Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate. Consolidarea prezenței aliate pe flancul estic, principalul obiectiv
11 iun 2020 / 14:46
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat, pe 10 iunie, prin sistem video-conferință, alături de secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Dan Neculăescu, la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia. 

Delegaţia poloneză a fost condusă de Maciej Lang, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Pawel Wozny, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes de pe agenda NATO și UE, precum și aspecte legate de cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, fiind evidențiată importanța acordată de cele două state dezvoltării, în continuare, a dialogului politic și a cooperării practice sub egida Parteneriatului Strategic, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Citeşte şi: Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp, prezent în Polonia la ANACONDA-20

Pe linie NATO, a fost subliniată importanța continuării procesului de consolidare a posturii aliate de apărare și descurajare, de o manieră coerentă și unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat. Partea română a evidențiat că este nevoie ca România și Polonia să mențină o colaborare strânsă în promovarea obiectivelor de interes comun legate de consolidarea prezenței aliate pe flancul estic. În context, a fost exprimată apreciere pentru contribuțiile asigurate, pe baze de reciprocitate, de către cele două state, la măsurile de consolidare a posturii NATO de apărare și descurajare, fiind evidențiat faptul că acestea reprezintă o reflectare în termeni practici a solidarității aliate, dar și a relației strânse în plan bilateral.

De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte de interes cu privire la dezvoltările de securitate din regiunea Mării Negre, interlocutorii subliniind importanța continuării de către Alianță a eforturilor pe linia proiectării stabilității în vecinătatea estică, în vederea creșterii rezilienței și dezvoltării capacităților naționale de apărare si securitate ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.

Pe linie UE, a fost exprimată aprecierea pentru progresele înregistrate până în prezent în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Partea română a evidențiat importanța continuării evoluțiilor pozitive privind consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării în complementaritate cu NATO și a subliniat că perioada următoare este deosebit de relevantă în acest sens, atât din perspectiva avansării proiectelor practice, cât și al aspectelor conceptuale. A reiterat importanța ca transparența, inclusivitatea și coerența să continue să rămână principii de bază ale eforturilor în domeniul PSAC.

Nu în ultimul rând, în cadrul discutiilor a fost subliniat angajamentul pentru continuarea implicării în cadrul formatelor de dialog regional. În acest sens, a fost exprimată determinarea pentru continuarea consultărilor în formatul București/B9.

Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009. Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că România și Polonia asigură mare parte din frontiera externă a Uniunii Europene şi NATO.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au prăbușit intenționat o dronă MQ-9A Reaper pentru a nu ajunge în mâinile inamicului
Două corvete rusești monitorizează direct acțiunile navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră (Foto)
NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia
Compromiterea pensionarilor militari prin dezinformare. Cât de 'speciale' sunt pensiile de serviciu ale militarilor
Într-un ipotetic război în Pacific, SUA ar putea mina flancul sudic pentru a scoate din joc puternica flotă de submarine chineze
Milițiile iraniene din Irak au „sărbătorit” alegerea noului președinte iranian lansând o rachetă către o bază unde se află soldați SUA
Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai UE. România reiterează necesitatea unei strategii comune în ceea ce privește Rusia
Mircea Geoană: Armata României a fost subfinanțată cronic timp de decenii
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro