Dezvăluiri oficiale în SUA despre cum s-a născut NGAD, avionul de generația a 6-a. În programul secret X-plane au existat de fapt mai multe prototipuri
A existat un program secret denumit ”X-plane”, cu mai multe agenții implicate pentru a explora viitoarele avioane de vânătoare. Acesta a deschis calea pentru programul de dominanță aeriană de generație următoare (NGAD), a dezvăluit Frank Kendall, U.S. Secretary of Air Space, la summit-ul de apărare POLITICO din 14 noiembrie.
Deși Kendall și alți oficiali ai Forțelor Aeriene au spus anterior că a existat un prototip care a zburat înainte de etapa actuală a programului NGAD, noile sale remarci au oferit mai multe detalii despre proiectul extrem de clasificat, fiind dezvăluite în premieră toate agențiile implicate și o parte din banii cheltuiți. El a menționat, de asemenea, că programul de avioane de luptă colaborative fără echipaj (CCA – Collaborative Combat Aircraft) nu va începe până când proiectul de lege pentru apărare pentru anul fiscal 2024 nu va fi adoptat.
Întrebat ce îl entuziasmează cel mai mult la NGAD, Kendall a numit faptul că acesta este o „familie de sisteme”, care include platforme autonome de escortă, noi arme – inclusiv racheta (aer-aer) tactică avansată comună AIM-260 – și „senzori offboard” (senzori externi care nu se află la bordul unei aeronave – nota autorului).
În 2014, când Kendall era subsecretar al apărării pentru achiziții, tehnologie și logistică, a comandat un studiu, condus de Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA), numit „ Dominance Initiative”, a explicat el.
„Acest studiu a durat aproximativ un an”, a spus Kendall și a recomandat o „familie de sisteme” care să însoțească avionul de vânătoare cu echipaj care îi va succeda F-22.
În 2015, „am început programul Next Generation Air Dominance X-plane”, a spus el, care a fost finanțat cu aproximativ un miliard de dolari. Costurile au fost împărțite – „o treime de către DARPA, o treime de către Forțele Aeriene și o treime de către Marină”.
Până acum se cunoștea decât despre un prototip al NGAD care a zburat, dar de fapt au fost mai multe
Prima imagine concept a viitoarei aeronave de generația a 6-a dezvoltată în cadrul programului NGAD (Next Generation Air Dominance). Sursă foto: U.S. Air Force
Acest program „a produs câteva prototipuri care au avut succes, demonstrând tehnologiile de care avem nevoie”, a spus Kendall. Folosirea pluralului sugerează că au existat modele competitive în acea etapă a proiectului, dar nu a dezvăluit dacă au fost două, trei sau mai multe.
Este probabil ca fiecare din cei trei giganți ai industriei aeronautice americane de apărare să fi fabricat câte un prototip al NGAD.
Surse din industrie au spus că Boeing și Lockheed Martin au fost implicați în NGAD, în timp ce directorul executiv al Northrop Grumman, Kathy Warden, a declarat, recent, că compania ei nu va licita pentru versiunea Air Force a programului. Cu toate acestea, ea a indicat că Northrop va urmări programul omolog al Marinei, cunoscut tot sub numele de NGAD sau F/A-XX. Serviciile (Aviația și Marina, posibil și Infanteria Marină – nota autorului) au spus că nu vor încerca un program comun precum F-35, potrivit publicației americane Air&Space Forces.
Fostul director de achiziții al Forțelor Aeriene, Will Roper a dezvăluit în 2020 că un prototip NGAD a zburat, dar nu a precizat dacă au mai fost și alte prototipuri sau dacă era vorba despre un „avion X”. Termenul de „avioane X” indică, în general, platforme care explorează tehnologii noi, neexploatate anterior pe o platformă aeriană, în timp ce un „avion Y” este în general un prototip al unei platforme specifice care, după o anumită rafinare, va fi pusă în producție.
De exemplu, Pentagonul a selectat F-35 la încheierea unei competiții de avioane X între Lockheed Martin, cu X-35, și Boeing, care a oferit X-32. Acele avioane X au explorat combinații între zborul supersonic, decolarea și aterizarea pe distanțe scurte și pe verticală, capabilitatea stealth, precum și noile tehnologii de fabricație.
Nivelul stealth (de ascundere radar) al NGAD este îmbunătățit cu câteva ordine de mărime față de generația a cincea.
NGAD, o combinați de aeronave cu îmbunătățiri față stealth față de F-35 și F-22
NGAD și F-35, sursă foto: SandBoxx.us
NGAD, așa cum este acum structurat, „reprezintă o combinație de aeronave – o aeronavă cu echipaj [și] aeronave fără pilot – care va avea unele dintre acele caracteristici tehnice pe care le-am demonstrat că ar putea fi realizate”, a spus Kendall. El nu a explicat ce tehnologii noi au fost explorate, dar surse de la Pentagon au spus anterior că nivelul stealth al NGAD este îmbunătățit cu ordine de mărime (orders of magnitude) față de cel al F-22 și F-35.
Adăugarea aeronavelor de luptă colaborative fără echipaj, controlate de NGAD, va permite acelei platforme cu echipaj „să lupte ca o formație, în principiu”, a spus Kendall. CCA-urile se bazează pe progresele altor eforturi ale Pentagonului și ale partenerilor, cum ar fi programul Skyborg al Forțelor Aeriene, programul Air Combat Evolution al DARPA și munca Boeing cu Australia la MQ-28 Ghost Bat.
„Toți cei reuniți în acest efort m-au convins că suntem gata să ne angajăm față de acest tip de capabilitate”, a spus Kendall.
CCA este programat să primească 5,8 miliarde de dolari în următorii cinci ani, Kendall numindu-l „unul dintre cele mai importante [programe] pentru care aștept finanțare”. Producția va veni spre sfârșitul ciclului de cinci ani, în jurul anului fiscal 2028, dar asta doar „dacă putem începe”, a spus Kendall, referindu-se la întârzierea adoptării bugetului pentru 2024.
„Această familie de sisteme pe care o adoptăm — de asemenea, în combinație [se află] noile noastre arme, cum ar fi JATM, rachetă (aer-sol) tactică avansată comună, pe care o vom lansa în producție în următorii câțiva ani — [va crea] un sistem formidabil de generația următoare, un set de capabilități pentru dominanța aeriană”, a spus Kendall. „Aștept cu nerăbdare și sunt încântat să văd că acesta prinde viață.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News