierele autopropulsate PzH 2000, care au fost oferite Ucrainei de Germania şi Olanda, au mari probleme tehnice
Ucraina a extins din nou legea marțială și mobilizarea generală
Armata ucraineană ar fi lovit sediul mercenarilor Wagner din Popasna. Locaţia a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână de un corespondent rus de război
Vasile Dîncu, de Ziua Marinei: Sperăm să finalizam în cel mai scurt timp procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale
China a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului
În cazul eșecului programului pentru avionul de luptă de generația a VI-a, Franța ar putea miza pe o dezvoltare nouă a Rafale
Ucrainenii cred tot mai mult în victoria împotriva Rusiei. Eliminarea corupției, aproape la fel de importantă ca integritatea teritorială
Rusia anunță că va face „tot ce e necesar” pentru a le permite experților AIEA accesul la centrala nucleară de la Zaporojie
Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea graniţelor subliniază necesitatea unei armate moderne
Trei soldați turci, uciși în Siria. Regimul Assad susține că turcii ar fi fost loviți de raidul Israelului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro